17 Ιουνίου 2024: Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

απο Cyclades Open

Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες. Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.


Kayvan Mazhar/Unsplash

ΟΗΕ: “Ενωμένοι για τη γη. Η κληρονομιά μας. Το μέλλον μας”

Η ερημοποίηση, η υποβάθμιση της γης και η ξηρασία συγκαταλέγονται στις πιο πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, με το 40% της συνολικής έκτασης της γης παγκοσμίως να θεωρείται ήδη υποβαθμισμένο.

Η υγιής γη όχι μόνο μας παρέχει σχεδόν το 95% της τροφής μας, αλλά και πολλά περισσότερα: μας ντύνει και μας προστατεύει, μας παρέχει θέσεις εργασίας και βιοπορισμό και μας προστατεύει από τις επιδεινούμενες ξηρασίες, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός σε συνδυασμό με τα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης τροφοδοτούν τη ζήτηση για φυσικούς πόρους, ασκώντας υπερβολική πίεση στη γη σε σημείο υποβάθμισης. Η ερημοποίηση και η ξηρασία οδηγούν στην αναγκαστική μετανάστευση, θέτοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε κίνδυνο εκτοπισμού.

Από τα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, πάνω από ένα δισεκατομμύριο νέοι κάτω των 25 ετών ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως σε περιοχές που εξαρτώνται άμεσα από τη γη και τους φυσικούς πόρους για τη συντήρησή τους. Η δημιουργία προοπτικών απασχόλησης για τον αγροτικό πληθυσμό είναι μια βιώσιμη λύση που δίνει στους νέους πρόσβαση σε ευκαιρίες οικολογικής επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα στην κλιμάκωση των βέλτιστων πρακτικών.

Φέτος, το θέμα της Ημέρας Ερημοποίησης και Ξηρασίας “Ενωμένοι για τη γη. Η κληρονομιά μας. Το μέλλον μας” προβάλλει το μέλλον της διαχείρισης της γης – του πιο πολύτιμου πόρου μας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Pawel Czerwinski/Unsplash

Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας: Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες

Η ασφάλεια, η ευημερία και η υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων βασίζονται στα εύφορα εδάφη που υποστηρίζουν τη ζωή, τον βιοπορισμό και τα οικοσυστήματα.   

Αλλά βανδαλίζουμε τη γη που μας τρέφει. Κάθε δευτερόλεπτο, περίπου τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου υγιούς γης καταστρέφονται. 

Όπως μας υπενθυμίζει η φετινή Παγκόσμια Ημέρα, πρέπει να είμαστε “Ενωμένοι για τη Γη”. 

Μέχρι το 2050, 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μοιράζονται τον πλανήτη μας και θα εξαρτώνται από αυτόν για τον βιοπορισμό τους. @ UNCCD

Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, οι ακαδημαϊκοί, οι κοινότητες και άλλοι πρέπει να ενωθούν και να δράσουν. 

Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, αναγράφεται ξεκάθαρα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης

Καθώς γιορτάζουμε την τριαντακοστή επέτειο της Σύμβασης, ο κόσμος πρέπει να επιταχύνει άμεσα τον ρυθμό εφαρμογής της,  

Να δημιουργήσει δυναμική προς την COP16, τη Διάσκεψη των Μερών, σχετικά με Σύμβαση στο Ριάντ, 

Και να εξασφαλίσει ότι οι νέοι θα ακουστούν στις διαπραγματεύσεις. 

Μαζί, ας βάλουμε το λιθαράκι μας για ένα ευημερούν μέλλον – για τη φύση και την ανθρωπότητα. 

Πηγή: UN, sansimera.gr

📸Matt Palmer/Unsplash

Δείτε επίσης