4ο ΓΕΛ Αθηνών “Μανώλης Γλέζος”: ‘Ενα ακόμα σχολείο φέρει από χτες το όνομα του Νώλη απ’ τ’ Απεράθου

απο Cyclades Open

Σε Γενικό Λύκειο «Μανώλης Γλέζος» μετονομάστηκε χθες Δευτέρα το 4ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Σωνιέρου.

“Σε μια ανεπιτήδευτη και σεμνή τελετή οι μαθητές και οι καθηγητές με την καρδιά τους να καίει σαν μια φλόγα, παρουσίασαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για τον Μανώλη σαν να ήταν παρών ως “συμμαθητής ” τους και “μαθητής” τους αναφέρει στην ανάρτησή της η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου, Τζώρτζια.

Το παρόν έδωσαν ο πανεπιστημιακός Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε την τελετή μετονομασίας και αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ που αφορούν την πολυτάραχη ζωή του Γλέζου.

Η έκπληξη ήταν οι μαθητές του Εθνικού Ωδείου που με τα επιλεγμένα και καλοδουλεμένα τραγούδια τους φόρτισαν την ατμόσφαιρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των μαθητών του 4ου ΓΕΛ Αθηνών “Μανώλης Γλέζος” είναι πρόσφυγες…πολλά από τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο προέρχονται από δομές ασυνόδευτων ανηλίκων. Πολλά απ’ αυτά τα παιδιά γνώρισαν σε πολύ μικρή ηλικία την αγριότητα και τον ξεριζωμό, πριν καν μάθουν την ομορφιά αυτού του κόσμου.

“Μια δρακογενιά που είχε τις ρίζες της στο 4ο Γυμνάσιο Αθήνας και την αποτελούσαν οι Λ. Σάντας, Μ. Γλέζος, ο μετέπειτα ψυχίατρος Θ. Ρεμουντάκης, ο κριτικός κινηματογράφου Αν. Μοσχοβάκης και ο Λ. Σελλάς ” .

4ο ΓΕΛ Αθηνών “Μανώλης Γλέζος”

Πάνω σ ένα πάγκο., φυλαγμένος όλα αυτά τα χρόνια, υπήρχε ο Γενικός Έλεγχος Αποτελεσμάτων των Ενιαύσεων Εξετάσεων του σχολικού έτους 1939-40 (το απολυτήριο εκείνης της χρονιάς).

Ο τελευταίος παρτιζάνος της Ευρώπης έφυγε, όμως υπάρχει πάντα στη μνήμη και στην καρδιά εκείνων που αναγνωρίζουν την διαχρονικότητα του αγώνα του. Και θα συνεχίσει να υπάρχει, όσο θα υπάρχουν “οι αιτίες οι παλιές”, όσο θα υπάρχει αγώνας για ελευθερία, ειρήνη, συναδέλφωση, δικαιοσύνη, αγάπη και σεβασμός για τη ζωή και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να συλλογάται ελεύθερα για να συλλογάται καλά.

Πληροφορίες-Φωτογραφίες: Γωγώ Αργυρού/Facebook

Δείτε επίσης