Άραγε, τι χρειάζονται οι ποιητές σε μικρόψυχους καιρούς;

Γιάννης Πανταζόπουλος/LiFO

απο Cyclades Open

Άραγε, τι χρειάζονται οι ποιητές σε μικρόψυχους καιρούς, αναρωτιόνταν ο ρομαντικός Γερμανός ποιητής Φρίντριχ Χέλντερλιν. Πιθανόν η Ακαδημία Αθηνών να απαντούσε ότι ίσως και να μη χρειάζονται σε τίποτα. Αντιθέτως, πολιτικοί ταγοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή κρίνονται πιο σημαντικοί για να κοσμούν τα έδρανα στις επιβλητικές αίθουσες της.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ναι, ο άνθρωπος που βρέθηκε σε θέσεις εξουσίας και έχει τεράστιες ευθύνες για τη χρεoκοπία της χώρας είναι πλέον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια εκλογή που προκαλεί πολλές απορίες. Ως προς την αιτιολογία της εκλογής, διαβάζουμε: «Με την όλη ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, το πλούσιο και υψηλού επιπέδου συγγραφικό και διδακτικό του έργο, αναδείχθηκε, χωρίς αμφιβολία, σε εξέχοντα επιστήμονα του Δημοσίου Δικαίου». 

Την ίδια στιγμή σε μια παρόμοια ψηφοφορία οι υποψηφιότητες τριών κορυφαίων εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως είναι ο Τίτος Πατρίκιος, ο Μιχάλης Γκανάς και ο Νάσος Βαγενάς, απορρίφθηκαν και κρίθηκαν «άγονες». 

Από το σκεπτικό της Ακαδημίας αντιλαμβανόμαστε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέχθηκε επειδή ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ενώ οι τρεις ποιητές δεν τα κατάφεραν επειδή μοιράστηκαν οι ψήφοι στις τρεις μυστικές ψηφοφορίες.  

H Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 13ης Οκτωβρίου 2022, εξέλεξε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Επίτιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιο Παυλόπουλο ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα Δημοσίου Δικαίου (Διοικητικού Δικαίου-Συνταγματικού Δικαίου) στη Γ’ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Αυτό που δεν αναγράφεται είναι ότι ήταν η μοναδική υποψηφιότητα που κατατέθηκε. Ουσιαστικά, δηλαδή, μόνο ένας συνταγματολόγος έσπευσε να καταθέσει την υποψηφιότητά του προκειμένου να εκλεγεί μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Αντιθέτως, όσον αφορά την ψηφοφορία για την έδρα της ποίησης, η οποία και έχει μείνει κενή μετά τον θάνατο της Κικής Δημουλά, απορρίφθηκαν και οι τρεις υποψηφιότητες των γνωστών διανοουμένων.  

Συγκεκριμένα, ο Τίτος Πατρίκιος έλαβε μόλις 13 ψήφους, ενώ απαιτούνταν 19. Στην Ακαδημία Αθηνών προκειμένου να εκλεγείς μέλος χρειάζεσαι το 50+1% των ψήφων των μελών της. Έτσι, με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν, η ψηφοφορία ανακηρύχθηκε άκυρη. Σε επικοινωνία που είχα με τον Τίτο Πατρίκιο δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για το αποτέλεσμα. Λογικό.

Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός με διαβεβαίωσε ότι η Ακαδημία Αθηνών μετά την ψηφοφορία που κρίθηκε «άγονη» έχει σκοπό να επανέλθει πολύ σύντομα. Επίσης, διευκρίνισε ότι η ψηφοφορία είναι μυστική και καθεμία έχει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. «Δεν έχει καμία σχέση η μια εκλογή με την άλλη», επισήμανε στη συνομιλία μας και πρόσθεσε ότι «τα μέλη της Ακαδημίας καλούνται να επιλέξουν τους νέους συναδέλφους με ακαδημαϊκά κριτήρια».

Από το σκεπτικό της Ακαδημίας αντιλαμβανόμαστε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέχθηκε επειδή ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ενώ οι τρεις ποιητές δεν τα κατάφεραν επειδή μοιράστηκαν οι ψήφοι στις τρεις μυστικές ψηφοφορίες.  

Θα σταθώ βέβαια στη φράση της ανακοίνωσης που αφορά τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι «είναι άξια μνείας η πολιτική του σταδιοδρομία». Και αντιγράφω από ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο γραμματέας οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης: «Αναζητώ –δια της τεκμηρίωσης– το συμβολισμό της είδησης και δυσκολεύομαι. Στα δικά μου μάτια ο Προκόπης Παυλόπουλος συμβολίζει τη διαπλοκή (βασικός μέτοχος), τη διαφθορά (γαλάζια συνέντευξη), το πελατειακό κράτος (στέιτζ), τον παλαιοκομματισμό, τη σπατάλη (διπλασιασμός των δαπανών στον Δ.Τ.) και συνοψίζοντας, την οικονομική (και ηθική) χρεοκοπία της χώρας το 2009. Η πρώτη επιβράβευσή του ήρθε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική στη χώρα το 2015 να έχει απολέσει κάθε θεσμική διάσταση κ να ορίζεται από τακτικισμούς και μόνο. Έτσι, σε μία σιωπηρή και ανίερη συμμαχία της “αριστεράς” με την καραμανλική πτέρυγα, επιβραβεύτηκαν τα πρόσωπα και οι πολιτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα. Η δεύτερη επιβράβευση έρχεται από την Ακαδημία Αθηνών το 2022, θυμίζοντάς μας τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα συνεχίζει να μην τα καταφέρνει. Και εις ανώτερα».

Δεν μπορώ να βρω εύκολα κάποιον που μπορεί να διαφωνήσει με όσα γράφει ο κ. Παραστατίδης. Ειδικότερα, θα μπορούσαν πολλοί να πουν ότι η εκλογή Παυλόπουλου στην Ακαδημία Αθηνών ήταν μια τιμητική διάκριση για το ρεκόρ διορισμών που έκανε στο Δημόσιο, την πλήρη διάλυση της πρωτεύουσας στα επεισόδια του 2008, τη συστράτευσή του με το εθνολαϊκιστικό αντιμνημονιακό μέτωπο, και ας είχε ψηφίσει κανονικά το μνημόνιο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά, τα εθνικιστικά παραληρήματα για τη Μακεδονία, την πλήρη γελοιοποίησή του κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την παράνομη πρόσβαση της ιδιαιτέρας γραμματέως του στο email του γραφείου της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ή για τη «βολική» και «ακίνητη», όπως είχε χαρακτηρίσει τη στάση του η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη όταν η ίδια και η Ρένα Δούρου δέχθηκαν επίθεση από τον Ηλία Κασιδιάρη στο τηλεοπτικό πλατό του ANT1. Άλλωστε, μια φράση που τον ακολουθεί από τότε είναι το «έμεινε Παυλόπουλος». 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να μην είναι πια Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μη δέχθηκε ποτέ την ήττα του, αλλά θεωρεί ότι μέσω της Ακαδημίας Αθηνών ο εθνικός ρόλος που οραματίζεται θα έχει συνέχεια, όπως και οι πολιτικές του σκοπιμότητες.   

Ωστόσο, αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν μερικά χρόνια ο Τίτος Πατρίκιος είχε λάβει από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο ποίησης για το σύνολο του έργου του. Αυτές τις μέρες, όμως, δεν κρίθηκε εφικτό να γίνει μέλος της όπως και οι Μιχάλης Γκανάς και Νάσος Βαγενάς.

Πιθανόν, για τα υπόλοιπα μέλη της δεν κρίθηκε ως πρώτιστο το γεγονός ότι ειδικά ο Τίτος Πατρίκιος, που θεωρείται ο κορυφαίος εν ζωή Έλληνας ποιητής, έχει δώσει τα καλύτερα ποιήματα εξορίας διεθνώς, έχει μετατρέψει σε λέξεις τις εμφυλιοπολεμικές εμπειρίες του και έχει εκφράσει την ανθρώπινη κατάσταση μέσα από την πολιτική ποίηση. Μάλλον υπέθεσαν ότι είναι πιο πλούσιο το συγγραφικό έργο του Προκόπη Παυλόπουλο…

Πηγή: LiFO/Γιάννης Πανταζόπουλος
Φωτογραφία-Εικονογράφηση: Ατελιέ/LiFO

Δείτε επίσης