«Η Airbnb κατέστρεψε το χωριό μου» – Από εταιρία διακοπών… βιομηχανία εξόρυξης της τοπικής ομορφιάς των προορισμών

Χριστίνα Λαϊνοπούλου

απο Cyclades Open

Σε περιοχές όπου η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης φτάνει σε σημεία κορεσμού, αντί η δραστηριότητα της Airbnb να ενισχύει την τοπική οικονομία και τις συνθήκες ζωής των κατοίκων, τα επιδεινώνει.

Ολόκληρα χωριά αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης των κατοίκων τους, και όσο οι κάτοικοι μειώνονται τόσο υποβαθμίζεται και το επίπεδο ζωής.

Μία από τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μια περιοχή είναι η εξαφάνιση βασικών υπηρεσιών, όπως τα γκαράζ, τα ταχυδρομεία και τα μανάβικα, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό, η ζήτηση εκτός σεζόν είναι μηδαμινή και οι επισκέπτες φέρνουν φαγητό μαζί τους.

Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει, σύμφωνα με μαρτυρία της 43χρονης Emma Dee Hookway, η οποία βρέθηκε σε αδιέξοδο και παραλίγο να αναγκαστεί να αφήσει την περιοχή όπου ζούσε σε όλη της τη ζωή, το Braunton, όταν δεν μπορούσε πλέον να βρει σπίτι προς μακροχρόνια ενοικίαση.  

Η Airbnb έχει τεράστιο αντίκτυπο στους γιατρούς, τους οδοντιάτρους, ακόμα και τα σχολεία, επισημαίνει η ίδια, καθώς υπάρχουν πλέον τόσες βραχυχρόνιες μισθώσεις στην περιοχή του North Devon που δεν υπάρχουν αρκετά παιδιά για να διατηρηθούν τα σχολεία ανοικτά.

Η τοπική οικονομία έχει παραμορφωθεί, με όσα σπίτια είναι διαθέσιμα προς μακροχρόνια ενοικίαση να έχουν εκτοξεύσει τις τιμές τους, και τα ενοίκιά τους να φτάνουν τις 1.400 λίρες, την ώρα που οι ετήσιες αποδοχές του πληθυσμού στο North Devon δεν ξεπερνούν τις 17.300 λίρες.

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Βρετανίας. Από το Cotswolds μέχρι τα Χάιλαντ της Σκωτίας και από την Κορνουάλη μέχρι το North Yorkshire κάτοικοι χωριών και μικρών πόλεων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, με αποτέλεσμα οι τοπικές υπηρεσίες να εξαφανίζονται.

Στην περιοχή Laugharne, στη νοτιοδυτική Ουαλία, η οποία έγινε δημοφιλής προορισμός τα τελευταία χρόνια, από τα 544.000 νοικοκυριά, τα 108.000 είναι είτε ενοικιαζόμενα, είτε δεύτερες οικίες ή άδεια. Τα δρομολόγια του λεωφορείου στην κοντινότερη κλινική δεν είναι συχνά, επηρεάζοντας αρνητικά τις ζωές των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, ενώ και τα παιδιά στο σχολείο έχουν μειωθεί.

Η δήμαρχος της πόλης, Roxanne Treacy, δήλωσε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν τη σημαντικότερη απειλή για τους κατοίκους αυτή τη στιγμή. Οι ντόπιοι αναγκάζονται να… ξενιτευτούν γιατί είτε δεν βρίσκουν σπίτια προς ενοικίαση, είτε τα ενοίκια είναι ακριβά.

Πολλά από τα σπίτια που παλαιότερα ενοικιάζονταν απευθύνονται πλέον σε τουρίστες γιατί τα έσοδα από τον τουρισμό είναι αυξημένα ενώ οι πιο πλούσιοι που αγοράζουν δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη κατοικία εμποδίζουν τους ντόπιους να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν τη κύρια κατοικία τους στις ίδιες τις κοινότητές τους.

Η δήμαρχος τονίζει ότι οι ντόπιοι έχουν κουραστεί να βλέπουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το Laugharne ως το ιδιωτικό τους παιχνίδι Μονόπολης. Αυτήν είναι μια κοινότητα, όχι μέρος του χαρτοφυλακίου κάποιων, υπογράμμισε.

Τα Airbnb και οι δεύτερες κατοικίες είναι μέρη του ίδιου προβλήματος, όμως το πρώτο είναι πολύ χειρότερo καθώς ουσιαστικά αποτελεί μια βιομηχανία εξόρυξης, η οποία μετατρέπει την τοπική ομορφιά ενός μέρους σε επένδυση για μετόχους που δεν ζουν εκεί, καταστρέφοντας παράλληλα την περιοχή, όπως ένα ορυχείο ή λατομείο.

Ως απάντηση στο φαινόμενο αυτό, το Ουαλικό Κοινοβούλιο παρουσίασε σχέδιο για εισαγωγή συστήματος αδειών για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα καθώς και τη δυνατότητα των τοπικών αρχών να επιβάλλουν ποσοστώσεις. Κατασκευαστής στο Laugharne ξεκαθαρίζει στους τίτλους ιδιοκτησίας ότι τα ακίνητα δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοικιαζόμενα.

Πηγή: Tornos News

Δείτε επίσης