19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η καρδιά του βιβλίου χτυπάει στη Θεσσαλονίκη από 4 έως 7 Μαΐου

απο Cyclades Open

Η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), επιστρέφει φέτος δυναμικά στις κανονικές ημερομηνίες του Μαΐου, διευρύνοντας τις συμμετοχές, το πρόγραμμα, τους χώρους και τις συνεργασίες της με την ελληνική και τη διεθνή αγορά του βιβλίου.

Από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023 η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει, σε 4 κτίρια και 14 αίθουσες των εγκαταστάσεων της Helexpo (12, 13, 14, 15), περισσότερους από 600 Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του βιβλίου και σχεδόν 500 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.200 ομιλητών.

Τιμώμενη η Αμερικανική Λογοτεχνία
22 εκδοτικοί οίκοι και σημαντικοί συγγραφείς από ΗΠΑ στο Αμερικανικό Περίπτερο

Η ΔΕΒΘ φέτος τιμά την Αμερικανική Λογοτεχνία, με στόχο να αναδείξει τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και την αγορά βιβλίου των ΗΠΑ, μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων, εκδοτικών οίκων και προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων. Η ανταπόκριση από την πλευρά των Αμερικάνων υπήρξε εντυπωσιακή καθώς στο Αμερικανικό Περίπτερο συμμετέχουν 22 σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων:

Abrams Books Publishing Company, Insight Editions, Macmillan Publishers, MoMa Publications, Penguin Random House, The Quarto Group, Yale University Press, Harvard University Press, κ.ά.
Την πρόσκληση και εκπροσώπηση των Αμερικανών εκδοτών έχει αναλάβει η εταιρεία “American Collective Stand”, ενώ θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και τρεις λογοτεχνικοί πράκτορες από ΗΠΑ συμμετέχοντας στο 1ο Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου (Thessaloniki Book Fair Fellowship program) που εγκαινιάζει φέτος η ΔΕΒΘ, με τη συμμετοχή 20 επαγγελματιών από 16 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Επιπλέον, το Ελληνικό κοινό θα συναντήσει στις αίθουσες της ΔΕΒΘ σημαντικούς Αμερικανούς συγγραφείς που θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων οι James Wood (ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ), Claire Messud (ΔΑΡΔΑΝΟΣ-GUTENBERG), καθώς και οι συγγραφείς: Nell Zink, Saskia Vogel, Meg Rosoff, και Ismini Lamb προσκεκλημένοι του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Συγγραφείς χωρίς σύνορα / διεθνείς συνεργασίες
Με επτά συγγραφείς μεταξύ των οποίων 2 βραβεία Γκονκούρ συμμετέχει η Γαλλία

Τον πολυβραβευμένο Γάλλο, Αϊτινής καταγωγής, συγγραφέα Makenzy Orce (Μακένζι Ορσέλ) και φιναλίστ του σημαντικού βραβείου Γκονκούρ 2022 αλλά και τον Μοχάμεντ Μουγκάρ-Σαρ από Σενεγάλη, νικητή του Γκονκούρ 2021, θα συναντήσει το ελληνικό κοινό στη ΔΕΒΘ καθώς και πέντε ακόμη σημαντικούς Γάλλους συγγραφείς που έχει προσκαλέσει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας: Christel Espié, Murielle Szac, Christophe Cazenove, Bruno Doucey, François Thomazeau.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ –
Αναδεικνύοντας τα νέα λογοτεχνικά ταλέντα της Γηραιάς Ηπείρου

Η ΔΕΒΘ συνεργάζεται με European Union Prize for Literature (EUPL) και προσκαλεί βραβευμένους συγγραφείς από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της ανάδειξης των ευρωπαίων δημιουργών και το ρόλο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού θεσμού στην ενθάρρυνση και διεύρυνση των μεταφραστικών ανταλλαγών.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι συγγραφείς: Jan Carson (Ιρλανδία), Lana Bastašić (Βοσνία), Ioanna Parvulescu (Ρουμανία) και Τάκης Καμπύλης, Νίκος Χρυσός, Κάλλια Παπαδάκη, Μάκης Τσίτας από Ελλάδα. Τα πάνελ θα συντονίσει η Anne Bergman, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών (FEP) φορέα διοργάνωσης του EUPL.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ –
Ο υποψήφιος για το Booker 2023 Georgi Gospodinov από τη Βουλγαρία, και Rumena Bužarovska (Βόρεια Μακεδονία), Lana Bastašić (Βοσνία), Ylljet Alicka (Αλβανία)

Η παρουσία του πολυμεταφρασμένου, πολυβραβευμένου και υποψήφιου για το βραβείο Booker 2023 Georgi Gospodinov, καλεσμένου από τον Έλληνα εκδότη του (ΙΚΑΡΟΣ), πλαισιώνει τη δυναμική επιστροφή της Βουλγαρίας στην ΔΕΒΘ μετά από αρκετά χρόνια απουσίας.

Η Βουλγαρία συμμετέχει με περίπτερο που οργανώνει ο Σύνδεσμός Εκδοτών Βουλγαρίας με την παρουσία εκπροσώπων του που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα επαγγελματικών συναντήσεων καθώς και του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Βουλγαρίας Svetlozar Zhelev.

Από τα γειτονικά Βαλκάνια συμμετέχουν επίσης οι συγγραφείς: Rumena Bužarovska (Βόρεια Μακεδονία), Lana Bastašić (Βοσνία), Ylljet Alicka (Αλβανία).

Πολυφωνική πολυ-πολιτισμικότητα

Ο πολυφωνικός χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης εμπλουτίζεται με την παρουσία συγγραφέων, μεταφραστών και επαγγελματιών του βιβλίου από 40 περίπου χώρες, δημιουργώντας μια πλατφόρμα συνάντησης, δικτύωσης και διαλόγου χωρίς σύνορα.

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης προσκαλεί τη συγγραφέα Emine Sevgi Özdamar με αφορμή το βιβλίο της «Ένας χώρος οριοθετημένος από σκιές», το οποίο αποτελεί έναν πολυφωνικό ύμνο στην Ευρώπη καθώς και τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Jurgen Banscherus, με αφορμή τη δημοφιλή σειρά βιβλίων του «Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ».

Η Πρεσβεία του Ισραήλ μαζί με τις εκδόσεις Καστανιώτη καλούν την διακεκριμένη ισραηλινή Ayelet Gundar-Goshen συγγραφέα για το βιβλίο «Η ψεύτρα και η πόλη» που πραγματεύται το #metoo από την ανάποδη.

Ακόμη, οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τον διακεκριμένο Ισπανό συγγραφέα Manuel Vilas, προσκεκλημένο του Ινστιτούτου Θερβάντες και των εκδόσεων Ίκαρος, καθώς και τον Βάσκο συγγραφέα Patxi Zubizarreta, προσκεκλημένο του Ινστιτούτο Βασκικής Γλώσσας και Κουλτούρας (Etxepare Euska lInstitutua). Ενώ από το Ρέκιαβικ της Ισλανδίας θα ταξιδέψει στη ΔΕΒΘ ο Παλαιστινιο-Ισλανδός συγγραφέας Mazen Maarouf για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τo πολυμεταφρασμένο βιβλίο του “Militant Jokes” που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Χαραμάδα. Συγγραφέας, μεταφραστής, δημοσιογράφος και ποιητής, ο Maarouf είναι κάτοχος σημαντικών βραβείων της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, με κορυφαία στιγμή της πορείας του, ως τώρα, του την υποψηφιότητα για το Man Booker International Prize 2019.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΔΕΒΘ, το οποίο διοργανώνει το ΕΙΠ σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, ελληνικούς και ξένους πολιτιστικούς φορείς και ινστιτούτα, πρεσβείες, κλπ, θα παρουσιαστεί εκτενώς σε επόμενα δελτία Τύπου.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.

Πατήστε το τετραγωνάκι πάνω δεξιά για να μπείτε στο site της Έκθεσης…

Χορηγός επικοινωνίας της 19ης ΔΕΒΘ για την προβολή της στα διεθνή ΜΜΕ έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δείτε επίσης