Αναταραχή στις αερομεταφορές λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

απο Cyclades Open

Μέρες της άνοιξης του 2020, όταν μέσα στην άγνοια και τον φόβο για την πανδημία οι πτήσεις ακυρώνονταν η μία μετά την άλλη, θυμίζει η κατάσταση στον κόσμο, καθώς από περασμένη Πέμπτη έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στις αερομεταφορές λόγω της μετάδοσης της παραλλαγής «Ο» του κορωνοϊού.

Βασική αιτία, η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ πληρωμάτων αεροσκαφών, που αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρείες να ανακοινώνουν ακυρώσεις πτήσεων και να ενημερώνουν τους επιβάτες να μην πάνε καν στο αεροδρόμιο. Από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής είχαν ακυρωθεί περισσότερες από 6.000 πτήσεις σε όλο τον κόσμο, οι 1.500 σήμερα, ενώ τα προβλήματα αναμένεται να επιδεινωθούν αύριο Δευτέρα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι αμερικανικές και κινεζικές αεροπορικές εταιρείες που εξηγούν ότι λόγω της ταχείας μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον, πολλά πληρώματα έχουν μολυνθεί και συνάδελφοί τους έχουν αναγκαστεί να μείνουν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους.

Στις ΗΠΑ, όπου πλέον η «Ο» είναι η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού προκαλώντας το 75% των κρουσμάτων, το πρωί της Κυριακής ακυρώθηκαν 450 πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της χώρας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εταιρείες Delta, United και JetBlue. Πτήσεις ακυρώνει και η Lufthansa.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flightaware, η εταιρία United Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει σχεδόν 439 πτήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, περίπου το 10% αυτών που ήταν προγραμματισμένες. «Η έξαρση των κρουσμάτων Όμικρον σε όλη τη χώρα αυτή την εβδομάδα είχε άμεσο αντίκτυπο στα πληρώματά μας και τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία μας», ανέφερε η αμερικανική εταιρία, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να βρει λύσεις για τους επιβάτες που επηρεάστηκαν από τις ακυρώσεις.

Η εταιρεία πάντως που έχει πληγεί περισσότερο από όλες είναι η κινεζική China Eastern, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει σήμερα Κυριακή πάνω από 350 πτήσεις. Η Air China ακύρωσε 267 πτήσεις, περίπου το ένα τέταρτο των προγραμματισμένων πτήσεων.

Στο αεροδρόμιο της πόλης Σι-Αν, στην οποία έχει επιβληθεί lockdown λόγω έξαρσης κρουσμάτων, το πρωί της Κυριακής ακυρώθηκαν πάνω από 100 πτήσεις.

Στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου έχουν ήδη ακυρωθεί 56 πτήσεις.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης