Χώροι και αντικείμενα που είναι γεμάτα μικρόβια

απο Cyclades Open

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού, αυτό το ξέρουμε όλοι. Δεν χρειάζεται να σκάψουμε πολύ βαθιά στη μνήμη μας για να θυμηθούμε εποχές που απολυμαίναμε ακόμα και τις συσκευασίες των λαχανικών που αγοράζαμε.

Ευτυχώς, αυτές οι εποχές έχουν περάσει – και ας μην έχουμε ξεμπερδέψει εντελώς με την πανδημία. Είναι όμως καλό να ξέρουμε ποιες περιοχές χρειάζονται συχνότερα καθάρισμα ή και περισσότερη προσοχή όταν είμαστε έξω.

Οθόνες αφής

Αν και μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι γεμάτες μικρόβια, μια μελέτη βρήκε κάποια ανησυχητικά είδη μικροβίων πάνω τους. Οι δοκιμές σε οθόνες οκτώ εστιατορίων γρήγορου φαγητού βρήκαν βακτήρια κοπράνων που προκαλούν τα είδη λοιμώξεων που μπορείτε να πάθετε στο νοσοκομείο (enterococcus faecalis), καθώς και σταφυλόκοκκο. Καλύτερα να περιμένουμε λίγο ακόμα στην ουρά.

Στεγνωτήρια χεριών

Τα στεγνωτήρια χεριών στις δημόσιες τουαλέτες είναι πολύ πιθανό να ανακυκλώνουν τον αέρα του μπάνιου – με όλα τα μικρόβια που περιέχει. Οι κατασκευαστές των μηχανημάτων λένε πως περιέχουν ειδικά φίλτρα. Εμείς θα πούμε ότι τίποτα δεν ξεπερνάει το χαρτί.

Πισίνες

Δεν είναι ότι μπορείτε να αποφύγετε την είσοδο στην πισίνα, αν είχατε σκοπό να πάτε. Προσπαθήστε όμως να μην καταπιείτε καθόλου νερό. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες για τις ποσότητες, απλά θα πούμε ότι η μέση πισίνα περιέχει πολλά περισσότερα περιττώματα από όσα θα θέλαμε. (Θα θέλαμε μηδέν, αλλά και αυτό είναι κάπως αδύνατο.)

Γυμναστήρια

Τα ελεύθερα βάρη και οι λαβές των μηχανημάτων μπορούν να περιέχουν αρκετά μικρόβια παρόμοια με αυτά που βρίσκουμε στην τουαλέτα. Φροντίστε να έχετε απολυμαντικό χεριών μαζί σας, και μην ξεχνάτε ποτέ την πετσέτα σας. Και να μην χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα πολλές φορές.

Μενού εστιατορίων

Ορισμένα έχουν 100 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας. Μην πλένετε τα χέρια σας πριν καθίσετε. Αντίθετα, καθαρίστε τα μετά την παραγγελία και αφού έχετε τελειώσει με το μενού.

Δημόσιες βρύσες

Σκεφτείτε το καλύτερα πριν πιείτε μια γουλιά στη βρύση του γυμναστηρίου ή στο σχολείο του παιδιού σας. Αυτό το στόμιο θα μπορούσε να είναι πιο βρώμικο από ένα μπάνιο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μπάνια καθαρίζονται τακτικά, αλλά τα σιντριβάνια νερού ποτέ. Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό συνεχώς και ξεμπλέξατε.

Κουμπιά ασανσέρ

Χρησιμοποιούνται καθημερινά από τόσο πολύ κόσμο και δεν είναι ακριβώς προτεραιότητα στον καθαρισμό. Σπρώξτε τα με τον αγκώνα σας ή έχετε πρόχειρο απολυμαντικό.

ΑΤΜ

Πληροφοριακά λέμε μόνο πως ο ιός της γρίπης μπορεί να ζήσει σε ένα χαρτονόμισμα για 17 ημέρες. Αλλά κανείς δεν χρησιμοποιεί γάντια ή χαρτομάντηλα για να χειριστεί χρήματα και ΑΤΜ. Η καλύτερή σας άμυνα είναι να ακουμπάτε τα κουμπιά με ένα στυλό και να έχετε πάντα μαζί σας απολυμαντικό για τα χέρια σας.

Πηγή: iatronet.gr
📸 K Eareast/Unsplash

Δείτε επίσης