5ο Συμπόσιο Οικο-Βιωσιμότητας Ελαφονήσου-Σημαντική παρουσία των Κυκλάδων

απο Cyclades Open

Mε σημαντικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η παρουσία των Κυκλαδιτών εκπροσώπων στο 5ο Συμπόσιο Οικο-Βιωσιμότητας Ελαφονήσου, όπου τέθηκαν οι βάσεις για μία διαδημοτική και ευρεία συνεργασία φορέων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο Συμπόσιο, ηχηρό «παρόν» έδωσαν οι Δήμαρχοι της Μήλου, της Ίου και της Άνδρου, ενώ παράλληλα συμμετείχαν και πολλοί περιβαλλοντικοί φορείς, με ιδιαίτερα διαδεδομένη δράση στην περιοχή των Κυκλάδων, όπως το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων «Δάφνη», το WWF Ελλάς, η iSea, η Aegean Rebreath και η Greenpeace, μεταξύ άλλων.

Προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της «ταυτότητας» της Ίου

Τις βέλτιστες οικολογικές πρακτικές, στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος Ιητών το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να εξασφαλίσει αειφορία και βιωσιμότητα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, που συνδέοντα άμεσα με τον κύριο πυλώνα της οικονομίας του νησιού, τον τουρισμό, ανέλυσε ο Δήμαρχος Ιητών, κ. Γκίκας Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας έδωσε αρχικά μία μικρή περιγραφή της Ίου κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ενώ διαχώρισε την ομιλία του σε διαφορετικούς άξονες, όπως ενδεικτικά, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, το αποχετευτικό, η διαχείριση των απορριμμάτων, οι λιμενικές εγκαταστάσεις, η αρχιτεκτονική και ο πολιτισμός, τομείς στους οποίους ο Δήμος έχει προχωρήσει σε αναπτυξιακά έργα, συνεργασίες και πρωτοβουλίες, προκειμένου να δοθεί βιώσιμη ώθηση στην ανάπτυξη του νησιού.

Ξεκινώντας από τον τομέα της ύδρευσης, ο κ. Γκίκας μίλησε για το «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων και εντοπισμού διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης, για το οποίο μάλιστα ο Δήμος Ιητών βραβεύτηκε με χρυσό βραβείο στα Best City Awards, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία της λιμνοδεξαμενής της Ίου, στην προμήθεια αφαλατώσεων που θα λειτουργούν με ΑΠΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την εγκατάσταση συστημάτων προμήθειας πόσιμου νερού σε στρατηγικά σημεία στο νησί, ώστε να μειωθεί και η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης.

Όσον αφορά στο αποχετευτικό, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για το μεγάλο έργο της αποχέτευσης του Μυλοπότα, αλλά και στην πρόταση χρηματοδότησης για αναβάθμιση της ΕΕΛ του Δήμου Ιητών, με στόχο τη χρήση του παραγόμενου νερού για αρδευτικές εργασίες.

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην προμήθεια συστημάτων βυθιζόμενων κάδων και στην πρόθεση της δημοτικής αρχής για εγκατάσταση ακόμη περισσότερων σε άλλα σημεία του νησιού, αλλά και στην προμήθεια απορριμματοφόρων και γερανοφόρου αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τις ανάγκες του Δήμου.

Επιπλέον, υπογράμμισε την πρόοδο της μελέτης για δημιουργία λιμένα οχληρών και επικίνδυνων φορτίων, που θα καταστήσει την Ίο ένα από τα μοναδικά νησιά του Αιγαίου που θα διαθέτει ξεχωριστό λιμάνι, μακριά από τις πολυσύχναστες περιοχές αποκλειστικά για εμπορικές δραστηριότητες.

Ο Δήμαρχος Ιητών στάθηκε ιδιαίτερα στη βούληση της δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του τόπου, με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ευρεία περίοδο επισκεψιμότητας, αξιοποιώντας την πλούσια ιστορία και τον πολύπλευρο χαρακτήρα του νησιού.

Πρώτο θέμα τα ενεργειακά ζητήματα στην ατζέντα της Μήλου

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανώλης Μικέλης, ο οποίος συμμετείχε διά ζώσης στις εργασίες του Συμποσίου, μίλησε κυρίως για τα ζητήματα που άπτονται της ενεργειακής αειφορίας.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η Ευρώπη έχει τα κονδύλια και τις απαιτούμενες στρατηγικές, ωστόσο όπως διεμήνυσε, είναι κρίσιμης σημασίας η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και φορέων, που γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου τους και που δεν μπορούν να γνωρίζουν μελετητές που εκπονούν σχεδιασμούς πολύ μακριά απ’ αυτόν.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μικέλης υπογράμμισε, πως πριν την όποια χωροθέτηση ΑΠΕ, η πολιτεία οφείλει να ολοκληρώσει τα χωροταξικά εργαλεία αυτά, που θα εγγυηθούν τον σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου, ενώ μίλησε και για την πρωτοβουλία και πρόταση των φορέων του Ν. Αιγαίου για χωροθέτηση ΑΠΕ στις θαλάσσιες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμαρχος Μήλου επανέλαβε και κατά το Συμπόσιο, ότι ο Δήμος Μήλου είναι υπέρ των ήπιων μορφών ΑΠΕ, τονίζοντας πως η Μήλος με την αξιοποίηση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας και ελάχιστων φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων, μπορεί να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία και παραγωγή επιπλέον ενέργειας, μία λύση την οποία στοχεύει ο Δήμος να μελετήσει και να αντιπροτείνει.

Τέλος, ο κ. Μικέλης μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο Δήμος Μήλου σχετικά με τη βιωσιμότητα, όπως ενδεικτικά η αναβάθμιση του υφιστάμενου και η κατασκευή νέων ΒΙΟΚΑ, η αξιοποίηση του κομποστ και του παραγόμενου νερού από τις μονάδες του Δήμου για αγροτικές εργασίες κλπ, ενώ σημείωσε την ανάγκη ενδυνάμωσης του πρωτογενούς τομέα, ώστε οι τοπικές οικονομίες να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την τουριστική δραστηριότητα.

Απώτερος στόχος η Άνδρος του «ευ ζην»

Όπως και οι συνάδελφοί του, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, μεγάλο βάρος έδωσε στο ζήτημα του νερού. Ο ίδιος σημείωσε πως μέσα από τη συμμετοχή του σε προηγούμενο Συμπόσιο της Ελαφονήσου, εμπνεόμενος από τις δράσεις στο πλαίσιο των εργασιών, έθεσε ως προσωπικό του στοίχημα την πρόσβαση όλων των πολιτών στο πόσιμο νερό. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν τοποθετηθεί τρία μηχανήματα πόσιμου νερού στο νησί, έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης σε προγράμματα του Υπ. Ναυτιλίας και του Υπ. Εσωτερικών για την προμήθεια ακόμη 22 μηχανήματα, ώστε το σύνολο του νησιού να έχει πρόσβαση σε ελεγμένο, πιστοποιημένο, ανδριώτικο νερό.

Επιπλέον, ο κ. Λοτσάρης αναφέρθηκε στην έγκριση της πρότασης του Δήμου Άνδρου μέσω του ΚΑΠΕ για προμήθεια 30 ηλεκτρικών ποδηλάτων, στη συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων του νησιού στην πρωτοβουλία Aegean Cuisine για τη διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με το τουριστικό προϊόν, αλλά και στην συμμετοχή του Δήμου Άνδρου σε δύο προγράμματα LIFE, για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των «αμασιών» ή αναβαθμίδων, αλλά και για την προστασία και διατήρηση της αυτοφυούς χλωρίδας της Άνδρου.

Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο Δήμαρχος Άνδρου μίλησε για την πρωτοβουλία του Δήμου το πρόγραμμα ανακύκλωσης να υλοποιείται από ίδια μέσα του Δήμου και όχι μέσω εργολάβου, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας με τη μέθοδο της διαλογής στην πηγή.

Τέλος, ο κ. Λοτσάρης, υπογράμμισε την πρωτοβουλία του Δήμου για την εκπόνηση του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού της Άνδρου, που στόχο έχει, όλες οι δράσεις σε όλους τους τομείς στο νησί, να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός προορισμού «ευ ζην», που θα βασίζεται στην ιστορία, τον πολιτισμό και την αυθεντικότητα του και θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη παράλληλα.

Απτά και ρεαλιστικά αποτελέσματα μέσα από διαδημοτική συνεργασία

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες Δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και οι εκπρόσωποι των Κυκλάδων, έλαβαν την απόφαση για δημιουργία ενός κοινού φόρουμ Δημάρχων, σκοπός του οποίου θα είναι η ανταλλαγή εμπειριών, δράσεων και βέλτιστων πρακτικών, για την βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, οι Δήμαρχοι τόνισαν πως το φόρουμ αυτό δεν θα πρέπει να αρκείται στα ευχολόγια, αλλά σε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, ώστε μέσα από τη συνεργασία αυτή, να έχουν προκύψει το αργότερο έως και τα τέλη του 2022 οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, να έχουν αναζητηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί χρηματοδότησης, προκειμένου να ενσωματωθούν στους προϋπολογισμούς των Δήμων για το 2023.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Ευαγγελία Κορωναίου

Δείτε επίσης