Χριστουγεννιάτικες εικόνες και από τον…Άρη

απο Cyclades Open

Μια νέα εικόνα του Άρη που κυκλοφόρησε δείχνει μια παγωμένη σκηνή, με κόκκινες και λευκές κορδέλες να χορεύουν σε ένα παγωμένο τοπίο κοντά στον νότιο πόλο του πλανήτη.

Ενώ η χιονισμένη σκηνή μπορεί να προκαλεί την αίσθηση μιας «χώρας των θαυμάτων του χειμώνα» στον Κόκκινο Πλανήτη, στην πραγματικότητα καταγράφηκε από το Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στις 19 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι η παγωμένη εικόνα αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα την άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο του Άρη και ο αρειανός πάγος είχε αρχίσει να υποχωρεί.

Το νέο έτος στον Άρη ξεκινά νωρίτερα

Μόλις έξι ημέρες πριν το μεγαλύτερο μέρος της Γης σηματοδοτήσει το νέο έτος, στις 26 Δεκεμβρίου, ο Κόκκινος Πλανήτης θα ξεκινήσει το δικό του νέο έτος, το οποίο θα διαρκέσει 687 γήινες ημέρες.

Ο πλανήτης έχει τέσσερις εποχές, χειμώνα, άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, και ακριβώς όπως στη Γη, ο χειμώνας του Κόκκινου Πλανήτη είναι κρύος και το καλοκαίρι ζεστό, αν και ο χειμώνας είναι πολύ πιο κρύος από τον δικό μας, με τις θερμοκρασίες στον Άρη να πέφτουν έως και μείον 60 βαθμούς Κελσίου.

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι ιδιαίτερη και για το Mars ExpressΗ ημέρα των Χριστουγέννων του 2022 σηματοδοτεί 19 χρόνια από την άφιξη του διαστημικού σκάφους στον Άρη.

Αναμφισβήτητα τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της φωτογραφίας που κυκλοφόρησε πρόσφατα είναι δύο τεράστιοι κρατήρες πρόσκρουσης, συνδεδεμένοι με εναλλασσόμενα στρώματα πάγου και ιζήματα που ονομάζονται «πολικές αποθέσεις με στρώματα». Αυτές οι αποθέσεις φαίνονται και στην κορυφογραμμή που εκτείνεται ανάμεσα στους δύο κρατήρες.

Εικόνα: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

Καθώς ο πάγος φεύγει, πιο ανυψωμένες περιοχές εμφανίζονται απαλλαγμένες από παγετό και σε όλη την εικόνα σκοτεινοί αμμόλοφοι διαπερνούν τον επιφανειακό παγετό σε άλλες περιοχές. Τα πεδία με αμμόλοφους εμφανίζονται ως αιχμηρές κορυφογραμμές που εκτείνονται παράλληλα με την πιο διαδεδομένη κατεύθυνση του ανέμου και σύμφωνα με το σχήμα των υποκείμενων χαρακτηριστικών.

Σκόνη από ηφαίστεια που εξερράγησαν στην αρχαία ιστορία του Άρη

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σκόνη που γεμίζει αυτούς τους αμμόλοφους είναι σκοτεινή επειδή προέρχεται από θαμμένο υλικό από ηφαίστεια που εξερράγησαν στην αρχαία ιστορία του Άρη που τελικά εκτέθηκαν σε ισχυρούς αρειανούς ανέμους που τη μετέφεραν εύκολα στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Άλλα σκοτεινά σημεία στην εικόνα αντιπροσωπεύουν αυτή τη σκόνη και τη δράση των πίδακες που εκτοξεύονται μέσω της παγωμένης επιφάνειας όταν ο πάγος διοξειδίου του άνθρακα μετατρέπεται κατευθείαν σε αέριο, μια διαδικασία που ονομάζεται εξάχνωση. Αυτοί οι πίδακες προκαλούν πίδακες σκόνης να εκτοξευθούν στην ατμόσφαιρα του Άρη και στη συνέχεια να καθιζάνουν σε σκοτεινές κηλίδες στην επιφάνεια του πλανήτη.

Εικόνα: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα στοιχεία στην εικόνα που προκαλούνται από εξάχνωση.

Η πολική περιοχή σημειώνεται από μια σειρά από μεγάλα, ακανόνιστου σχήματος χαρακτηριστικά που παράγονται από την εξάχνωση του πάγου. Αυτές μοιάζουν με κενές λίμνες που βυθίζονται στην επιφάνεια του Άρη, με ένα έντονο παράδειγμα αυτού ορατό στην επάνω αριστερή γωνία της νέας εικόνας.

Οι διαδικασίες που διαμορφώνουν την επιφάνεια του πλανήτη

Η παρακολούθηση αυτών των χαρακτηριστικών από την τροχιά σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν τις διαδικασίες που διαμορφώνουν την επιφάνεια του Άρη και αλλάζουν την εμφάνιση των πολικών περιοχών.

Αλλά η εικόνα της άνοιξης στο νότιο ημισφαίριο του Άρη δεν είναι γεμάτη μόνο επιφανειακά χαρακτηριστικά. Ορατά είναι επίσης θολά σύννεφα πάνω από την επιφάνεια του Άρη. Ιδιαίτερα ορατά στο κέντρο της εικόνας, αυτά τα σύννεφα περιέχουν πάγο νερού και η τροχιά τους, εν μέρει, επηρεάζεται από την τοπογραφία του επιφανειακού εδάφους κάτω από αυτά.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του Άρη, το διοξείδιο του άνθρακα εναποτίθεται και στους δύο πόλους του Άρη ως πάγος, ο οποίος στη συνέχεια ξεπαγώνει και εξαχνώνεται την άνοιξη. Η απελευθέρωση αερίου πίσω στην ατμόσφαιρα του Άρη αυξάνει την ατμοσφαιρική πίεση και προκαλεί ισχυρούς ανέμους.

Με τη σειρά τους, αυτοί οι άνεμοι οδηγούν την τεράστια ανταλλαγή υλικού μεταξύ της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας του Άρη καθ’ όλη τη διάρκεια του αρειανού έτους.

Πηγή: Space/Ecozen

Δείτε επίσης