11o Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης

απο Cyclades Open

Υπό την Αιγίδα της A.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το 11ο Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου 2022 στα Χανιά και αποτελεί συνδιοργάνωση της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας Πολιτιστικών Διαδρομών του ΣτΕ, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, καθώς και της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

Πρόκειται για το πρώτο Φόρουμ που πραγματοποιείται διά ζώσης από το 2019, γεγονός που του προσδίδει αυξημένη σημασία.

Το Φόρουμ Χανίων 2022 θα πλαισιώνεται από Έκθεση Φωτογραφίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στις 4-15 Οκτωβρίου. Η Έκθεση θα προβάλλει τόσο το σύνολο των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Οργανισμού που διατρέχουν τη χώρα μας. Παράλληλα, μία θεματική ενότητα της Έκθεσης είναι αφιερωμένη στο σχετικό έργο του ΥΠΠΟΑ «Πολιτιστικές Διαδρομές σε Εμβληματικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το μοντέλο Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η θεματική του φετινού Φόρουμ είναι «Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης: Διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Διαλόγου».

Περισσότερες πληροφορίες για το Φόρουμ έχουν αναρτηθεί στην ειδική ιστοσελίδα της διοργάνωσης:

https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/2022-chania-forum

Την ιστορική διάρκεια αναδεικνύουν οι πολιτιστικές διαδρομές, ενισχύοντας τη βιώσιμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Τη στρατηγική ενδυνάμωση της θέσης της χώρας, με τη συμμετοχή της σε νέες διαδρομές, επισήμανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjørn Berge, και τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού Ολυμπία Αναστασοπούλου, στην έναρξη του 11ου Ετήσιου Συμβουλευτικού Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγεται στα Χανιά.

Όπως είπε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην εισαγωγή της:

«Είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε το 11ο Φόρουμ στα Χανιά, πολύ περισσότερο που συμπίπτει με την επέτειο των 35 χρόνων του θεσμού των Πολιτιστικών Διαδρομών.

Ο διάλογος και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής, απαιτεί συνεργασίες σε επιστημονικό και διεπιστημονικό επίπεδο, αλλά και την ενεργό συμμετοχή  τοπικών φορέων και κλάδων της οικονομίας, προσφέροντας ένα διαφορετικό  είδος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, στενά συνδεδεμένης με το πολιτιστικό απόθεμα.

Οι πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι δρόμος άμεσα συνδεδεμένος με την Ελλάδα που ήταν πάντα δρόμος, όπως και η Μεσόγειος. Ήταν και είναι οι δρόμοι που συνδέουν ανθρώπους, πολιτισμούς, ιδέες, αγαθά, αναδεικνύοντας, με τον καλύτερο τρόπο, τη μακρά ιστορική διάρκεια των τόπων. Σήμερα, εκτός από την πολιτιστική εμπειρία, που αποκομίζει ο επισκέπτης, μιλάμε  για την οικονομία των εμπειριών.

Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι σαν  το καινούριο κρασί που γεμίζει παλαιούς ασκούς: Προσδίδοντας νέες σημασίες και ερμηνείες, διασώζουν και προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου. Δημιουργούν δίκτυα συνεργασίας, προσφέρουν εργασία στους δημιουργούς και σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τον τουρισμό. Υπό την έννοια αυτή, οι πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, συλλειτουργώντας  με τον πολιτισμό, δημιουργούν ένα ευρύτερο υπόβαθρο για τη βιώσιμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ο πολιτισμός, που σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, είναι ο  τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί  στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις 48 διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα συμμετέχει στις 16, ενώ δύο από αυτές αποτελούν  ελληνική πρωτοβουλία: «Ο Δρόμος της ελιάς» και «Ο Δρόμος των ιστορικών καφέ». Στην Κρήτη ειδικότερα, υπάρχει ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα, στη μακρά ιστορική διάρκεια. Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι σημαντικές καθώς συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά διαφόρων περιόδων με την άυλη και υλική,  τη γαστρονομία και τον τουρισμό, με αναπτυξιακή λογική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και όλα τα στελέχη του Συμβουλίου της Ευρώπης που επενδύουν σε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα».

Δείτε επίσης