Αποκωδικοποιήθηκε το διάσημο Wow, μήνυμα που… «έστειλαν εξωγήινοι»

απο Cyclades Open

Από όταν υπάρχει πολιτισμός στη γη, υπάρχει και η απορία “είμαστε τα μόνα ζωντανά όντα του σύμπαντος ή υπάρχουν κι άλλα, κάπου αλλού εκεί έξω;”. Κάποια συμβάντα που προκύπτουν μέσα στα χρόνια, ενισχύουν τη θεωρία πως έχουμε παρέα.

Ένα ήταν το απλό και άκρως μυστηριώδες ηχητικό μήνυμα που ‘έπιασε’ το ραδιοτηλεσκόπιο Big Ear του Ohio State University (αναζητούσε μηνύματα στην ηλεκτρομαγνητική ζώνη συχνοτήτων των 1420,4056 megahertz, η οποία παράγεται από το στοιχείο υδρογόνο), τη νύχτα της 15ης Αυγούστου του 1977. Τι συνέλαβε ο μηχανισμός που καταστράφηκε το 1997, έπειτα από 40 χρόνια λειτουργίας; Ένα ‘wow’.

Το σήμα ήταν απίστευτα ισχυρό, αλλά πολύ σύντομο (διήρκεσε μόλις 1 λεπτό και 12 δευτερόλεπτα, όπως έγραψε ο αστρονόμος που το ανακάλυψε, ονόματι Jerry Ehman). Όταν είδε εκτύπωση ενός ανώμαλου σήματος, ο Ehman έγραψε “Wow!” στην έκθεση, για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ανακάλυψη.

To προφίλ του μηνύματος  BIG EAR RADIO OBSERVATORY

Σημείωσε και ότι “δεδομένου ότι το υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν, υπάρχει λογική στο να υποθέσουμε ότι ένας ευφυής πολιτισμός στον γαλαξία μας, ο οποίος επιθυμεί να κάνει αισθητή την παρουσία του, μπορεί να εκπέμπει ένα ισχυρό σήμα στενής ζώνης στη συχνότητα της ουδέτερης γραμμής υδρογόνου ή εκεί κοντά”.

Όπως δήλωσε ο ερασιτέχνης αστρονόμος, Alberto Caballero στο Live Science “θεωρείται το καλύτερο υποψήφιο ραδιοφωνικό σήμα SETI, που έχουμε συλλάβει με τα τηλεσκόπια μας”.

Σύμφωνα με τη NASA, το SETI είναι ακρωνύμιο που προκύπτει από τις λέξεις Search for extraterrestrial intelligence (αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης). Πρόκειται για συλλογικό όρο που έχει να κάνει με τις επιστημονικές αναζητήσεις για ευφυή εξωγήινη ζωή. Για παράδειγμα, παρακολουθείται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, για σημάδια μετάδοσης από πολιτισμούς σε άλλους πλανήτες.

Η έννοια του SETI εμφανίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα, λίγο αφότου οι στρατοί σε όλο τον κόσμο άρχισαν να μεταδίδουν μηνύματα, χρησιμοποιώντας ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά όργανα.

Η επιστημονική έρευνα άρχισε λίγο μετά την εμφάνιση του ραδιοφώνου, στις αρχές του 1900. Εστιασμένες διεθνείς προσπάθειες συνεχίζονται από τη δεκαετία του 1980. Το 2015, ο Stephen Hawking και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Milner ανακοίνωσαν μια χρηματοδοτούμενη προσπάθεια που ονομάζεται Breakthrough Listen.

Πίσω στο Wow, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προήλθε από ένα αστέρι που μοιάζει με ήλιος και βρίσκεται 1.800 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Τοξότη. Οι ερευνητές αναζήτησαν επανειλημμένα κάτι άλλο, στο σημείο από το οποίο προήλθε το Wow, χωρίς επιτυχία.

Ο Caballero είπε ότι “το σήμα πιθανότατα προήλθε από κάποιο είδος φυσικού γεγονότος και όχι από εξωγήινους”, αν και οι αστρονόμοι έχουν αποκλείσει μερικές πιθανές προελεύσεις, όπως ένας διερχόμενος κομήτης.

Πηγή: News247/Νίκη Μπάκουλη

Δείτε επίσης