Χρήστος Ζερεφός: Το 2050 κρίσιμη καμπή για την αποσταθεροποίηση του κλίματος – Πώς επηρεάζει ιστορία, τέχνη, κοινωνία

απο Cyclades Open

Ο «δρόμος χωρίς επιστροφή», όπως επανειλημμένως έχει χαρακτηρίσει την πορεία της κλιματικής αλλαγής ο Χρήστος Ζερεφός …τελειώνει το 2050. 

« Η κλιματική αλλαγή  θα είναι περισσότερο έντονη από το 2050 και μετά. Για τον λόγο αυτό, το έτος 2050 αποτελεί καταληκτικό για πολιτικές και δράσεις με σκοπό την αναχαίτιση της ΚΑ. Από το 2060 έως το 2070 ενδεχόμενα να είναι περίοδος ορόσημο για την αποσταθεροποίηση του κλίματος» επεσήμανε ο διακεκριμένος επιστήμονας κ. Χρήστος Ζερεφός.

Ο Ακαδημαϊκός, συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τραπέζης της Ελλάδος και διεθνής εμπειρογνώμων στις πλανητικές μεταβολές μιλώντας (22/02/23 ) σε εκδήλωση με θέμα: «Πώς το κλίμα γράφει ιστορία;» του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη «να εκμεταλλευτεί η χώρα μας πιο αποτελεσματικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τη οποία είναι προικισμένη (ήλιο και άνεμο) ώστε το κόστος της να πέσει στο μισό. Διαφορετικά και αν ο χρονικός ορίζοντας είναι μακρινός «τότε θα είναι αργά αφού θα είναι αδύνατο να επανέλθει το κλίμα στην πρότερη κατάσταση» Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Φυσικά, θα πρέπει να γίνουμε όλοι «τσιγκούνηδες» στην κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων».

Κλίμα και ιστορία

Ο κ. Ζερεφός επισήμανε ότι από την αρχαιότητα το κλίμα έχει επηρεάσει τον ρου τον γεγονότων. Παρέθεσε δε τα παρακάτω παραδείγματα:

  • 1) Παρατεταμένη ξηρασία και λειψυδρία είχαν πλήξει τις Μυκήνες- χρηματοδότες της εκστρατείας στην Τροία – οδηγώντας σε οικονομική κρίση (π.χ. μείωση της ελαιοπαραγωγής), η οποία έφερε την εξασθένηση και στην συνέχεια την κατάληψη από του Δωριείς.
  • 2) Η νίκη των Ελλήνων εναντίων των Περσών στην Σαλαμίνα μπορεί να εξηγηθεί από την καλή γνώση από τους Έλληνες της κλιματολογίας των ανέμων στην περιοχή, με αποτέλεσμα να φέρουν τα καράβια των Περσών σε δυσμενή θέση και να καταφέρουν τελικά να τα εμβολίσουν και να κερδίσουν την ναυμαχία.
  • 3) Η Οδύσσεια περιέχει πληθώρα κλιματολογικών αναφορών, αλλά και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου που φαίνεται να αποτελεί περιγραφή υδροστρόβιλου.
  • 4) Στις μυθολογίες ανά τον κόσμο υπάρχουν αναφορές σε κατακλυσμούς, λόγω της ραγδαιότητάς τους (Νώε, Δευκαλίωνα, Gilgamesh).
  • 5) Η έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα επηρέασε το κλίμα όλης της γης. Το καλοκαίρι μετά την έκρηξη δεν υπήρχε (the Year Without a Summer). Παραγωγή προϊόντων διεκόπη σε διάφορα  μέρη της γης με αποτέλεσμα να πληγούν οικονομικά και μεταφέρθηκε σε άλλα τα οποία παρουσίασαν άνθιση (πχ η βαμβακοπαραγωγή μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο). Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης εικάζεται ότι δημιούργησε τις πληγές του Φαραώ.
  • 6) Η ήττα του Ναπολέοντα στην προσπάθεια κατάληψης της Μόσχα στις αρχές του 1800 μπορεί να συνδεθεί με ένα πολύ ψυχρό χειμώνα εξαιτίας έκρηξης ηφαιστείου στην Αμερική.
  • 7) Οι εθνικοί μας ήρωες αγωνιστές του 1821 εικονίζονται με κάπες και χλαίνες. Το ψυχρό κλίμα της εποχής της Επανάστασης μπορεί να συνδέεται επίσης με προγενέστερες εκρήξεις ηφαιστείων.

Κλίμα και τέχνη

Το κλίμα, σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, δεν επηρεάζει μόνο την οικονομία και την ιστορία ή της πολιτική, αλλά και τις τέχνες. Οι 4 εποχές του Vivaldi έχουν διαφορετικό ηχόχρωμα σε σχέση με τις 4 εποχές του Piazolla λόγω και διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών στα μέρη όπου έζησαν οι συνθέτες.  Επίσης, βιολιά Στραντιβάριους παράγουν αξεπέραστο ήχο λόγω και του ξύλου από τα οποία είναι φτιαγμένα που προέρχεται από δέντρα του δάσους της Κρεμόνα που αναπτύχθηκαν κατά την «Μικρή Εποχή των Παγετώνων».

Στο «σήμερα»

Για τα σύγχρονα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής η συζήτηση ολοκληρώθηκε με παρατηρήσεις του κ. Ζερεφού όπως:

  • Δυστυχώς, οι ωκεανοί που ρυθμίσουν το κλίμα ως καταβόθρες θερμοκηπικών αερίων δεν θα μπορούν να τα απορροφούν ικανοποιητικά λόγω μειωμένης διαλυτότητας στα νερά τους που θα είναι πιο θερμά.
  • Το ίδιο ισχύει και για το οξυγόνο, μειώσεις της συγκέντρωσης του οποίου στα νερά των ωκεανών αποτελούν αιτία για νεκρά ψάρια. 
  • Το ίδιο ισχύει και για τα δάση, τα οποία δεν προστατεύονται αρκετά ενώ κάποια πιο θετική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση της προστασίας τους δεν διεφάνη στην πρόσφατη COP στην Αίγυπτο.
Πηγή: Ecozen

Δείτε επίσης