«Χριστούγεννα στη Σαντορίνη»: Έθιμα & Κάλαντα από την Ένωση Θηραίων Λαυρεωτικής «Αγ. Ειρήνη»

απο Cyclades Open

Τα παλιά χρόνια στη Σαντορίνη, όπως και σήμερα, τα κάλαντα των Χριστουγέννων ήταν η χαρά των παιδιών, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το έθιμο αυτό ξεκινούσε την παραμονή των Χριστουγέννων και όλα τα παιδιά έψαλαν το χαρμόσυνο γεγονός από σπίτι σε σπίτι, ενώ οι μεγαλύτεροι και κυρίως οι νέοι έψαλαν στη Σαντορίνη μας τα αγιοβασιλιάτικα κάλαντα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ξεκινώντας το μεσημέρι με συνοδεία βιολιού και λαούτου.

Την περίοδο των Χριστουγέννων στη Σαντορίνη η νηστεία και η εκκλησιαστική σύναξη ήταν το μέγιστο πνευματικό αγαθό, που ισχυροποιούσε την πίστη στη βαθύτερη έννοιά της όπως μα τη δίδαξε ο Χριστός.

Οι οικογένειες ως επί το πλείστον ήταν φτωχές και στερημένες, δουλεύοντας με την γη και τα ζώα και δεν είχαν τις ανέσεις και την πολυτέλεια για ακριβά ρούχα και επιδείξεις. Ωστόσο, εστίαζαν ενστικτωδώς την προσοχή τους στις βασικές τους ανάγκες, που μέσα στην χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα ξόδευαν λίγο παραπάνω για τις γιορτινές τους επιθυμίες.

Τα γιορτινά τραπέζια, πλούσια και φτωχά, σε κάθε σπίτι της Σαντορίνης περίμεναν με ανυπομονησία τους νέους που θα περνούσαν να πουν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα με μοναδική τους ανταμοιβή τα κεράσματα από τις νοικοκυρές. Ένα χαρακτηριστικό κέρασμα, απλό και εύκολο που το ήξεραν οι περισσότερες Σαντορινιές, ήταν οι «τηγανίτες» με πετιμέζι αντί για ζάχαρη.

Οι «τηγανίτες» στην Οία ουσιαστικά είναι τα αντίστοιχα Μικρασιάτικα “κατιμέρια” δηλαδή μικρά τηγανητά πιτάκια από αλευροχυλό (κάτι σαν λουκουμάδες) περιχυμένα με πετιμέζι.

Συνταγή:

1 πακέτο αλεύρι κόκκινο (“που φουσκώνει μόνο του”)
μισό κουτάλι αλάτι
1 κουτάλι σόδα
2 ποτήρια χλιαρό νερό
λάδι για το τηγάνισμα
πετιζέμι

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα ανακατεύουμε  και κατόπιν σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.  Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει. Αφου κάψει το λάδι…βάζουμε στη χούφτα μια κουταλιά από τον πηχτό χυλό, το πλάθουμε να γίνει “πλακουτσωτό” να πάρει δηλαδή σχήμα σαν ένα πιτάκι και το ρίχνουμε στο τηγάνι.  Το αφήνουμε μέχρι να ροδίσει η μια πλευρά, το γυρίζουμε από την άλλη. Αφού φτιάξουμε όλες τις τηγανίτες, τις περιχύνουμε.

Το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Φωτά) ήταν οι μοναδικές γιορτές του χρόνου που οι ναυτικοί της Οίας περνούσαν μαζί με τις οικογένειες τους!  Και αυτό γιατί όλα τα ιστιοφόρα ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου είχαν επιστρέψει στην Οία από τα ταξίδια τους.

Πάμε για τα καλιανταρίσματα!

.

.

Δείτε επίσης