Απόφαση “βόμβα” του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Επιστροφή χρημάτων σε τουρίστες που ταξίδεψαν με περιορισμούς λόγω Covid

απο Cyclades Open

Ταξιδιώτες των οποίων τα οργανωμένα ταξίδια έχουν επηρεαστεί από μέτρα περιορισμού λόγω της  πανδημίας COVID-19 μπορεί να δικαιούται μείωση στην τιμή του ταξιδιού, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξεδόθη κατόπιν προσφυγής δύο ταξιδιωτών κατά του tour operator FTI, οι οποίοι ταξίδεψαν στα Γκραν Κανάρια.

Πιο αναλυτικά ένα ζευγάρι τουριστών έκανε κράτηση με τον FTI Touristik, διάρκειας δύο εβδομάδων στα Γκραν Κανάρια, μεταξύ 13 και 27 Μαρτίου 2020. Με το δικαστικό αίτημά τους, ζητούν μείωση της τιμής κατά 70% λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο νησί στις 15 Μαρτίου 2020, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19. Οι παραλίες έκλεισαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα στους ταξιδιώτες να επιτρέπεται μόνο να βγουν από το δωμάτιο για φαγητό. Η πρόσβαση στις πισίνες και τις ξαπλώστρες ήταν απαγορευμένη και το ψυχαγωγικό πρόγραμμα διακόπηκε. Στις 18 Μαρτίου 2020, οι δύο ταξιδιώτες ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να είναι έτοιμοι να φύγουν από το νησί ανά πάσα στιγμή και, δύο μέρες αργότερα, έπρεπε να επιστρέψουν στη Γερμανία.

Θεωρώντας ότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος για αυτό που συνιστούσε «γενικό κίνδυνο ζωής», ο διοργανωτής tour operator FTI αρνήθηκε να επιστρέψει χρήματα.

Στη συνέχεια, οι δύο ταξιδιώτες έφεραν το θέμα στα γερμανικά δικαστήρια. Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου Ι, που εκδίκασε την υπόθεση, ζήτησε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ερμηνεύσει την οδηγία σχετικά με το οργανωμένο ταξίδι. Η οδηγία αυτή προβλέπει ότι ο ταξιδιώτης δικαιούται κατάλληλη μείωση της τιμής για οποιαδήποτε περίοδο κατά την οποία υπήρχε έλλειψη συμμόρφωσης, εκτός εάν ο διοργανωτής αποδείξει ότι η έλλειψη συμμόρφωσης οφείλεται στον ταξιδιώτη.

Με την απόφασή του το Δικαστήριο δηλώνει ότι ένας ταξιδιώτης δικαιούται μείωση της τιμής του το πακέτου, όταν η έλλειψη παροχής των συμφωνηθεισών ταξιδιωτικών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο οφείλεται σε περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στον ταξιδιωτικό προορισμό για την καταπολέμηση της εξάπλωσης μιας μολυσματικής νόσου, όπως π.χ COVID-19.

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

📸Arek Socha /Pixabay

Δείτε επίσης