Αλυκό: Η πινακίδα έσπασε, η προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 παραμένει

απο Cyclades Open

Μόλις χτες 07/07 κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διερχόμενων οδηγών προς το Αλυκό από το κίνημα πολιτών “Σώστε της παραλίες της Νάξου” αναρτήθηκε μια μικρή πινακίδα από πεπιεσμένο ξυλώδες υλικό, ανάμεσα στις θηριώδεις διαφημιστικές επιχειρήσεων της περιοχής (αυτές είναι νόμιμες; ) που ανέγραφε “Natura 2000/ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ” και με μικρά εικονίδια εικονίζονταν τι απαγορεύεται στην περιοχή σύμφωνα με τη νομοθεσία.

[φωτ. Cyclades Open]

Αν μη τι άλλο, η μόνη πινακίδα μετά απ’ αυτές της οδικής σήμανσης, που θα έπρεπε να υπάρχει σ’ έναν προστατευόμενο χώρο ήταν μια τέτοια πινακίδα.

Τα μέλη του κινήματος αποφάσισαν μόλις τέλειωσε η δράση να την αναρτήσουν, όπως ανάρτησαν κι εκείνη την “αρχαία” που βρήκαν, από το πάλαι ποτέ υπουργείο Γεωργίας, πεταμένη μέσα στους θάμνους και ξεθωριασμένη από τον ήλιο να αναγράφει “Σώστε τα δάση μας από την φωτιά”.

Όμως η μικρή πινακίδα που αναγράφει την ταυτότητα της περιοχής δεν έμεινε ούτε 24 ώρες στη θέση της. Κάποιοι μάλλον ενοχλήθηκαν από την ύπαρξή της κι έτσι κατέληξε κομμάτια στη βάση του στύλου που αναρτήθηκε. Οι υπόλοιπες πινακίδες παρέμειναν στη θέση τους κι αυτό σημειώνεται ώστε να τονιστεί πως δεν ήταν κάποιος που αποφάσισε να τα βάλει με τις πινακίδες γενικά και να τις ρίξει κάτω.

Μπορεί κάποιος να ενοχοποιήσει τον άνεμο για τη σπασμένη πινακίδα, όμως ο άνεμος δεν θα την διέλυε κατ’ αυτόν τον τρόπο , καθώς στο σημείο λόγω του κεδροδάσους η ταχύτητα του ανέμου κόβεται κατά πολύ.

Κατά τα άλλα, ακόμα περιμένουμε να τοποθετηθούν οι κανονικές πινακίδες που έστειλε ο ΟΦΥΠΕΚΑ στον δήμο, αλλά ο δήμος δεν τις τοποθέτησε, παραμένουν στην αποθήκη προκειμένου να μην μπερδεύεται ο κόσμος. Αξίζει να σημειωθεί πως το μήνυμα που αναγράφεται στις πινακίδες αυτές αφορά απαγόρευση διέλευσης ή απαγόρευση στάθμευσης και τα σημεία που θα τοποθετούνταν δεν ορίστηκαν φυσικά αυθαίρετα, αλλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όμως υπήρξαν κάποιοι επαγγελματίες που αντέδρασαν την τοποθέτηση τους μέσα σε προστατευόμενη περιοχή. Κάποιοι δε ήταν διατεθειμένοι να τις αφαιρέσουν άμεσα, αν μπουν.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια και ίσως καταλάβουμε καλύτερα ποιος τελικά αποφασίζει τι θα τοποθετηθεί και που, όπως ο νόμος ορίζει….σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση του κοινού, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο, είναι πάντα η προτιμότερη οδός.

[φωτ. Cyclades Open]

Η σπασμένη πινακίδα στη βάση του στύλου σπασμένη αριστοτεχνικά σε 3 κομμάτια… [Φωτ. Κίνημα Πολιτών ‘Σώστε τις παραλίες της Νάξου]

Δείτε επίσης