11 συνήθειες των ανθρώπων με κρυμμένη κατάθλιψη

απο Cyclades Open

Λύπη ή κατάθλιψη;

Υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε ένα λυπημένο και σ’ ένα καταθλιπτικό άτομο: Η πρώτη περίπτωση είναι σαν έκλειψη, ενώ η δεύτερη σαν νύχτα.

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Τόσο μεγάλες ώστε οι καταθλιπτικοί άνθρωποι να μην νιώθουν μόνοι…δυστυχώς, όμως, έτσι αισθάνονται.

Βιώνουν μια διαρκή αίσθηση σαν να είναι μουδιασμένοι και κρύοι. Ότι είναι άχρηστοι και λυπημένοι πέρα απ’ όσο οι άλλοι μπορούν να αντιληφθούν, παρά το γεγονός ότι μπορεί όλα να πάνε καλά στη ζωή τους.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να καταπολεμηθεί αυτή η κατάσταση είναι η αναζήτηση επαγγελματικής ιατρικής βοήθειας. Αυτό μπορεί να γίνει με την αναγνώριση των κρυμμένων και αφανών σημαδιών της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με το Daily Positive Info τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τα σημάδια της κατάθλιψης, από την οποία ίσως υποφέρετε εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος.

Βρίσκουν ιδιαίτερους τρόπους για να πουν αυτό που νιώθουν

Είναι δημιουργικοί άνθρωποι. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να εκφράσουν ρητά τα συναισθήματα και τη θλίψη τους, συχνά προσπαθούν να εκφραστούν μέσα από την Τέχνη ή κάποια άλλη μορφή δημιουργίας.

Η ζωή τους είναι μια διαρκής μάχη ενάντια σε ανεπιθύμητες σκέψεις

Τα νεύρα τους είναι πάντοτε τεντωμένα. Δεν μπορούν να σταματήσουν τις σκέψεις αυτοκτονίας και του θανάτου, αλλά δεν τους αρέσει που κάνουν τέτοιες σκέψεις. Η ζωή τους είναι μια διαρκής εσωτερική πάλη, καθώς προσπαθούν, χωρίς αποτέλεσμα, να σταματήσουν αυτές τις σκέψεις.

Οι «τοίχοι» τους είναι ψηλότεροι από το συνηθισμένο

Είναι επιφυλακτικοί με όλους και με όλα, ειδικά αν πρόκειται για κάποιον ή κάτι που αγαπούν. Είναι ανασφαλείς και φοβούνται ότι θα χάσουν τους ανθρώπους που αγαπούν, ενώ ταυτόχρονα φοβούνται ότι θα χάσουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι υπέρ-λογικοί

Αυτό που είναι σταθερό στη ζωή τους είναι το γεγονός ότι αμφισβητούν τα πάντα. Δεν είναι ποτέ σίγουροι και το μυαλό τους δεν τους αφήνει να ξεκουραστούν ή να πάρουν μια απόφαση. Αυτό τους κάνει ακόμα πιο ανήσυχους για τη ζωή τους. Έχουν την τάση να αναθεωρούν και αυτό τους αγχώνει πολύ.

Το κρυφτό είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι

Είναι πολύ καλοί στο κοινωνικό καμουφλάζ. Η επιφύλαξη είναι κάτι που κατέχουν και ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν τους κινδύνους είναι να κρυφτούν κάτω από αδιαπέραστες μάσκες: Προσόψεις της ευτυχίας και χαμόγελα. Μπορεί να γνωρίζετε κάποιον για πολλά χρόνια και να μην έχετε αντιληφθεί ποτέ ότι είναι καταθλιπτικός.

Δε θα ζητήσουν βοήθεια

Καταπνίγουν την ανάγκη να ζητήσουν βοήθεια, πείθοντας τον εαυτό τους πως:
1. Δεν αξίζουν βοήθεια.
2. Κανείς δεν πρόκειται να απαντήσει στην έκκλησή τους.

Το βιολογικό τους ρολόι έχει απορρυθμιστεί

Η ζωή τους είναι χαοτική. Οι καταθλιπτικοί σπάνια έχουν κανονικές ώρες ύπνου. Συχνά είναι ξύπνιοι την νύχτα: είτε κάνουν κάτι που τους ενδιαφέρει, είτε ασχολούνται με κάποιο χόμπι. Έτσι καταλήγουν να κοιμούνται μέχρι αργά, δίνοντας στον περίγυρό τους την εντύπωση ότι είναι τεμπέληδες.

Δεν πιστεύουν τους άλλους όταν τους λένε πως τους αγαπούν

Σπάνια πιστεύουν τους ανθρώπους όταν τους λένε πράγματα όπως «μην ανησυχείς δεν πάω πουθενά». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν βιώσει το αίσθημα της εγκατάλειψης πολλές φορές στη ζωή τους.

Η εσωστρέφεια είναι η πανοπλία τους

Όταν κάποιος εγκαταλειφθεί ξανά και ξανά, είναι πολύ πιθανό να σταματήσει να αναζητά βοήθεια. Οι ασθενείς με κατάθλιψη κρύβονται στο κέλυφος της εσωστρέφειας.

Έχουν κακές διατροφικές συνήθειες

Η διατροφή τους είναι ανθυγιεινή, ενώ οι ώρες των γευμάτων τους δεν είναι σταθερές. Αυτό είναι μέρος μίας καθημερινής διαδικασίας αυτοτιμωρίας και αυτοτραυματισμού.

Είναι πάντα προετοιμασμένοι για το χειρότερο

Θεωρούν δεδομένο ότι το χειρότερο σενάριο για τη ζωή τους θα γίνει πραγματικότητα.

📸 christopher lemercier/Unsplash

Δείτε επίσης