Άρση μέτρων: Είσοδος στην Ελλάδα χωρίς πιστοποιητικό από 1η Μαΐου – Στο 100% η χωρητικότητα

Γιώργος Σακκάς | News247

απο Cyclades Open

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να εισηγηθεί την αναστολή της επίδειξης του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα. Αναστέλλεται επίσης το σύνολο των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω κορονοϊού.

Την αναστολή της χρήσης του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση από την Κυριακή 1η Μαΐου.

Έτσι οι τουρίστες οι οποίοι θα έρχονται πλέον στη χώρα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως και οι Έλληνες πολίτες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ δεν θα υποχρεούνται και σε τεστ πριν την έλευσή τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείο Υγείας, στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

– Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

– Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

– 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, από την 1η Μαΐου αναστέλλεται το σύνολο των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη:

  • Από την 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που υπήρχε η διενέργεια test, δεν θα διενεργείται.
  • Σήμερα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.
  • Από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις όμως που θα καθοριστούν σε επόμενες υπουργικές αποφάσεις.
  • Καταργούνται τα υποχρεωτικά self test για την επιστροφή στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα.
  • Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται μόνο ένα rapid test για την εργασία τους.
  • Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου απελευθερώνεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Πηγή: NEWS247/Γιώργος Σακκάς

📸Adam Nieścioruk/Unsplash

Δείτε επίσης