100 + 1 «ανορθόδοξα» χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Γιάννης Παπαϊωάννου

απο Cyclades Open

Τις περισσότερες φορές, εκείνη η χριστουγεννιάτικη μουσική που κρατάμε μέσα στην καρδιά μας – καλή ή κακή- είναι εκείνα τα κλασικά τραγούδια, που με τη μία ή την άλλη μορφή, μας έχουν καρφωθεί στον εγκέφαλο από τις αλλεπάλληλες επαναλήψεις, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα ερωτήματα παραμένουν όμως: πόσες διασκευές μπορούμε να αντέξουμε, πόσες φορές σε μια εορταστική περίοδο μπορούμε να ακούσουμε το “Last Christmas” χωρίς να ανακατευτούμε και τελικά πόσες φορές πρέπει να ακούσουμε το “All I Want for Christmas is You” χωρίς να “σιχτιρίσουμε”;

Τι συμβαίνει όμως όταν η χριστουγεννιάτικη μουσική αποκλίνει από τον κανόνα; Είτε πρόκειται για πανκ παρωδίες των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών είτε για καλλιτέχνες που πραγματικά τα δίνουν όλα για να δημιουργήσουν μια “μοναδική εμπειρία ακρόασης” εμπνευσμένοι από την εορταστική περίοδο, κάποια “ακραία” χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι όντως ικανά να σε παρασύρουν σε μια παράξενη εορταστική χιονοστιβάδα.

Ωστόσο, το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι του γράφοντος απουσιάζει από την λίστα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν φιλοξενείται από το αγαπημένο μας Spotify. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό είναι το μοναδικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι που σκάει στο μυαλό του όταν σκέφτομαι “Χριστούγεννα”, ένα ορχηστρικό mash-up παιγμένο σε ένα φτηνό Casiotone που στο τέλος απλά μια φωνή σου λέει ότι «ελπίζει να πνιγείς από τη γαλοπούλα σου», είναι μάλλον καλύτερα να το ακούσετε πριν σκάσετε από το φαγητό.

Το 1981, οι αγαπημένοι αναρχοπάνκιδες της εφηβείας μας, βαρεμένοι από την όλο και πιο εμπορευματοποιημένη περίοδο των γιορτών -για να μην αναφέρουμε τη μαζική σφαγή γαλοπούλας- αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν μουσικά με ένα Casiotone medley μερικών από τα πιο αγαπημένα τους κομμάτια, παιγμένα με χριστουγεννιάτικες εισαγωγές για το κλίμα των ημερών. Το single δύο όψεων, “Merry Crassmas”, ήταν το αποτέλεσμα. Το “Merry Crassmas” πιστώθηκε στην μπάντα Creative Recording and Sound Services (C.R.A.S.S). Στο εικονογραφημένο εξώφυλλο, με το χαρακτηριστικά απίθανο κολάζ της Gee Vaucher, αναγράφονταν οι παρακάτω λέξεις:

ΚΡΥΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ. ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ CRASSMAS! ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ MEDLEY ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ CRASS. ΣΟΥΠΕΡ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΣΥΝ… ΣΟΥΠΕΡ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΟΛΟΙ. ΟΡΙΣΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ… ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ. ΑΠΛΑ ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΤΕ, ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ, ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΩΝ CRASS ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ. ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΥΠΕΡΟΧΑ ΔΩΡΑ. 1o ΒΡΑΒΕΙΟ: BATHSALTS. 2o ΒΡΑΒΕΙΟ: ΕΝΑ SINGLE ΤΩΝ EXPLOITED. 3o ΒΡΑΒΕΙΟ: ΔΥΟ SINGLES ΤΩΝ EXPLOITED. ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ. ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ CRASSMAS. PO BOX 279. LONDON N22».

Ναι, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι εξ ορισμού πολύ περίεργα. Είτε υμνούν το μικρό Ιησού είτε γιορτάζουν τους ήχους, τις μυρωδιές και τις μετεωρολογικές τάσεις του τέλους Δεκεμβρίου στο δυτικό ημισφαίριο, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια τείνουν να διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας μέσω της απλής επανάληψης και μόνο. Ποιος από εμάς δεν έχει ξεριζώσει τα μαλλιά του στην άπειρη επανάληψη του “Jingle Bells” ή ακόμα και του “Santa Claus Is Coming to Town” του Bruce Springsteen; Γι’ αυτό θεωρήστε αυτή τη λίστα ένα είδος μετα-σχολιασμού για τη διατήρηση της λογικής σε μια εποχιακή ασθένεια. Αν εδώ μέσα, κάποιο τραγούδι προσφέρει κάποια μικρή παρηγοριά, κάντε στον εαυτό σας τη χάρη και μην το βάλετε σε επανάληψη.

❈ BONUS TRACK:

Πηγή: OLAFAQ

Δείτε επίσης