22o Φεστιβάλ Νάξου – Απολογισμός – Ευχαριστίες για ένα ακόμα φεστιβάλ Πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών

απο Cyclades Open

Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή επανάκαμψη του μεγάλου κοινού, που κρατούσε αποστάσεις τα τελευταία δυο χρόνια λόγω της πανδημίας, ολοκληρώθηκε το 22ο Φεστιβάλ Νάξου, στον Πύργο Μπαζαίου και στο ναό του Διονύσου στα Ύρια.

Με συνέπεια, το καλοκαιρινό πολιτιστικό Φεστιβάλ του νησιού, κάτω από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στέλιου Κρασανάκη και διεύθυνση παραγωγής του Μάριου Βαζαίου ανέπτυξε κι εφέτος ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα με επίκεντρο τον Πύργο Μπαζαίου στην ενδοχώρα και στο ναό του Διονύσου στα Ύρια.

Η πρωτότυπη εικαστική έκθεση «Ταπισερί» σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού και οργάνωση Μάριου Βαζαίου, διατρέχει ολόκληρη τη σεζόν από τις 26 Ιουνίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2022 στο εσωτερικό του Πύργου Μπαζαίου και στο εξαιρετικής ομορφιάς περιβάλλων εξωτερικό ξερικό τοπίο. Δώδεκα επιλεγμένοι καλλιτέχνες  διαμόρφωσαν συναρπαστικά νεωτερικά πλαστικά πεδία ύφανσης προτείνοντας νέους τρόπους υφαντικής, με διαφορετικά υλικά και επινοήσεις χειροτεχνικής διαδικασίας. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ζωή Γαϊτανίδου, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Γρηγορίου, Μανόλης Ζαχαριουδάκης, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κώτσου, Πανδώρα Μουρίκη, Σοφία Πάσχου, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιωάννα Τερλίδου.

Με αφορμή τον εορτασμό του «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» το Φεστιβάλ Νάξου σε σύμπραξη με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπό την Αιγίδα και Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού οργάνωσαν θεατρικές παραγωγές στο νησί όπου γεννήθηκε ο τιμώμενος συγγραφέας. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ερμήνευσε τα μονόπρακτα «Αυτός και το παντελόνι του» και «Επικήδειος» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου ερμήνευσε τα μονόπρακτα «Γουόλτερ Μίττυ» και «Πανηγυρικός» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Τα έργα προλόγισαν ο καθηγητής θεατρολογίας Πλάτων Μαυρομούστακος, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Διοργάνωσης του Επετειακού Έτους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η σκηνογράφος Κατερίνα Καμπανέλλη κόρη και διαχειρίστρια του έργου του συγγραφέα.

Το Φεστιβάλ σε συνδιοργάνωση με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,  και τη σύμπραξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε τη μουσική παράσταση «Περάσματα», παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής με το δεκαμελές φωνητικό σχήμα CHORES. Οργάνωσε την ακουστική συναυλία με τους Γιάννη Ζευγόλη και Βασίλη Ρακόπουλο. Παράλληλα οι μετακλήσεις σημαντικών ξένων καλλιτεχνών ενίσχυσαν το διεθνή χαρακτήρα και την απήχηση του Φεστιβάλ. Ξεχώρισαν, το ντουέτο του Γάλλου κοντραμπασίστα  Marc Buronfosse με την τραγουδίστρια Lynn Adib από τη Συρία, και το μουσικό συγκρότημα από την Κεντρική Ευρώπη VOLOSI, που ενθουσίασε το κοινό με το ρυθμό του. Πρωτότυπη παραγωγή ήταν η χορευτική περφόρμανς του Gabriel Gaudray-Donnio στο ναό του Διονύσου στα Ύρια. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έκλεισε με την Ηρώ σε μια πολύωρη μουσική παράσταση με μουσικές δικές της, αλλά και ρεπερτόριο Ελληνικό και ξένο.

Το Φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθώς μαζί με τον σύντροφο της Παύλο Κοτσώνη κατά τη διάρκεια των δικοπών τους στη Νάξο, επισκέφθηκαν την έκθεση υφαντικής τέχνης στον Πύργο Μπαζαίου, ενώ παρακολούθησαν και τη χορευτική περφόμανς στα Ύρια.

Με τις πιο θερμές ευχαριστίες στο κοινό, τους καλλιτέχνες, τους χορηγούς, τους υποστηρικτές και τους εθελοντές, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο καλοκαίρι.

Καλό φθινόπωρο,

Η Δημιουργική Ομάδα του Φεστιβάλ Νάξου

Νάξος 2/9/2022

E. naxosculture@gmail.com                     

Δείτε επίσης