5o Μαθητικό φεστιβάλ Θήρας – Θηρασίας 14 – 15 Μαϊου: Οι πρόβες και η προετοιμασία στο SAF

Χαρά Καπότου | Santorini Magazine

απο Cyclades Open

Μια μέρα έμεινε πριν ανοίξει επισήμως τις πόρτες του για το κοινό,  το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας και Θηρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 14 & 15 Μαΐου στο Βιομηχανικό Μουσείο Ντομάτας Δ. Νομικός στη Βλυχάδα.

Το μαθητικό φεστιβάλ που διοργανώνει η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών θα μπορούν φέτος να το παρακολουθήσουν όλοι από κοντά και οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Το santorinimagazine βρέθηκε στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Ντομάτας στη Βλυχάδα και παρακολούθησε από κοντά τις προετοιμασίες προκειμένου να εκτεθούν οι πολλές δημιουργίες των μαθητών της Θήρας και της Θηρασιάς αλλά και να είναι όλα έτοιμα για τις πολλές δράσεις που φιλοξενεί φέτος.

Εκεί συναντήσαμε τα μέλη της εικαστικής ομάδας του φεστιβάλ που επικεφαλής της είναι ο ζωγράφος Χριστόφορος Ασίμης, την Μαρίνα Ταλιαδούρου, κεραμίστρια και τον Βαγγέλη Ρούσσο (Πέππος),εικαστικός και μιλήσαμε για τις δημιουργίες των παιδιών και πως εκείνοι βλέπουν τα έργα τους.

Στα έργα τους αποτυπώνονται οι καθαρές ψυχές των παιδιών. Μαθαίνουν το Εμείς  μέσα από τη Τέχνη

Β.Ρούσσος: Είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια των παιδιών. Δεν χρησιμοποιούν μέτρα και σταθμά και αφήνονται ελεύθερα και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Αυτό σημαίνει καθαρές ψυχές που δεν έχουν επηρεαστεί από γεγονότα γύρω τους. Δεν έχουν δεδομένα και αυτή είναι η μαγεία του Μαθητικού Φεστιβάλ. Βλέπεις τις ψυχές των παιδιών.

Μ.Ταλιαδούρου: Εμείς είμαστε ενθουσιασμένοι από τα έργα που πήραμε φέτος .Είναι πάρα πολλά, τα παιδιά είχανε διάθεση να δημιουργήσουνε. Κάνανε υπέροχα πράγματα. Ένα μπράβο όμως αξίζει και στους καθηγητές τους που τα προτρέπουν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσα από τις τέχνες.

Ερώτηση: Πόσο σημαντικό είναι το μαθητικό φεστιβάλ για τα παιδιά κατά τη γνώμη σας;

Β.Ρούσσος: Ποιο σημαντικό πράγμα από τον Πολιτισμό δεν υπάρχει στη ζωή μας. Αυτό καθορίζει και τις προσωπικότητες και την παιδεία μας. Είναι το πιο κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός λαού ο Πολιτισμός του.

Μ.Ταλιαδούρου: Είναι πολύ σημαντικό γιατί τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται . Τη δημιουργία πρέπει να την μοιραζόμαστε είμαστε δέκτες και πομποί ταυτόχρονα. Οπότε μέσα από το μαθητικό φεστιβάλ αυτό επιτυγχάνεται.

Β. Ρούσσος: Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν το Εμείς από το Εγώ και η συνεργασία σημαίνει Εμείς. Δηλαδή ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την παιδεία τους.

Μ.Ταλιαδούρου: Υπάρχουν πολλά έργα εδώ που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και δεν είναι ατομικά. Μέσα από την τέχνη μαθαίνουν να συνεργάζονται έρχονται σ’ επαφή με τα συναισθήματα τους και όχι μόνο την ώρα που δημιουργούν αλλά και την ώρα που εκθέτονται οι δημιουργίες τους.

Οι αίθουσες που φιλοξενούν την έκθεση με τα έργα των μαθητών είναι σχεδόν έτοιμες και οι εργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου η σκηνή είναι έτοιμη και η πρόβες διαδέχονται η μια την άλλη.

Βασικός χορηγός του 5ου Μαθητικού Φεστιβάλ Θήρας και Θηρασίας το ΚISIRIS MUSIC LAB  και εθελοντής,  ο ιδιοκτήτης του Αλέξανδρος Βελώνιας τον βρήκαμε εν ώρα εργασίας καθώς είναι υπεύθυνος για τις πρόβες και τα τεχνικά ζητήματα της σκηνής.

Η συνεισφορά στον Πολιτισμό και τον τόπο είναι προσωπική υπόθεση, είπε στο santorinimagazine, για το φεστιβάλ εργάζεται μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων πολλούς μήνες πριν για να μπορέσει να υλοποιηθεί. Ο καθένας από την μεριά του προσπαθεί να δώσει τον καλύτερο του ευατό για να υπάρξει ένα άρτιο αποτέλεσμα. «Σημασία έχει η συμμετοχή και φέτος είναι πολύ μεγάλη. Οι πρόβες προχωράνε κανονικά και όλα δείχνουν πως όσοι βρεθούν στο 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ θα έχουν να δουν πολλά γιατί και οι δράσεις φέτος είναι πάρα πολλές.

Το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πόρτες του στις 14 Μαϊου στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ.Νομικός στη Βλυχάδα και μας περιμένουν όλους αυτό το διήμερο καθώς ολοκληρώνεται στις 15 Μαϊου να απολαύσουμε τις δημιουργίες των μαθητών που είναι σίγουρο ότι θα σας εντυπωσιάσουν. Από την μικρή γεύση που πήρα από την επίσκεψη μου μπορώ να σας πω ότι τα έργα τους είναι εντυπωσιακά, δεν μπόρεσα να έχω συνολική εικόνα όλων των δράσεων αλλά η πρώτη εντύπωση με κέρδισε και είμαι σίγουρη ότι θα κερδίσει και εσάς.

Η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών που διοργανώνει το φεστιβάλ έχει ήδη ανακοινώσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του διημέρου  και οι αίθουσες που φιλοξενούν τις εικαστικές δημιουργίες των παιδιών έτοιμες.

Να είστε όλοι εκεί, γιατί τα παιδιά μιλάνε καθαρά και λένε τα πράγματα με το όνομα τους, μέσα από τα έργα τους και πρέπει να τους ακούσουμε.

Καλή επιτυχία σε όλους και καλή απόλαυση σε όσους βρεθούν στο 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας και Θηρασίας, που ελπίζω και εύχομαι να είναι πολλοί.

Πηγή: Santorini Magazine/Χαρά Καπότου

Δείτε επίσης