Σύγκρουση μεταξύ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA)

απο Cyclades Open

Επιστολή με μια σειρά από προτάσεις για τη λειτουργία και το θεσμικό πλαίσιο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, απέστειλε στους αρμόδιους υπουργούς ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Στην επιστολή αναφέρονται επίσης και προτάσεις για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων με έκθεση στη ρωσική αγορά.

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ αφορούν τόσο σε προσθήκες σε υφιστάμενες διατάξεις αλλά και σε νέες απαραίτητες συμπληρωματικές διατάξεις. Μεταξύ άλλων προβλέπουν την επιβολή ΦΠΑ και δημοτικού φόρου και την παρακράτηση φόρου για όσους ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη ορισμού μέγιστου αριθμού ακινήτων ανά ιδιοκτήτη. Ο ΣΕΤΕ ζητά επίσης την ενεργοποίησης της ΚΥΑ που είχε εκδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με την οποία οριζόταν χρονικός περιορισμός στη μίσθωση ενός ακινήτου ανά περιοχή.

Προς τους κ.κ.
Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας
Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού
Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών
Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών.

Κοινοποίηση: Κύριο Θάνο Πετραλιά, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής
                      Κύριο Γιώργο Πιτσιλή, Διοικητή ΑΑΔΕ

Αθήνα, 5 Απριλίου 2022

Θέμα: Σχετικά με τη στήριξη τουριστικών επιχειρήσεων με έκθεση στη ρωσική αγορά και προτάσεις για βελτίωση του πλαισίου βραχυχρόνιας μίσθωσης

Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της κοινής σύσκεψης στις 23 Μαρτίου, επανερχόμαστε με τα δύο βασικά θέματα της ατζέντας:

1. Την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων με μεγάλη έκθεση στην Ρωσική αγορά, και,
2. Τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα που  στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγούν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, υπάρχουν ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις (τουριστικά γραφεία και τουριστικά καταλύματα) που το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προερχόταν τα τελευταία χρόνια από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων αυτών έχει ανατραπεί ολοκληρωτικά. Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες δεν αναμένεται να έρθουν φέτος στη χώρα μας, ενώ δεν γνωρίζουμε τί θα συμβεί και με τους τουρίστες που προέρχονται από τις υπόλοιπες χώρες.

Με δεδομένο πως είναι αντικειμενικά αδύνατον λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου οι επιχειρήσεις αυτές να μπορέσουν να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργείται, συνάπτοντας συνεργασίες με άλλες τουριστικές αγορές (σημειώνεται πως το έτος 2019 530.000 περίπου Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι Ουκρανοί και οι Λευκορώσοι), θα πρέπει για το προσεχές χρονικό διάστημα να στηριχθούν, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν σε λειτουργία και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τα εξής μέτρα στήριξη των επιχειρήσεων αυτών:

⦁ Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (τρέχουσες και δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων).
⦁ Παροχή της δυνατότητας να θέσουν σε αναστολή έως τα 2/3 των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού που απασχολούν.
⦁ Αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων εκδόσεώς τους.

Κριτήριο για την ένταξη στα παραπάνω μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι το ποσοστό του συνολικού τζίρου που σημείωσε κατά το έτος 2019 η τουριστική επιχείρηση, το οποίο προερχόταν από την τουριστική αγορά των χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και το οποίο θα πρέπει να υπερβαίνει το 55% των συνολικών της εσόδων, αποδεικνυόμενο με κάθε πρόσφορο μέσο όπως για παράδειγμα τις σχετικές συμβάσεις με τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες αγορές, φορολογικά παραστατικά κ.λπ.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, δείτε εδώ τις προτάσεις μας, που αφορούν προσθήκες στις υφιστάμενες διατάξεις, αλλά και νέες συμπληρωματικές.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και περαιτέρω συζήτηση.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Ρέτσος
Πρόεδρος ΔΣ

Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων: Ο ΣΕΤΕ ζητά ουσιαστικά την κατάργηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Στην επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προς την κυβέρνηση με την οποία καταθέτει τις προτάσεις του για το πλαίσιο λειτουργίας των Αirbnb, απαντά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA). Όπως αναφέρει, ουσιαστικά ένας θεσμικός φορέας ζητάει να παύσουν τη δραστηριότητά τους εκατοντάδες αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις που, με συνέπεια, όπως αναφέρει ο STAMA στην ανακοίνωσή του, να χάσει το ελληνικό Δημόσιο χρήματα από τον εισερχόμενο τουρισμό και τη φιλοξενία των τουριστών.

Αγαπητέ ΣΕΤΕ, άλλα γνωρίζουμε.

Μόλις εχθές είδε το φως της δημοσιότητας η επιστολή του ΣΕΤΕ, η οποία εν συντομία ζητάει ουσιαστικά την κατάργηση της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Λίγο ή πολύ, ένας θεσμικός φορέας -κοινωνικός εταίρος, για την ακρίβεια- ζητάει να παύσουν τη δραστηριότητά τους εκατοντάδες αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις (Property Managers) που δρουν σε νόμιμο φορολογικό πλαίσιο, να απολέσουν το συμπληρωματικό τους εισόδημα χιλιάδες ιδιοκτήτες ανά τη χώρα που φορολογούνται και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα περιφερειακή της βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως κατασκευές, ανακαινίσεις, εξοπλισμός, εταιρείες τεχνολογίας, συνεργαζόμενες εταιρείες από το εξωτερικό κ.λπ. Κυρίως όμως να χάσει το ελληνικό δημόσιο χρήματα από τον εισερχόμενο τουρισμό και τη φιλοξενία των τουριστών.

Δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση εάν στην επιστολή αυτή υπήρχε το αίτημα να κλείσουν την πρόσβαση που έχουν οι πλατφόρμες (όπως Airbnb, Booking,com, Vrbo, Holidu κ.λπ.) στη χώρα μας. Όμως, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το τουριστικό προϊόν αλλάζει καθώς αλλάζουν οι ανάγκες των ταξιδιωτών και δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει την ελεύθερη μετακίνηση των επισκεπτών παγκοσμίως και τη βούλησή τους να επιλέγουν τον τρόπο διακίνησης και διαμονής τους.

Αυτό όμως που μας εκπλήσσει, είναι ότι αυτή η απαίτηση έρχεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Τον ΣΕΤΕ. Εμείς γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι ο ΣΕΤΕ και αυτό είναι αναρτημένο στο site του:

“Ο ΣΕΤΕ, ως κοινωνικός εταίρος από το 2013, εκπροσωπεί τις πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στην τουριστική οικονομία και καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων του τομέα. Παράλληλα, παραμένει συνεπής στο έργο του, που περιλαμβάνει τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συμβουλευτική προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού, για τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του τουρισμού στην εθνική οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες”.

Δηλαδή για να καταλάβουμε….

Όλα τα μέλη του ΣΕΤΕ είναι ενάντια στη Βραχυχρόνια Μίσθωση; Όλοι οι υποστηρικτές (χορηγοί) του ΣΕΤΕ είναι ενάντια στους ανθρώπους της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης; Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ενάντια στη Βραχυχρόνια Μίσθωση; Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις κάθε μορφής είναι αντίθετες με την ύπαρξή μας; Δηλαδή τα μέλη του ΣΕΤΕ θα ελέγχουν τους επισκέπτες και δεν θα τους εξυπηρετήσουν γιατί διαμένουν στα καταλύματα STRs;

Για παράδειγμα: Ένα τουριστικό γραφείο δεν θα εκδίδει εισιτήριο από Πειραιά για Σαντορίνη σε κάποιον επισκέπτη γιατί διαμένει σε Βραχυχρόνια Μίσθωση; Μια επιχείρηση εστίασης δεν θα σερβίρει τους επισκέπτες μας; Μια τράπεζα δεν θα δέχεται τα χρήματα των επαγγελματιών που πάνε σε λογαριασμό της; Μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δεν θα πουλάει συνδέσεις Internet και άλλων προϊόντων σε χιλιάδες επιχειρήσεις και σπίτια ανά τη χώρα γιατί είναι επαγγελματίας της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης; Οι ξεναγοί δεν θα δέχονται στα group τους διαμένοντες στα καταλύματά μας; Η Marketing Greece θα διαφημίζει την Ελλάδα με σύνθημα ελάτε στη χώρα αλλά μη μείνετε στη Βραχυχρόνια Μίσθωση; Ο ΣΕΤΕ προτίθεται να δώσει κάποια εξήγηση στα μέλη του και στο κράτος, όταν φανούν απώλειες εσόδων από τους τουρίστες που δεν θα έρχονται στη χώρα μας;

Για να καταλάβουμε τελικά τι συμβαίνει. Βρισκόμαστε εν μέσω κοινωνικού εμφυλίου; Γιατί εμείς μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο ΣΕΤΕ είναι για όλους τους ανθρώπους του τουρισμού. Δημιουργήθηκε από τους Έλληνες ξενοδόχους -και πολύ σωστά έπραξαν- αλλά ο ρόλος του πλέον δεν είναι να εκπροσωπεί μόνο αυτούς. Εκτός εάν είναι και δεν το λέμε. Εάν δε, θεωρείται ότι η Βραχυχρόνια Μίσθωση δεν είναι τουριστικό προϊόν και πρέπει να εκλείψει, θα προτείναμε να συζητήσουν με μέλη τους ξενοδόχους που έχουν δει τις δυνατότητές της και έχουν μπει σε αυτήν, έστω και αν δεν το διαφημίζουν. Τότε ίσως αλλάξουν γνώμη, ίσως δουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν και να μπορέσουμε να βαδίσουμε σε δρόμους κοινούς για το καλό του ελληνικού τουρισμού.

Αυτό ζητάμε, αυτό θα επιδιώκουμε και για αυτό θα αγωνιζόμαστε. Είμαστε μέρος της κοινωνίας και θέλουμε να έχουμε λόγο και άποψη στις διεργασίες που μας αφορούν και ποτέ δεν έχουμε κληθεί να συμμετάσχουμε.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστεί.

Δείτε επίσης