Υαλουρονικό οξύ: Ο μεγαλύτερος σύμμαχος κατά της γήρανσης!

Μυρτώ Φλώρου

απο Cyclades Open

Στη σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς συστατικά έρχονται και παρέρχονται. Υπάρχουν όμως και σταθερές αξίες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα όπως είναι το υαλουρονικό οξύ. Η πλούσια ενυδάτωση που προσφέρει, αρκεί για να θωρακίσει την επιδερμίδα από τη φθορά του χρόνου. Ας δούμε μερικά χρήσιμα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το υαλουρονικό οξύ, καθώς και μια εύκολη DIY συνταγή για αντιρυτιδική κρέμα προσώπου.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ

Είναι ένα φυσικό συστατικό, μια γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG), ένας πολυσακχαρίτης του ανθρώπινου συνδετικού ιστού, που ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος.

Υαλουρονικό οξύ (hyaluronic acidvs Υαλουρονικό νάτριο (sodium hyaluronate)

Το συναντάμε συχνά στη λίστα των συστατικών. Το υαλουρονικό νάτριο είναι, για την ακρίβεια, το άλας του υαλουρονικού οξέος που περιέχει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες, με μία διαφορά: έχει μικρότερο μοριακό βάρος και γι αυτό απορροφάται ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα.

Γιατί το επιλέγουμε

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια γλυκοζαμινογλυκάνη -η μεγαλύτερη και η πιο γνωστή- μια δομική, δηλαδή, πρωτεΐνη, που βασική της αποστολή είναι η σωστή ενυδάτωση του δέρματος.

Το εντοπίζουμε στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας μεταξύ των κερατινοκυττάρων και του δικτύου των ινών του κολλαγόνου, να συγκρατεί τα αποθέματα νερού. Ένα γραμμάριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και … 6 λίτρα νερό! Αυτή ακριβώς είναι και η ειδοποιός διαφορά από το σύνολο,σχεδόν, των ενυδατικών παραγόντων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι με το πέρασμα του χρόνου, τα αποθέματα νερού μειώνονται, με αποτέλεσμα την έντονη, καταρχάς, ξηρότητα και σταδιακά την απώλεια της σφριγηλότητας της επιδερμίδας. Το υαλουρονικό οξύ που περιέχεται στις καλλυντικές συνθέσεις , ανάλογα με το μοριακό του βάρος, είτε παραμένει στην επιφάνεια προσφέροντας άμεση λείανση και απαλότητα, είτε εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος, «γεμίζει» εκ των έσω τις ρυτίδες και επαναφέρει την ελαστικότητα και τον όγκο στην επιδερμίδα.

Παράλληλα, όπως έχουν αποδείξει οι μελέτες, το υαλουρονικό οξύ διεγείρει την κυτταρική ανανέωση.

Συμβάλλει στην παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου.

Εξασφαλίζει πλούσια αντιοξειδωτική προστασία αναχαιτίζοντας τις ολέθριες ελεύθερες ρίζες.

4+1 επιπλέον λόγοι που κάνουν ξεχωριστό το υαλουρονικό οξύ

1. Είναι ένα απόλυτα φυσικό συστατικό. Υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα στους συνδετικούς ιστούς, στις αρθρώσεις, μέσα στο βολβό του ματιού. Από τη συνολική ποσότητα υαλουρονικού οξέος στο ανθρώπινο σώμα το 50% βρίσκεται στο δέρμα.

2. Είναι ένας άριστος υδρόφιλος παράγοντας που έχει καλύτερες … επιδόσεις, όταν συνδυάζεται με μαλακτικές ουσίες, οι οποίες σχηματίζουν ένα λεπτό, προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αποτρέποντας την απώλεια υγρασίας. Αναζητούμε γι αυτό συνθέσεις που περιλαμβάνουν υαλουρονικό οξύ μαζί με λεκιθίνη ή γλυκερίνη.

3. Ως φυσικό συστατικό είναι απόλυτα ασφαλές. Δεν προκαλεί δερματικές αλλεργίες ή ενοχλητικούς ερεθισμούς στην επιδερμίδα.

4. Το βρίσκουμε και σε προϊόντα μακιγιάζ- κυρίως σε φον ντε τέν ή κραγιόν – για ενισχυμένη ενυδάτωση της επιδερμίδας.

5. Η αθροιστική δράση, πρωί και βράδυ, του υαλουρονικού οξέος- με την προϋπόθεση ότι η περιεκτικότητα της φόρμουλας είναι τουλάχιστον 1%- εξασφαλίζει ορατή λείανση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων, ελαστικότητα και αναζωογόνηση ακόμη και της ώριμης επιδερμίδας.

Υαλουρονικό οξύ: Ποιες τροφές το αυξάνουν;

Το φυσικό αυτό συστατικό του δέρματος  και του οργανισμού μας μπορούμε να το συναντήσουμε και σε κάποιες τροφές ή να το ενισχύσουμε με άλλες που καλό είναι να υπάρχουν στο διατροφικό μας πλάνο.

Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται φυσιολογικά στον οργανισμό μας και είναι ένα φυσικό συστατικό του δέρματος, που το διατηρεί ενυδατωμένο και ανθεκτικό, δίνοντάς του υγιή και νεανική όψη.

Εκτός από το δέρμα, το υαλουρονικό οξύ είναι απαραίτητο στη θεραπεία πληγών, στους χόνδρους στην επιδιόρθωση των ιστών και την εσωτερική και εξωτερική αναζωογόνησή μας.

Το κακό είναι ότι με το πέρασμα των χρόνων τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος μειώνονται αναπόφευκτα και συντίθεται σε μικρότερες ποσότητες στο σώμα μας από αυτές που απαιτούνται. Το καλό είναι ότι υπάρχουν τροφές που είτε το περιέχουν ή βοηθούν στη σύνθεσή του και μπορούν να μας κάνουν καλό.

  • Γενικότερα, τα κρέατα με μεγάλα ποσοστά δέρματος παρέχουν και το περισσότερο υαλουρονικό, γι’ αυτό προσθέστε τα στα πιάτα σας.
  • Πατάτες & γλυκοπατάτες: υπάρχουν κάποια λαχανικά που περιέχουν μικροποσότητες υαλουρονικού οξέος, αυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα, όμως, είναι οι αμυλώδεις και βολβώδεις ρίζες. Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες αποτελούν πολύ καλές πηγές, με τις γλυκοπατάτες να έχουν το πλεονέκτημα των υψηλών επιπέδων μαγνησίου το οποίο συμβάλλει στην υγεία των οστών , ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση και βοηθάει στις ημικρανίες. Δοκιμάστε τον πουρέ τους ή μαγειρέψτε τες, αποφεύγοντας το τηγάνισμα.
  • Τα ιχθυέλαια: μέχρι τώρα τα ιχθυέλαια μας ήταν γνωστά ως πηγές ω3 λιπαρών οξέων , τα οποία επίσης βοηθούν στην υγεία και τη λάμψη της επιδερμίδας. Τα έλαια από το συκώτι του μπακαλιάρου, όμως, περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α και ρετινόλης, που σημαίνει, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, ότι μας παρέχει και υαλουρονικό οξύ.
  • Μπανάνες: Από τα λίγα φρούτα που περιέχουν κάποια ποσότητα υαλουρονικού οξέος, οι μπανάνες ,μπορούν να αποτελέσουν σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενώ περιέχουν και μαγνήσιο που βοηθάει το υαλουρονικό οξύ να δράσει πιο σωστά στον οργανισμό μας.
  • Εκτός από τις μπανάνες, αυξήστε και την κατανάλωση πορτοκαλιών,       γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο και άλλων φρούτων με βιταμίνη C καθώς η βιταμίνη αυτή τονώνει τον οργανισμό και τον βοηθά να συνθέσει το υαλουρονικό οξύ που χρειάζεται.
  • Βότανα & μπαχαρικά: Βιταμίνη C μπορείτε να λάβετε και μέσω της κατανάλωση βοτάνων και μπαχαρικών. Δοκιμάστε φρέσκο θυμάρι που περιέχει 45mg βιταμίνης C στα 30 γραμμάρια, δηλαδή 75% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, ενώ και ο φρεσκοκομμένος μαϊντανός αποδίδει 80mg της βιταμίνης σε ποσότητα 1 φλιτζανιού. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έχουν επίσης ο άνηθος, το κόλιανδρο ο κρόκος Κοζάνης και το κόκκινο πιπέρι.

Συνταγή για DYI αντιρυτιδική κρέμα με υαλουρονικό οξύ

Θα χρειαστείτε:
– 1 γραμμάριο σκόνης υαλουρονικού οξέος από το φαρμακείο
– 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
– 1 σακουλάκι πράσινο τσάι
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη
– 100 ml απεσταγμένο νερό

Τρόπος παρασκευής

 Αρχικά ζεστάνετε το αποσταγμένο νερό και βυθίστε μέσα του το φακελάκι του πράσινου τσαγιού για 5 λεπτά. Στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει. Ρίξτε μέσα στο κρύο τσάι τη σκόνη υαλουρονικού οξέος και ανακατέψτε καλά μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο παχύρρευστο μείγμα. Έπειτα, προσθέστε τη γλυκερίνη και το έλαιο λεβάντας και ανακατέψτε ξανά. Αποθηκεύστε το τελικό μείγμα σε ένα γυάλινο βαζάκι και βάλτε το στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να πάρει μορφή ζελέ. Η κρέμα αυτή μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1 μήνα.

Τρόπος εφαρμογής

Εφαρμόστε την 24ωρη αντιρυτιδική κρέμα με υαλουρονικό οξύ κάθε μέρα τόσο το πρωί όσο και το βράδυ πριν από την ενυδατική σας κρέμα.

Δείτε επίσης