Χάθηκε το φεγγάρι/Βίκυ Μοσχολιού/«Λόλα»/1964

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Τον Φλεβάρη του 1964 κάνει την πρεμιέρα της στους κινηματογράφους μια από πιο κλασσικές δραματικές ταινίες του ελληνικού σινεμά η «Λόλα». Το σενάριο ήταν του Ηλία Λυμπερόπουλου και η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου.

Το καστ των ηθοποιών αξιοζήλευτο. Η Τζένη Καρέζη και ο Νίκος Κούρκουλος στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος στον ρόλο του «κακού», κόντρα στον ρόλο του κωμικού που είχαμε συνηθίσει, Παντελής Ζερβός, ο Νίκος Καλογήρου με την ατάκα που έμεινε στην ιστορία «Πολλά τα λεφτά Άρη», Νίκος Φέρμας, Γιάννης Βογιατζής, Λαυρέντης Διανέλλος, Ανέστης Βλάχος κ.α.

Η ταινία  «Λόλα» ή «Λόλα της Τρούμπας» όπως επίσης ονομάζεται της Φίνος Φιλμ έγινε εισπρακτική επιτυχία κόβοντας 313.822 εισιτήρια.

Του ήλιου σβήστηκε το φως

εχάθη το φεγγάρι

και πάει το παλικάρι

καημός και πόθος μου κρυφός

Πέτρα την πέτρα περπατώ

το αίμα του ανασαίνω

και πια δεν περιμένω

μου σκότωσαν τον π’ αγαπώ

Καημός και πόθος μου κρυφός

η νύκτα τον τυλίγει

και τη φωνή μου πνίγει

ο πόνος μου ‘γινε αδελφός

Πέτρα την πέτρα περπατώ

το αίμα του ανασαίνω

και πια δεν περιμένω

μου σκότωσαν τον π’ αγαπώ

Ήρθε να μ’ εύρει την αυγή

ήρθε να με φιλήσει

ήρθε για να γεμίσει

γαρύφαλλα κι αστέρια η γη

Πέτρα την πέτρα περπατώ,

φέγγει και ξημερώνει

Γλυκό πουλί τ’ αηδόνι

τραγούδα μου τον π’ αγαπώ.

Την μουσική για την ταινία έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος, ενώ τα τραγούδια ερμήνευσαν το δίδυμο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη («Είναι βαρύς ο ουρανός»), η Τζένη Καρέζη («Δεν έχει αρχή») και η Βίκυ Μοσχολιού που ερμήνευσε το τραγούδι «Χάθηκε το φεγγάρι» σε στίχους του Βαγγέλη Γκούφα.

Αρχικά για το τραγούδι που ερμήνευσε η άγνωστη, τότε, Μοσχολιού είχε επιλεγεί η Καίτη Γκρέυ, η οποία όμως δεν μπόρεσε τελικά να ανταποκριθεί, λόγω φόρτου εργασίας, ενώ υπάρχει και η μια δεύτερη εκδοχή, πως  δεν  συμφώνησαν παραγωγή και τραγουδίστρια γιατί η Γκρέυ ήθελε να συμπεριληφθεί το όνομά της στην αφίσα της ταινίας, κάτι που δεν δέχτηκε η παραγωγή.

Όπως αναφέρει η συγγραφέας Μάρω Μπουρδάκου στη «Μηχανή του Χρόνου», ένα βράδυ ο Ντίνος Δημόπουλος μαζί με τον φροντιστή της Φίνος Φιλμ Παντελή Παλιεράκη βρέθηκαν  στην «Τριάνα»  ένα μαγαζί στη Λ. Συγγρού όπου τότε εμφανίζονταν μια άγνωστη τραγουδίστρια, η Βίκυ Μοσχολιού.

Ο Δημόπουλος την άκουσε και αποφάσισε να την καλέσει να ερμηνεύσει εκείνη  το τραγούδι. Πράγματι το τραγούδι ηχογραφήθηκε και το μόνο που έμενε ήταν να γυριστεί η σκηνή.

Το γύρισμα όμως ήταν δύσκολο να γίνει, γιατί η Μοσχολιού εργάζονταν νύχτα κι έτσι αποφασίστηκε τα γυρίσματα να γίνουν ξημερώματα, μόλις σχολούσε η Μοσχολιού, απ’ το «Τριάνα».

Όμως το πολυπόθητο γύρισμα δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί με την πρώτη. Το ντεκόρ της ταινίας, μιας και η Τρούμπα έκρυβε κινδύνους προκειμένου να γίνουν τα γυρίσματα εκεί, είχε στηθεί έξω απ’ το τσιμεντάδικο «ΑΤΛΑΣ».

Η Μοσχολιού σύμφωνα με το σενάριο έπρεπε να καθίσει σ’ ένα παράθυρο του σκηνικού, που βρίσκονταν ψηλά και κοιτάζοντας κάπου μακριά να πει το τραγούδι play back. Το γύρισμα ξεκίνησε, ωστόσο υπήρχαν λάθη, έτσι το πλάνο γυρίζονταν ξανά και ξανά μέχρι να γίνει το πλάνο σωστά.

Ο καιρός όμως είχε άλλη διάθεση κι έτσι νωρίς το πρωί κατά τις 6 άρχισε να χιονίζει, με αποτέλεσμα το γύρισμα να σταματήσει μιας και η Μοσχολιού είχε παγώσει απ’ το κρύο.

Την επόμενη μέρα οι προσπάθειες συνεχίστηκαν, αλλά ήταν σειρά της βροχής να σταματήσει το γύρισμα.

Τελικά την 3η μέρα το γλυκοχάραμα,  το γύρισμα ολοκληρώθηκε με την Μοσχολιού να τραγουδά στο παράθυρο του σκηνικού έχοντας στηρίξει το κεφάλι της στα χέρια και κοιτάζοντας προς την καμινάδα του εργοστασίου.

Ένα μαξιλάρι στο περβάζι φρόντισε να μην ταλαιπωρηθούν οι αγκώνες της ερμηνεύτριας, ώστε απερίσπαστη να μπορέσει να συγκεντρωθεί, το πλάνο να βγει και η ταινία να ολοκληρωθεί. Για την σπουδαία ερμηνεύτρια ήταν το ξεκίνημα μιας λαμπρής καριέρας.

Δείτε επίσης