Αμοργός: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το νερό

απο Cyclades Open

Σε κοινό αίτημα προς το Δήμο Αμοργού, προκειμένου να υλοποιηθούν εργασίες επισκευής και συντήρησης της Πηγής Χωριού, που βρίσκεται έξω από τη Λαγκάδα Αιγιάλης, προχωρούν ο Σύλλογος «Νήσος Αμοργός» και η ΑΜΚΕ «Το Μιτάτο της Αμοργού», στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Την άδεια του Δήμου Αμοργού, προκειμένου να προχωρήσουν, σε συνεργασία και με την επίβλεψη πάντοτε των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, σε εργασίες επισκευής της παραδοσιακής πηγής στην περιοχή της Λαγκάδας, ζητούν ο Σύλλογος για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «Νήσος Αμοργός και η ΑΜΚΕ «Το Μιτάτο της Αμοργού». Το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού, όπου το Σώμα θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τη σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με το αίτημα των δύο οργανώσεων, εκφράζεται η πρόθεση των εμπλεκομένων να υλοποιηθεί δράση, σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για το ζήτημα του νερού, στο πλαίσιο της οποίας θα ενσωματωθεί ο καθαρισμός και η συντήρηση της Πηγής Χωριό, που βρίσκεται πλησίον του οικισμού Στρούμπος στη Λαγκάδα Αιγιάλης.

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της δράσης αφορούν σε:

  • Αντικατάσταση στέγης και τοποθέτηση ξύλινων δοκαριών στο εμφανές τμήμα του υδραγωγείου
  • Υγρομόνωση του εσωτερικού χώρου
  • Επένδυση της οροφής με ντόπιες και όσο το δυνατόν παλαιότερες πλάκες
  • Κατασκευή σκαλοπατιών από πέτρα
  • Καθαρισμός της βλάστησης (θάμνοι και αγριόχορτα) και κατασκευή ξερολιθιών αντιστήριξης
  • Απόξεση σοβά στους πέτρινους κατακόρυφους τοίχους και επισκευή τους όπου απαιτείται
  • Τοποθέτηση αγωγών, ώστε να αξιοποιείται το νερό της βροχής με βάνες από τις παρακείμενες ιδιοκτησίες

Τοποθέτηση πλακών πάνω από τους αγωγούς

Για τη δράση αυτή, οι δύο οργανώσεις σκοπεύουν να αιτηθούν χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Σημεία Στήριξης». Το πρόγραμμα αποτελεί τη σύμπραξη οκτώ Ιδρυμάτων της χώρας (Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Αναστάσιου Λεβέντη, Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδης, Ίδρυμα Κώστας Μ. Λαιμός, μεταξύ άλλων) και απευθύνεται σε μικρές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα. Η αίτηση των φορέων της Αμοργού θα ενταχθεί στο πλαίσιο «Υποστήριξη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος: Προστασία δασικών και λοιπών χερσαίων οικοσυστημάτων» του Costas M. Lemos Foundation.

Ο Σύλλογος και η ΑΜΚΕ ζητούν την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού για τη συγκεκριμένη δράση, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της υλοποίησης θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για ενημέρωση και συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και πως κατόπιν της έγκρισης θα αναλάβουν και τις σχετικές αδειοδοτήσεις στην αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς και στη ΔΙΠΕΧΩΣ Κυκλάδων.

📸Unsplash/Giannis Panagiotatos

Δείτε επίσης