11 Οκτωβρίου 2022 – Διεθνής Ημέρα Μικρού Κοριτσιού | Γ.Γ. ΟΗΕ: Η επένδυση στα κορίτσια, είναι επένδυση στο κοινό μας μέλλον

απο Cyclades Open

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

Στη 10η επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Μικρού Κοριτσιού, γιορτάζουμε τη ζωή και τα επιτεύγματα των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.

Όταν τα κορίτσια υποστηρίζονται για να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματά τους, μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο για τον εαυτό τους, τις κοινότητες και τις κοινωνίες τους.

Όταν τα κορίτσια μορφώνονται, είναι πιο πιθανό να ζήσουν υγιείς, παραγωγικές και γεμάτες ζωές.

Όταν τα κορίτσια λαμβάνουν τη σωστή υγειονομική περίθαλψη, μεγαλώνουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σωματική αυτονομία.

Όταν τα κορίτσια κατανοούν τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ζουν χωρίς την απειλή βίας, είναι πιο πιθανό να παραμείνουν ασφαλή και να καταγγείλουν την κακοποίηση.

Πολλά κορίτσια σήμερα αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις.

Μπορεί η εκπαίδευσή τους να τερματίστηκε λόγω της πανδημίας COVID-19.
Μπορεί να αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων.
Ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ασκήσουν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα.

Ανησυχώ ιδιαίτερα για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των κοριτσιών από το σχολείο στο Αφγανιστάν. Αυτό είναι βαθιά επιζήμιο για τα ίδια τα κορίτσια και για μια χώρα που χρειάζεται απεγνωσμένα την ενέργεια και τη συμβολή τους.

Καλώ για άλλη μια φορά τους Ταλιμπάν να αφήσουν τα κορίτσια να μάθουν.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε έτσι ώστε τα κορίτσια να απολαμβάνουν και να ασκούν τα δικαιώματά τους και να μπορούν να διαδραματίζουν πλήρη και ισότιμο ρόλο στις κοινότητες και τις κοινωνίες τους.
Η επένδυση στα κορίτσια είναι επένδυση στο κοινό μας μέλλον.

Στην Διεθνή  Ημέρα Μικρού Κοριτσιού, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι παντού είναι υγιείς, μορφωμένοι και ασφαλείς.

Ξέρατε ότι ; 

  • Έως και 10 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να παντρευτούν σε παιδική ηλικία ανήλικοι. Οι βαθιές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 θέτουν τα κορίτσια σε υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου γάμου λόγω ενός συνδυασμού οικονομικών σοκ, κλεισίματος σχολείων και διακοπών στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.
  • Σχεδόν τα μισά δημοτικά σχολεία στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες στερούνται τουαλέτες για ένα φύλο – ένας σημαντικός παράγοντας για τη φοίτηση των κοριτσιών – και περισσότερα από τα δύο τρίτα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Τα κορίτσια είναι κυρίως θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης (72% των θυμάτων κοριτσιών που εντοπίστηκαν), ενώ τα αγόρια υποβάλλονται κυρίως σε καταναγκαστική εργασία (66% των ανιχνευόμενων θυμάτων αγοριών).
  • Το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων των χρηστών του Διαδικτύου αυξάνεται, από 11 τοις εκατό το 2013 σε 17 τοις εκατό το 2019 και μεγαλύτερο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου με 43 τοις εκατό.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των πτυχιούχων Μηχανικών Επιστημών Τεχνολογίας και Μαθηματικών (STEM) είναι κάτω από 15 τοις εκατό σε πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών.
📸 Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ

Δείτε επίσης