Αιγιάλη 2043: μια πολεοδομική πρόγνωση

Ειρήνη Σωτηροπούλου | Βιώσιμες Κυκλάδες

απο Cyclades Open

Πώς θα είναι ο κόλπος της Αιγιάλης στην Αμοργό σε 20 χρόνια, αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και στην ίδια κατεύθυνση η τουριστική ανάπτυξη και η οικοδομική δραστηριότητα στην Αμοργό, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες Κυκλάδες; 

Το Μάιο του 2023, μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών από το Πολυτεχνείο του Βερολίνου φτάνει στην Αμοργό για να πραγματοποιήσει έρευνα πεδίου για το πρότζεκτ Amorgos Flux, υπό την εποπτεία των καθηγητών Ντάβιντ Μπάουερ και Κρίστιαν Χάιντ.

Ο Ντάβιντ Μπάουερ επισκέπτεται την Αμοργό με την Ελληνίδα γυναίκα του κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία και γνωρίζει καλά το νησί. Μαζί με το συνεργάτη του στην έδρα Habitat Unit του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Βερολίνου, έχοντας κάνει προηγουμένως μελέτες και προγνωστικά σενάρια για τη βιωσιμότητα και τον μαζικό τουρισμό στην Αίγυπτο, επέλεξαν για το μεταπτυχιακό εργαστήριο αστικής ανάπτυξης το εαρινό εξάμηνο του 2023 ως μελέτη περίπτωσης την Αμοργό με το πρότζεκτ Amorgos Flux.

«Ένα νησί δίνει μας ένα πολύ ενδιαφέρον πλαίσιο μελέτης, γιατί έχει αυτό που λέμε σχεδόν ξεκάθαρα όρια συστήματος, λόγω των γεωγραφικών ορίων του. Εμείς στο εργαστήριο αστικού σχεδιασμού επιλέγουμε να επικεντρωθούμε στην ανίχνευση και περιγραφή των συστημάτων υποδομών ενός τόπου ως ραχοκοκαλιά της αστικής ανάπτυξης», μου λέει ο Μπάουερ, εξηγώντας τη λογική του πρότζεκτ.

Ο Ντάβιντ Μπάουερ.

«Μπορεί ένα νησί των Κυκλάδων να έχει σαφή γεωγραφικά όρια και να το σκεφτόμαστε ίσως ως έναν απομονωμένα αγροτικό τόπο, όμως όπως γνωρίζετε και όπως διαπιστώσαμε στην Αμοργό, τα νησιά αυτά δεν είναι πλέον αγροτικά μέρη, είναι βαθιά εξαρτημένα από ευρύτερα συστήματα τροφοδοσίας και οικονομικά συστήματα, όπως είναι παγκόσμιες ταξιδιωτικές ροές, οι διεθνείς πτήσεις, κλπ. Θέλαμε λοιπόν να μελετήσουμε πως ένα μέρος με τόσο σαφή γεωγραφικά όρια συνδέεται με άλλα μέρη, ποια είναι τα όριά του, ποια προβλήματα αντιμετωπίζει σχετικά με την εισροή και εκροή τουριστών και ανθρώπων γενικότερα».

Χαρτογράφηση των χωρικών και ατμοσφαιρικών ποιοτήτων της Αμοργού. [Κλάρα Χέρμαν, Κλέμενς Τράουτβαιν, Κατερίνα Τζουβαλά, Ρουθ Βάλτερ]

Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε τη χαρτογράφηση των εισροών και εκροών στην Αμοργό σε πέντε τομείς: ενέργεια, αγροτική παραγωγή, τουρισμός, απορρίμματα και κοινωνικές υποδομές. Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, εκπόνησαν μελέτες με προτάσεις βιώσιμης πολεοδομικής διαχείρισης και παρεμβάσεων στον εκάστοτε τομέα: οι ομάδες ασχολήθηκαν με την αναστήλωση παραδοσιακών κτισμάτων που καταρρέουν, τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του αγροτουρισμού, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λύσεις για την έλλειψη στέγης λόγω της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης στο νησί και τη διαχείριση του νερού. Ταυτόχρονα, έτρεξαν ένα δευτερεύον πρότζεκτ επί τόπου χαρτογράφησης των υποδομών σχετικών με το νερό στο νησί, όπως πηγές, στέρνες, πηγάδια και δεξαμενές. 

Διαβάστε τη συνέχεια στις “Βιώσιμες Κυκλάδες”


«Βιώσιμες Κυκλάδες-Sustainable Cyclades», είναι το νέο εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία» που υποστηρίζεται από το inside story. Το project θα αναδείξει τα πολλαπλά ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες, από την αδυναμία ζωτικών υποδομών για να ανταπεξέλθουν στην πληθυσμιακή έκρηξη του καλοκαιριού ως την αλλοίωση του τοπίου και τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους νησιώτες.

Δείτε επίσης