Άμεσα η μείωση 50% στο φόρο εισοδήματος των συνεταιρισμένων αγροτών

Λεωνίδας Λιάμης/Agronews

απο Cyclades Open

Η σχετική ρύθμιση για τη φορολογική απαλλαγή, προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαΐου, στα άρθρα 15 και 16 και όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, αποτελεί άλλο ένα μέτρο για την στήριξη του αγροτικού τομέα, που υποσχέθηκε και υλοποίησε η κυβέρνηση.

Με δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημερωτικής ημερίδας που οργάνωσε η Agrenda στο πλαίσιο της έκθεσης Freskon, ο κ. Βεσυρόπουλος διευκρίνισε πως δικαιούχοι της ευνοϊκής ρύθμισης είναι τα μέλη αγροτικών συλλογικών σχημάτων, συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, καθώς και όσοι συνάπτουν έγγραφη συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας με έμπορο επιχειρηματία, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα παραδώσουν την παραγωγή τους στο συνεργατικό σχήμα ή τον επιχειρηματία, κατά τουλάχιστον 75% του συνόλου.

«Η ισχύς του μέτρου έχει αναδρομικότητα από 1/1/22, δηλαδή για το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα χρόνια», είπε ο υφυπουργός και σημείωσε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα πάει στις ειδικές επιτροπές για συζήτηση το τριήμερο 17 – 19 Μαΐου και τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους.

Στο σημείο αυτό μάλιστα θύμισε πως πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ η φορολογία του εισοδήματος, μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, έφτανε στο 87%, ενώ πλέον, μετά και την παρέμβαση που επιχειρείται τώρα από την κυβέρνηση, περιορίζεται δραστικά. «Με τον τρόπο αυτό χτυπάμε τη μαύρη διακίνηση και τη φοροδιαφυγή, γιατί πλέον ο αγρότης θα μπορεί να δηλώσει τα φορολογητέα του κέρδη, με μικρούς φορολογικούς συντελεστές, να δηλώσει εισόδημα, και να δικαιολογήσει αγορές πόθεν έσχες και δεν υπάρχει πλέον καθόλου κίνητρο να ψάξεις να βρεις εικονικά δαπάνες και όλα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έσπευσε να συμπληρώσει με πως με τα my data, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και σύντομα και το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, οι παράνομες συμπεριφορές θα αποκαλύπτονται εύκολα. Μάλιστα αποκάλυψε πως έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι, οι οποίοι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ενώ μίλησε και για μικτά κλιμάκια που θα κάνουν ελέγχους στις τελωνειακές εισόδους – εξόδους της χώρας.

Σε 10 ημέρες η ΚΥΑ για τις έμμεσα παγετόπληκες επιχειρήσεις

Αναφορικά με τις έμμεσα πληττόμενες από τον παγετό επιχειρήσεις, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως στο επόμενο 10ήμερο θα εκδοθεί η ΚΥΑ ώστε «να μπορέσουν να μπουν στην πλατφόρμα όσες επιχειρήσεις ή και αγροτικοί συνεταιρισμοί εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία και να αποζημιωθούν, αλλά και να λάβουν το χαρακτηρισμό παγετόπληκτοι με όλα τα ευεργετήματα που τον συνοδεύουν».

Πηγή: Agronews/Λεωνίδας Λιάμης
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Δείτε επίσης