13 γεωγραφικά παράδοξα

απο Cyclades Open

1. Ο Πλούτωνας θα μπορούσε να χωρέσει στη Ρωσία

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA η διάμετρος του Πλούτωνα είναι 2.370 χιλιόμετρα. Ο νάνος-πλανήτης θα χωρούσε με ευκολία στη Ρωσία, το πλάτος της οποίας, από ανατολή προς δύση, είναι  6.000 χιλιόμετρα και το μικρότερο ύψος, από βορρά προς νότο, είναι 3.000 χιλιόμετρα.

Ο Πλούτωνας έχει ελαφρώς μεγαλύτερη επιφάνεια. 17.646.012 τετραγωνικά χιλιόμετρα έναντι των 17.125.191 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Ρωσίας.

2. Οι κάτοικοι της Παπούα Νέα Γουινέα μιλούν για 840 διαφορετικές γλώσσες

Οι 9 εκατομμύρια κάτοικοι της Παπούα Νέα Γουινέα μιλούν 840 διαφορετικές γλώσσες. Οι επίσημες γλώσσες της χώρας είναι τα Αγγλικά, τα Τοκ, η νοηματική και τα Hiri Motu.

Στην Ινδονησία των 272 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν περίπου 700 διαφορετικές γλώσσες και 520 στη Νιγηρία των 206 εκατομμυρίων κατοίκων.

3. Οι τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ βρίσκονται στην Αλάσκα

Οι πολυπληθέστερες πόλεις στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Η Νέα Υόρκη έχει σχεδόν 9 εκατομμύρια κατοίκους και 4 εκατομμύρια το Λος Άντζελες. Στο Σικάγο και το Χιούστον, την τρίτη και τέταρτη πόλη, κατοικούν 2,7 και 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντίστοιχα, αλλά οι τέσσερις μεγαλύτερες σε έκταση πόλεις βρίσκονται στην Αλάσκα.

Η Sitka έχει έκταση 2.870 τετραγωνικά μίλια, ενώ η Juneau και η Wrangell περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά μίλια. Η έκταση του Anchorage είναι 1.700 τετραγωνικά μίλια. Στις υπόλοιπες 49 πολιτείες των ΗΠΑ η μεγαλύτερη σε έκταση πόλη είναι η Jacksonville στη Φλόριντα (747 τετραγωνικά μίλια), ενώ η Νέα Υόρκη εκτείνεται σε 320  τετραγωνικά μίλια.

4. Το Κιριμπάτι είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται και στα τέσσερα ημισφαίρια

Το Κιριμπάτι βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό, περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ της Χαβάης και της Αυστραλίας. Το Κιριμπάτι, το οποίο απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1979, αποτελείται από το νησί Banaba και 32 ατόλες σε τρεις ομάδες νησιών (τα Gilbert, Phoenix και Line Islands).

Το Κιριμπάτι είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που βρίσκεται και στα τέσσερα ημισφαίρια του πλανήτη μας. Τα νησιά Phoenix βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο, ενώ τα νησιά Gilbert βρίσκονται τόσο στο βόρειο ημισφαίριο όσο και στο νότιο. Ο πρώτος μεσημβρινός, που χωρίζει το δυτικό ημισφαίριο από το ανατολικό, διασχίζει τη χώρα. Στο ανατολικό βρίσκονται στα νησιά Line, ενώ το νησί Banaba βρίσκεται στο δυτικό.

5. Η Βρετανία νοικιάζει επ’ αόριστον μέρος της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ

Ένα μικρό τμήμα γης στο νησί Ocracoke στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα των ΗΠΑ μισθώνεται στην αγγλική κυβέρνηση. Το 1942 το βρετανικό πλοίο HMT Bedfordshire ήταν ένα από τα πολλά πλοία που περιπολούσαν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ αναζητώντας γερμανικά U-Boats.

Όταν ένα U-Boat βύθισε το HMT Bedfordshire στις 11 Μαΐου 1942, όλα τα μέλη του πληρώματος του έχασαν τη ζωή τους. Τέσσερα πτώματα ξεβράστηκαν αργότερα στο Ocracoke.

Οι τέσσερις άνδρες ενταφιάστηκαν στο νησί και ανεγέρθηκε ένα μνημείο, το οποίο, μαζί με τους τάφους, εκμισθώθηκε επ’ αόριστον στη Βρετανία.

6. Το Vulcan Point είναι ένα νησί σε μια λίμνη σε ένα ηφαίστειο σε μια λίμνη σε ένα νησί

Καλώς ήρθατε στο Vulcan Point, γνωστό και ως το νησί μέσα σε μια λίμνη μέσα σε ένα ηφαίστειο μέσα σε μια λίμνη μέσα σε ένα νησί.

Στο νησί Luzon των Φιλιππίνων βρίσκεται η λίμνη Taal. Μέσα στη λίμνη υπάρχει το ηφαίστειο Taal -ή αλλιώς ηφαίστειο νησί- το οποίο, με 33 καταγεγραμμένες εκρήξεις, θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο.

Στο ηφαίστειο-νησί Taal, 10.000 πόδια πάνω από τη λίμνη Taal, βρίσκεται η Λίμνη του Μεγάλου Κρατήρα. Και μέσα σε αυτή τη λίμνη βρίσκεται το νησί Vulcan Point. Δηλαδή ένα νησί μέσα σε μια λίμνη μέσα σε ένα ηφαίστειο μέσα σε μια λίμνη μέσα σε ένα νησί.  

Στις 12 Ιανουαρίου 2020 το ηφαίστειο Taal εξερράγη. 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ξεράθηκε η Λίμνη του Μεγάλου Κρατήρα.

7. Το Μπαγκλαντές έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από τη Ρωσία, αλλά η Ρωσία είναι 116 φορές μεγαλύτερη

Στo Μπαγκλαντές στη νότια Ασία κατοικούν 168.472.000 άνθρωποι σε 147.570 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ρωσία έχει 146.962.000 κατοίκους που ζουν σε 17.125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

8. Η Αλάσκα είναι η ανατολικότερη, βορειότερη και δυτικότερη πολιτεία των ΗΠΑ

Με έκταση σχεδόν 600.000 τετραγωνικά μίλια, η Αλάσκα είναι η μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής. Το Barrow γνωστό και ως Utqiagvik, είναι η βορειότερη πόλη, ενώ οι Αλεούτιες νήσοι εκτείνονται ανατολικά μέχρι τη Βερίγγειο Θάλασσα.

Στην Αλάσκα βρίσκεται και το ανατολικότερο σημείο της Αμερικής. Η γραμμή του 180ου μεσημβρινού διέρχεται από τις Αλεούτιες νήσους καθιστώντας έτσι την Αλάσκα την ανατολικότερη Πολιτεία των ΗΠΑ, καθώς βρίσκονται στο ανατολικό ημισφαίριο.

9. Το Έβερεστ δεν είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο

Ενώ η κορυφή του Έβερεστ βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την επιφάνεια της θάλασσας, το μεγαλύτερο βουνό, από τη βάση του έως την κορυφή του, είναι το Mauna Kea στη Χαβάη. Ένα αδρανές ηφαίστειο, το όνομα του οποίου σημαίνει «Λευκό βουνό».

Το Έβερεστ, το οποίο σύμφωνα με τους γεωλόγους εξακολουθεί να υψώνεται, έχει ύψος 8.849 μέτρα.  Το Mauna Kea υψώνεται 4.207 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ωστόσο από τη βάση του έως την κορυφή του έχει ύψος 10.200 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του είναι κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

10. Στη Σκωτία υπάρχει πτήση εσωτερικού διάρκειας 90 δευτερολέπτων

Η πιο σύντομη προγραμματισμένη πτήση εσωτερικού στον κόσμο διαρκεί 90 ​​δευτερόλεπτα. Η πτήση με ένα οκταθέσιο Britten Norman Islander πηγαίνει από το νησί Westray στο νησί Papa Westray, στα νησιά Orkney στη βορειοανατολική Σκωτία.

11. Η Πόλη του Μεξικού βυθίζεται ένα μέτρο κάθε χρόνο

Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, η Πόλη του Μεξικού έχει βυθιστεί σχεδόν 10 μέτρα – και συνεχίζει να βυθίζεται ένα μέτρο κάθε χρόνο. Η Πόλη του Μεξικού καταναλώνει διπλάσιο νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα από ό,τι αντικαθιστά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε καθιζήσεις, με αποτέλεσμα μεγάλα κτίρια, όπως Βασιλική της Παναγίας της Γουαδελούπης, ο Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός στην πλατεία Zocalo κ.ά., κινδυνεύουν με κατάρρευση.

12. Η Ισπανία και η Γαλλία μοιράζονται ένα νησί

Η Συνθήκη των Πυρηναίων για τον τερματισμό του  γαλλοϊσπανικού πολέμου υπεγράφη το 1659 στο Νησί των Φασιανών, ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης στον ποταμό Bidasoa, που χωρίζει τις δύο χώρες.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Γαλλία και η Ισπανία μοιράζονται την κυριαρχία του νησιού, το οποίο έχει μήκος περίπου 200 μέτρα πόδια και πλάτος 40 μέτρα.

Από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου το Νησί των Φασιανών βρίσκεται υπό ισπανική κυριαρχία, ενώ από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιανουαρίου υπό γαλλική.

13. Υπάρχει αρκετός χρυσός στη Γη για να καλύψει την επιφάνεια του πλανήτη

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει αρκετός χρυσός κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη για να επικαλύψει τη Γη με ένα στρώμα πάχους έως και 45 εκατοστών. Σύμφωνα με τον γεωλόγο Bernard Wood, «περισσότερο από το 99% του χρυσού της Γης βρίσκεται στον πυρήνα της».

Πολλά πολύτιμα μέταλλα μέσα και πάνω στη Γη, συμπεριλαμβανομένης της πλατίνας και του βολφραμίου, θα μπορούσαν να επιστρώσουν τον πλανήτη με υλικό πάχους έως και 4 μέτρα.

Με πληροφορίες από το Ranker
Φωτογραφίες: Pixabay CC License & Wikimedia Commons

Δείτε επίσης