«Αναζητώντας την εξωγήινη ζωή» – Διαδικτυακή εκπομπή με τον καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη

απο Cyclades Open

Άραγε είμαστε μόνοι στο Σύμπαν ή κάπου υπάρχουν εξωγήινες μορφές ζωής; Ένα επίμονο ερώτημα που έφεραν στο προσκήνιο οι πρόοδοι της διαστημικής εποχής. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν ν’ απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, με βάση κυρίως την υπαρξιακή τοποθέτησή τους.

Αντίστοιχες αναζητήσεις έχουν στις μέρες μας φιλόσοφοι, μελλοντολόγοι και άλλοι διανοητές και επιστήμονες, και, βεβαίως, διάφορες θρησκείες. Η επιστήμη από την πλευρά της αναζητά συστηματικά και επιμόνως ενδείξεις και αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, είτε αυτή αφορά σε μικροβιακές και άλλες στοιχειώδεις μορφές είτε σε νοήμονα ζωή με επίπεδο ανάλογο ή και υπέρτερο του δικού μας.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει και σχεδιάζονται νέες ρομποτικές αποστολές σε άλλα σώματα του Ηλιακού μας συστήματος, όπως στον Άρη και σε δορυφόρους του Δία και του Κρόνου. Παράλληλα, γίνεται έρευνα από τη Γη μέσω τηλεσκοπίων και φασματογράφων, για τον εντοπισμό μαρτυριών ζωής σε πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος και σε εξωπλανήτες άλλων συστημάτων. Τέλος, ραδιοτηλεσκόπια σαρώνουν διαρκώς τον ουρανό προσπαθώντας να συλλάβουν ραδιοσήματα τα οποία θα μπορούσε να είχαν σταλεί από όντα με τεχνολογικό πολιτισμό, όπως ο δικός μας.

Το θέμα της επόμενης εκπομπής των ΦΥΣΙΚΩΝ, της Παρασκευής 29 Απριλίου 2022, στις 9 μ.μ., είναι «Αναζητώντας την εξωγήινη ζωή».

Παρακολουθήστε την εκπομπή εδώ

Φιλοξενούμενος του Φυσικού Σπύρου Α. Κάνουρα θα είναι ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού εκλαϊκευτής της επιστήμης Γιώργος Γραμματικάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο καθηγητής Γραμματικάκης με τη γνωστή διεισδυτικότητα και επιστημονική πληρότητα, αλλά και με το συναρπαστικό του λόγο, θα παρουσιάσει τις σημαντικότερες προσεγγίσεις στο ενδιαφέρον αυτό θέμα.

Ο κ. Γραμματικάκης έγραψε στην προσωπική σελίδα του στο Facebook:

Αξίζει πάντως να σημειώσω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία, ότι κάπου, κάποια στιγμή, θα επιβεβαιωθεί ότι το φαινόμενο της ζωής δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο του πλανήτη μας. Όπως όμως θα τεκμηριώσω στην ομιλία μου, που συνοδεύεται από την προβολή διαφανειών και βίντεο, από το σημείο αυτό μέχρι τον εντοπισμό και την επικοινωνία  μας με κάποιο είδος νοημοσύνης, που διαβιεί  στο αχανές Σύμπαν, ορθώνονται  αξεπέραστα εμπόδια. Είμαστε  λοιπόν  καταδικασμένοι στην εξωγήινη μοναξιά μας. Η  πραγματικότητα αυτή,  θέτει σημαντικά ηθικά και φιλοσοφικά προβλήματα στον σημερινό άνθρωπο»

Δείτε επίσης