Αναταράξεις στην αυτοδιοίκηση από την απόφαση του ΣτΕ για τον «νόμο Θεοδωρικάκου»

Τίμος Φακαλής | Ethnos.gr

απο Cyclades Open

Ακυβέρνητοι κινδυνεύουν να μείνουν πάνω από τους μισούς δήμους της χώρας μετά την απόφαση του ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του «νόμου Θεοδωρικάκου» για τη συγκρότηση και τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των δήμων.

Με τις συγκεκριμένες διατάξεις θεσπίστηκαν αλλαγές στο «νόμο Σκουρλέτη», προκειμένου στα δύο νευραλγικά όργανα να υπάρχει πλειοψηφία της παρατάξεως του δημάρχου, καθώς πολλές δημοτικές αρχές εξελέγησαν τη δεύτερη Κυριακή χωρίς όμως οι δήμαρχοι να διαθέτουν ικανή πλειοψηφία για να διοικήσουν. Με την απόφαση του ΣτΕ είναι πλέον άμεσα προσβλητέες και μπορεί να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που έλαβαν πάνω από τους μισούς δήμους από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Έσπασαν τα τηλέφωνα των δημάρχων

«Τα καθημερινά αγωνιώδη τηλεφωνήματα δημάρχων που δέχομαι απ΄ όλη την χώρα για το τι πρόκειται να γίνει δείχνουν και την στρεβλότητα του εκλογικού νόμου. Απλή αναλογική σε δύο γύρους δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Αυτό το μόρφωμα πραγματικά αν δεν είχε τροποποιηθεί με τον τρόπο τον άτσαλο που επέλεξε ο Θεοδωρικάκος θεωρώ σήμερα ότι τα μισά έργα δεν θα είχαν προχωρήσει στη χώρα» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Έρχεται νομοσχέδιο από το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 17 Ιανουαρίου

Όπως είπε ο ίδιος, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συμμορφωθούν οι δήμοι στην απόλυτη σεβαστή πρόταση του ΣτΕ αλλά πρέπει, παράλληλα, να βρεθεί και ένας τρόπος να διοικηθούν οι δήμοι. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθέτημα που θα ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να «θεραπεύσει» τον «νόμο Θεοδωρικάκου» για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Αυτό αναμένεται να κατατεθεί στις 17 Ιανουαρίου, πρώτη μέρα εισαγωγής νομοσχεδίων στη Βουλή.  «Θα διατηρήσουμε τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, αλλά θα επιστρέψουμε αρμοδιότητες στο δημοτικό συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η συμμόρφωση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Μέχρι τότε κρατάμε στάση αναμονής. Θα πρέπει το υπουργείο Εσωτερικών να ερμηνεύσει την απόφαση για να δούμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα. Θα θεωρούσα πάρα πολύ δύσκολο σε μια εκλογική χρονιά όπως είναι το 2023 να γυρίσουν όλα στην πρωτέρα μορφή. Δηλαδή το να πρέπει να παρθούν αποφάσεις με τις παλιές συνθέσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα παρθεί καμία απόφαση» πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου.    

Πρωτοβουλία από δημοτική ομάδα στη Νέα Σμύρνη για επανασυγκρότηση των οργάνων διοίκησης των Δήμων σύμφωνα με την απλή αναλογική

Μετά την απόφαση του ΣτΕ και χωρίς να περιμένει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης η δημοτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Σμύρνη και με τη στήριξη του μεγαλύτερου κομματιού των συμβούλων της αντιπολίτευσης έφερε το θέμα ως έκτακτο έτσι ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ όπως ορίζεται.

«Στη συνεδρίαση αυτή η πρότασή μας πλειοψήφησε και έτσι η απόφαση αυτή είναι εκτελεστέα ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή στη Νέα Σμύρνη.Για εμάς είναι μια μέρα δικαίωσης. Μια μέρα που έρχεται να συναντήσει τις προσπάθειες της Δημοτική παράταξης Προτεραιότητα στον Πολίτη – Αντώνης Μαρκούλης που τόλμησε και προσέφυγε άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σήμερα, λοιπόν, μαζί με αυτήν την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης, μπαίνει φρένο στην ανεξέλεγκτη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή καθώς και ανοίγει τον δρόμο για την επανασυγκρότηση των οργάνων διοίκησης των Δήμων σύμφωνα με την απλή αναλογική» δήλωσε στο ethnos.gr o Θέμης Παυλόπουλος επικεφαλής της δημοτικής ομάδας «Στροφή στη Νέα Σμύρνη – ο Δήμος στον πολίτη».

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά το δήμο Βέροιας

Η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του «νόμου Θεοδωρικάκου» αφορά το δήμο Βέροιας, καθώς την αίτηση ακύρωσης κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Προτεραιότητα στον Πολίτη» με επικεφαλής τον Αντώνη Μαρκούλη και τον δημοτικό σύμβουλο της ίδιας παράταξης Κωνσταντίνο Τροχόπουλο. Με συντριπτική πλειοψηφία -19 υπέρ των προσφευγόντων και 2 κατά- η ολομέλεια του ΣτΕ, έκανε δεκτή την επιχειρηματολογία των δημοτικών συμβούλων κατά των διατάξεων του Ν. 4623/2019, που αφενός όριζαν την υπερενισχυμένη εκπροσώπηση στην παράταξη του δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αφετέρου μεταβίβαζαν αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο στις δύο αυτές Επιτροπές

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου, αυτή η απόφαση επηρεάζει τα 2/3 των δήμων. «Και αν όχι τα 2/3 οι μισοί δήμοι δεν θα μπορέσουν να διοικηθούν, να πάρουν κρίσιμες και χρήσιμες αποφάσεις ειδικά σε μια εκλογική χρονιά. Θα υπάρξει ακυβερνησία των δήμων αν δεν νομοθετήσει το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι μια απολύτως σεβαστή απόφαση. Το πραγματικό πρόβλημα της ιστορίας ήταν ο εκλογικός νόμος του 2019 που δεν έλυσε κανένα απολύτως πρόβλημα και δημιούργησε χίλια μύρια προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όντως πιθανώς λίγο άγαρμπα, αλλά απόλυτα δικαιολογημένα από την πλευρά της αυτοδιοίκησης πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις από τον Θεωδορικάκο για να διοικηθούν οι δήμοι».

Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια ΕΣΠΑ

Μεταξύ άλλων μετά την απόφαση του ΣτΕ υπάρχει ο κίνδυνος να μην προχωρήσουν έργα ΕΣΠΑ, αν δεν συμφωνούν οι άλλες παρατάξεις να κατατεθεί σχετική αίτηση. Σε πολλές περιπτώσεις η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να μην μπορεί να εφαρμόσει το τεχνικό πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε.

Αναταράξεις και παραιτήσεις στους δήμους

Ενδεικτικό είναι και το κύμα παραιτήσεων δημοτικών συμβούλων που καταγράφεται, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι οι αποφάσεις που παίρνονται στις εν λόγω επιτροπές, βρίσκονται… στον αέρα καθώς και μετά την καθαρογραφή της απόφασης, αυτές μπορούν να προσβληθούν.

Ήδη, μεταξύ άλλων, έχουν παραιτηθεί από τις επιτροπές του Δήμου Πρέβεζας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα»,  παραιτήθηκαν, στο δήμο Κέρκυρας η παράταξη «Πρώτα η Κέρκυρα» του Γιώργου Καλούδη και ο επικεφαλής της παράταξης «Η Κέρκυρα Ψηλά», Σπύρος Νεράτζης και στον Δήμο Μοσχάτου -Ταύρου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης».

Η απόφαση του ΣτΕ κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών στις 2 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ/Τίμος Φακαλής

Δείτε επίσης