Κάνε Τανάκα: Πέθανε σε ηλικία 119 ετών ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο [φωτογραφίες]

απο Cyclades Open

Μια Γιαπωνέζα, που είχε αναγνωριστεί επισήμως ως “ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο”, πέθανε στις 19 Απριλίου, σε ηλικία 119 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Η Κάνε Τανάκα σε ηλικία 19 ετών (1922)

Σύμφωνα με την σελίδα Gerontology Wiki η υπεραιωνόβια Κάνε Τανάκα ήταν το δεύτερο γηραιότερο άτομο στην ιστορία του οποίου η ηλικία επικυρώθηκε από τον Gerontology Research Group (GRG), έπειτα από την Jeanne Calment.

Η Κάνε Τανάκα γεννήθηκε  στις 2 Ιανουαρίου του 1903 στη Φουκουόκα (νοτιοανατολική Ιαπωνία). Εκείνη τη χρονιά οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση και η Μαρί Κιουρί έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.

Η υγεία της Κάνε Τανάκα ήταν σχετικά καλή μέχρι πρόσφατα και ζούσε σε έναν οίκο ευγηρίας στη γενέτειρά της. Εκεί της άρεσε να παίζει επιτραπέζια παιχνίδια, να λύνει προβλήματα μαθηματικών, ενώ είχε αδυναμία στη σόδα και τη σοκολάτα.

Σε μικρότερη ηλικία, η Τανάκα είχε ασχοληθεί με το εμπόριο, έχοντας αναλάβει μεταξύ άλλων ένα κατάστημα με νουντλς. Παντρεύτηκε το 1922, γέννησε 4 παιδιά και υιοθέτησε ένα πέμπτο.

Σε ηλικία 115 ετών, Ιούλιος 2018

Επρόκειτο να συμμετάσχει με το αναπηρικό αμαξίδιό της στη λαμπαδηδρομία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, όμως αρνήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Όταν το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες της απένειμε το 2019 τον τίτλο του γηραιότερου εν ζωή ανθρώπου στον κόσμο, την είχαν ρωτήσει ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή της. Εκείνη απάντησε: «Τώρα».

Στην καθημερινότητά της, ξυπνούσε στις 06.00 το πρωί και τα απογεύματά της τα αφιέρωνε στη μελέτη των μαθηματικών και την εξάσκηση στην καλλιγραφία.

119 ετών, Ιανουάριος 2022

Όταν ήταν 113 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το ιαπωνικό κανάλι TNC από τον οίκο ευγηρίας που διέμενε, δήλωσε: «Από τότε που ήρθα στη ζωή μέχρι τώρα, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσω σκληρότερα».

Ως μυστικά για την μακροζωία της θεωρούσε την οικογένεια, τον ύπνο και την ελπίδα.

Ρεκόρ Γκίνες, Μάρτιος 2019

Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών/Gerontology Wiki

📸 Gerontology Wiki

Δείτε επίσης