Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; [μελέτη]

απο Cyclades Open

H Vivanoda, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να βρίσκουν ακτοπλοϊκά, σιδηροδρομικά, αεροπορικά και εισιτήρια λεωφορείων.

Ξεκίνησε μια μελέτη σχετικά με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην Ευρώπη, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις διακυμάνσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ανάλογα με διάφορα κριτήρια (χώρα προορισμού, απόσταση, εποχικότητα κ.λπ.).

Στην μελέτη αυτή σύμφωνα με την πλατφόρμα αναλύονται δεκάδες χιλιάδες τιμές ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε εκατοντάδες δρομολόγια στην Ευρώπη, καθώς και διελεύσεις προς την Τουρκία και τις χώρες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία), προκειμένου να δοθεί μια αντιπροσωπευτική εικόνα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη μελέτη αυτή λήφθηκε υπόψη μόνο η τιμή, ανεξάρτητα από την ποιότητα των υπηρεσιών επί του πλοίου, τις διαφορές στους μισθούς του προσωπικού, τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών κ.λπ. Η μελέτη του 2024, η οποία διεξήχθη υπό τις ίδιες συνθήκες με τη μελέτη του 2023, μας επιτρέπει να συγκρίνουμε τις τάσεις των τιμών από έτος σε έτος.

Τα βασικά σημεία της μελέτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

 • Οι ακτοπλοϊκές διελεύσεις προς Τυνησία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Σουηδία έχουν τον χαμηλότερο δείκτη τιμών.
 • Αντίθετα, οι ακτοπλοϊκές διελεύσεις προς την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μαρόκο έχουν τους υψηλότερους δείκτες τιμών.
 • Οι συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και οι συνδέσεις μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας είναι αναλογικά οι ακριβότερες στην Ευρώπη.
 • Οι συνδέσεις μεταξύ Γερμανίας και Λιθουανίας ή Λετονίας είναι οι λιγότερο ακριβές σε σχέση με τη διανυόμενη απόσταση.
 • Όσο πιο σύντομη είναι η διέλευση, τόσο πιο ακριβή είναι.
 • Σε όλη την Ευρώπη, οι τιμές είναι κατά μέσο όρο υψηλότερες από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Είναι επίσης ελαφρώς υψηλότερες τα Σαββατοκύριακα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

 • Η Ελλάδα είναι η 11η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη για να ταξιδέψει κανείς με πλοίο (όπως το 2023).
 • Ο δείκτης τιμών για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σχέση με το 2023.
 • Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά (ιδίως το δρομολόγιο Χίος – Τσεσμέ) είναι μακράν τα πιο ακριβά, ενώ τα δρομολόγια προς την Ιταλία είναι τα φθηνότερα.
 • Η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα από τη Βενετία ή την Ανκόνα, καθώς και το δρομολόγιο μεταξύ Μυκόνου και Λήμνου είναι τα φθηνότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη χώρα.
 • Οι τιμές των καθημερινών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 11% τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι τιμές του Σαββατοκύριακου παρέμειναν σταθερές.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα ευρήματα της μελέτης για την Ελλάδα και τις χώρες τις Ευρώπης πατώντας ΕΔΩ

Mε πληροφορίες από clickatlife.gr και Vivanoda


📸Patrick Robinson/Unsplash

Δείτε επίσης