2022: Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO – Οι ελληνικές εγγραφές [φωτογραφίες]

απο Cyclades Open

​ «Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου σε δύο ορεινές κοινότητες της Βορείου Ελλάδας: ο Τρανός Χορός στη Βλάστη και το Πανηγύρι στο Συρράκο» κατεγράφησαν ως στοιχείο στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Την εγγραφή ενέκρινε η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στη 17η ετήσια συνεδρίασή της, που πραγματοποιείται στο Ραμπάτ του Μαρόκου από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου σε δύο ορεινές κοινότητες της Βορείου Ελλάδας: ο Τρανός Χορός στη Βλάστη και το Πανηγύρι στο Συρράκο είναι το ένατο στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που εγγράφει η Ελλάδα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Έχουν προηγηθεί το 2013 η Μεσογειακή Διατροφή (από κοινού με την Ιταλία, την Ισπανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Κροατία), το 2014 η Τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, το 2015 η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, το 2016 το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων σε οκτώ χωριά της Κοζάνης, το 2017 το Ρεμπέτικο, το 2018 η Τέχνη της Ξερολιθιάς (από κοινού με τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Σλοβενία), το 2019 η Βυζαντινή Ψαλτική (από κοινού με την Κύπρο) καθώς και η Μετακινούμενη Κτηνοτροφία στη Μεσόγειο και τις Άλπεις (από κοινού με την Ιταλία και την Αυστρία). Το 2020 ο  Κατάλογος Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εμπλουτίστηκε με την πρώτη ελληνική εγγραφή με το πρόγραμμα «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου».

Πανηγύρι του Συρράκου τον Δεκαπενταύγουστο. Οι νέοι του χωριού χορεύουν στο Πανηγύρι

.

Τρανός Χορός στη Βλάστη τον Δεκαπενταύγουστο. Η μητέρα βοηθάει την κόρη να φορέσει την παραδοσιακή ενδυμασία της Βλάστης

.

Πανηγύρι του Συρράκου τον Δεκαπενταύγουστο. Oι άντρες χορεύουν στον εξωτερικό κύκλο και οι γυναίκες στον εσωτερικό κύκλο


  • Μια επιλογή της Deutsche Welle από τη φετινή λίστα

Μπαγκέτα, Γαλλία
Η αρτοποιία είναι τέχνη και ορισμένα αρτοσκευάσματα έχουν αδιαμφισβήτητη προέλευση. Φέτος η UNESCO ξεχώρισε τη γαλλική μπαγκέτα, το μακρόστενο λευκό ψωμί, το όνομα του οποίου σημαίνει μικρό ραβδί, για να ενταχθεί στην λίστα του. Η θριαμβευτική πορεία του ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Παρίσι.

Μοντέρνος χορός, Γερμανία
Η ελευθερία και αυτοδυναμία χαρακτηρίζουν τον μοντέρνο χορό όπου σε αντίθεση με το «αυστηρό» μπαλέτο δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη χορευτική στάση. Αντίθετα ο χορευτής ακολουθεί τη μουσική και εκφράζεται μέσω αυτής. Ανάγεται στην εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης με χορευτές όπως η Γκρετ Παλούκα που βλέπουμε εδώ.

Ταλχούμ (Talchum), Κορέα
Οι χοροί κατέχουν εξέχουσα θέση στη λίστα της UNESCO. Το παραδοσιακό χορευτικό δράμα Ταλχούμ βρίσκεται δικαιολογημένα σε αυτή τη λίστα λόγω και της μακράς παράδοσής του. Οι κορεατικές μάσκες υπολογίζεται πως δημιουργήθηκαν μεταξύ του 668 και του 935 και υποτίθεται ότι προστάτευαν τους χορευτές από τα πνεύματα.

Φουρίου-οντόρι (Furyu-odori), Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, επίσης, οι χοροί χρησιμοποιούνται για να διώξουν τα πνεύματα και να αποτρέψουν μια επικείμενη κακοτυχία. Παραδοσιακοί χοροί γνωστοί ως Furyu-odori είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι σε αγροτικές περιοχές όπου κυριαρχούν ακραίες κλιματικές συνθήκες και χορεύονται για να έρθει το τέλος μιας επιδημίας, μια καλή σοδειά ή η σωτηρία από καταστροφές.

Αλχεντάα (Alheda’a), Ομάν και ΗΑΕ
Η επικοινωνία με τα ζώα δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε εντολές. Οι βοσκοί στο Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολουθώντας την παράδοση της Αλχεντάα χρησιμοποιούν ποίηση για να καθοδηγήσουν τις καμήλες τους. Μια συλλογή ήχων και ρυθμών που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά καθοδηγεί τα ζώα.

Ρούμι, Κούβα
Οι παραδόσεις μπορούν να επιβιώνουν μόνο αν μεταδοθούν τα μυστικά και οι ιδιαιτερότητες τους. Για αυτό τον λόγο η επιτροπή της UNESCO θεωρεί πως η γνώση της παρασκευής του κουβανέζικου ρουμιού πρέπει να βρίσκεται στην λίστα. Από το 1862 το ρούμι παρασκευάζεται στο νησί της Καραϊβικής βάσει αυστηρών προδιαγραφών.

Αλ- Μανσάφ (Al-Mansaf), Ιορδανία
Το φαγητό είναι είδος πολιτισμού και για αυτό το γνωστό πιάτο Αλ- Μανσάφ με προέλευση από την Ιορδανία εντάχθηκε στην λίστα. Το πιάτο αποτελείται από πρόβειο ή κατσικίσιο κρέας, το οποίο μαγειρεύεται με μπαχαρικά σε σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρεται με ρύζι ή πλιγούρι σε μια λεπτή στρώση ψωμιού. Όλη η διαδικασία αποτελεί κοινωνικό γεγονός όπου οι συμμετέχοντες μοιράζονται ιστορίες και τραγούδια.

Γιάλντα/Σέλλα (Yalda/Chella), Αφγανιστάν και Ιράν
Τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου πολλές οικογένειες στο Αφγανιστάν και το Ιράν μαζεύονται για να τιμήσουν τον ήλιο και τη ζεστασιά την ζωής. Ο εορτασμός αυτός αποδίδει φόρο τιμής στον πολιτισμό, τη φύση και τη φιλία ενώ δεν λείπουν τα κόκκινα φρούτα ως σύμβολα ζεστασιάς.

Σεμάνα Σάντα, Γουατεμάλα
Η εβδομάδα του Πάσχα στη Γουατεμάλα εορτάζεται πολύ ιδιαίτερα, με χαλιά, στολισμένα σπίτια, περιβόλια και βωμούς. Σκοπός είναι να έρθουν κοντά άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και να προωθηθεί ο αλληλοσεβασμός.

Καφές Khawlani, Σαουδική Αραβία
Με παράδοση πάνω από 300 χρόνια η συγκεκριμένη ποικιλία καφέ ανήκει επίσημα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Στην νότια Σαουδική Αραβία οι καρποί αναπτύσσονται μετά τη σπορά σε πεζούλες. Αποτελεί ένδειξη τιμής να προσφέρει κανείς σε έναν επισκέπτη κόκκους καφές δικής του παραγωγής.

Μεταφορές με ξύλινες σχεδίες
Οι σχεδίες χρησιμοποιούνταν από τον Μεσαίωνα για τη μεταφορά εμπορευμάτων και ανθρώπων μέσω των ποταμών στους απομακρυσμένους προορισμούς τους. Οι σημερινές μοντέρνες διαδρομές έχουν περιορίσει τη σημασία τους. Η UNESCO όμως ενέταξε στη σχετική παράδοση τη Γερμανία, τη Λετονία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τσεχία.

Δείτε επίσης