Αναβολή στη δίκη για το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά

απο Cyclades Open

Για τις 18 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη των κατηγορούμενων για την τρομακτική υπόθεση που αφορά σε ιδιωτική δομή φιλοξενίας της κρητικής πόλης, όπου καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι ηλικιωμένων.

Η αναβολή έρχεται λόγω κωλύματος ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης και κατηγορούμενα είναι 24 άτομα. Για την υπόθεση έχει ασκηθεί δίωξη για διάφορα πλημμελήματα και όχι τα κακουργήματα για τα οποία δεν έχει οριστεί δικάσιμος, καθώς είναι σε εξέλιξη η κύρια ανάκριση που διερευνά θανάτους ηλικιωμένων στη δομή καθώς και τις συνθήκες νοσηλείας τους.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν θα καθίσει τελικά ο νυν αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, καθώς εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα υπέρ του.

Στη συγκεκριμένη δίκη οι κατηγορίες αφορούν παράβαση καθήκοντος, πλαστογράφηση, έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού, ηθική αυτουργία, δικαστικής χρήσης ψευδούς πιστοποιητικού.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 25 άτομα, εκ των οποίων οι δύο ιδιοκτήτριες της δομής και δύο γιατροί που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες και κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι μετά τις απολογίες τους στις 13 Φεβρουαρίου 2022, ενώ δύο νοσηλευτές και ένας διοικητικός υπάλληλος είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και 12 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας της Αντιπεριφέρειας Χανίων που εμπλέκονται με βαρύτατες ποινικές κατηγορίες ακόμα και για την αρπαγή ηλικιωμένων σε αυτή την δυσώδη υπόθεση.

Οι δύο γυναίκες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Τα αδικήματα αφορούν τους θανάτους συνολικά 30 ηλικιωμένων και την απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων 8, ενώ οι συνολικοί θάνατοι που καταγράφηκαν μετά την έρευνα των Αρχών στο ίδρυμα ανέρχονται στον ιλιγγιώδη αριθμό των 293 μέσα σε διάστημα μόλις έξι ετών (από το 2015 ως το 2021).

Άθλιες συνθήκες

Οι εικόνες για τη διαβίωση των ανθρώπων στη Μονάδα Ηλικιωμένων που περιγράφονται στη δικογραφία είναι εξοργιστικές, καθώς προκύπτει ένα πραγματικό κολαστήριο που λειτουργούσε υπό την ανοχή των ελεγκτικών αρχών.

Στους τροφίμους «χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους», αναφέρεται επί λέξει. 

Συστηματική ήταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, η προσπάθεια των υπευθύνων να έχουν σε καταστολή και ακινησία τούς ηλικιωμένους, καθώς «τους ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα με ιμάντες περίδεσης στα χέρια και στα πόδια, ενώ φέρονται να χορηγούσαν στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα, χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητά τους». 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

📸Jeremy Wong/Unsplash

Δείτε επίσης