Climatebook.gr-Μεσόγειος: μεγάλα ποσοστά βροχής στην κεντρική, παρατεταμένη ανομβρία στα Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο

απο Cyclades Open

Έντονη κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες από υπερχείλιση ποταμών σημειώθηκε σε περιοχές της Κεντρικής Μεσογείου στα μέσα Οκτωβρίου 2024.

Πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία σημειώθηκαν μεγάλα ποσά βροχής (>200 mm) μέσα σε διάστημα λίγων ημερών (18-20/10/2024), ενώ καταγράφηκε μια απώλεια ζωής και ένας αγνοούμενος από πλημμύρες στην περιοχή της Μπολόνια.

Αντιθέτως, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια συνεχίζεται το μεγάλο διάστημα ανομβρίας με ελάχιστες βροχές και για το μήνα Οκτώβριο, ο οποίος αποτελεί τον πιο βροχοφόρο μήνα του έτους για τις περισσότερες περιοχές (έως και 80-90% κάτω από την μέση τιμή ο συνολικός μηνιαίος υετός για τον Οκτώβριο 2024 μέχρι στιγμής), όπως αναφέρει το climatebook.gr.

Εικόνα 1. Δορυφορική εκτίμηση συνολικής βροχόπτωσης 5 ημερών (16-20/10/2024) στην Ευρώπη. Πηγή δεδομένων: GPM IMERG – Early / NASΑ. Επεξεργασία & οπτικοποίηση δεδομένων: climatebook.gr.

Το φθινοπωρινό φύλλωμα στον Βαρνούντα όπως φαίνεται από τον δορυφόρο

Το φθινόπωρο του 2024 (μέχρι και τις 25/10) για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται κυρίως από την απουσία βροχοπτώσεων (στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας) και χιονοπτώσεων στα ορεινά. Επιπλέον, το μεγάλο διάστημα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις το καλοκαίρι του 2024 είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί το φυσικό περιβάλλον και η υγεία των δασών.

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα που ελήφθη από τον δορυφόρο Sentinel-2 του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus EU το μεσημέρι της Πέμπτης 24/10/2024 και επεξεργάστηκε από το Climatebook, παρουσιάζεται ο ορεινός όγκος του Βαρνούντα στη μέση, αριστερά οι λίμνες των Πρεσπών και δεξιά το οροπέδιο της Πελαγονίας. Έντονες εναλλαγές χρωμάτων παρατηρούνται στο φύλλωμα του δάσους κατά μήκος του ορεινού όγκου του Βαρνούντα.

Οι αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου εξαρτώνται κυρίως από τον τοπικό καιρό, το υψόμετρο και τον προσανατολισμό των πλαγιών.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα του ορεινού όγκου του Βαρνούνα στην περιοχή της Φλώρινας από τον δορυφόρο Sentinel-2 το μεσημέρι της Πέμπτης 24/10/2024. Πηγή δεδομένων: Sentinel-2/Copernicus. Επεξεργασία & οπτικοποίηση: climatebook.gr.

Δεν ξεχνάμε πως τα βουνά και τα δάση μας είναι πολύτιμα για το περιβάλλον, καθώς το δάσος [1]:

  • Διαμορφώνει το κλίμα. Το δάσος επιδρά στη θερμοκρασία του αέρα και του εδάφους.
  • Συμβάλλει στον κύκλο του Οξυγόνου. Η καθαρή παραγωγή οξυγόνου είναι σχεδόν δεκαπλάσια από οποιοδήποτε άλλο οικοσύστημα.
  • Συμβάλλει στη ροή του διοξειδίου του άνθρακα. Οι παραγωγοί καταναλώνουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για τη φωτοσύνθεση. Παρόλα αυτά η συγκέντρωσή του αυξάνεται, λόγω της συνεχούς αύξησης της κατανάλωσης υγρών και στερεών καυσίμων.
  • Απορρυπαίνει και μειώνει το θόρυβο.
  • Συμμετέχει στον κύκλο του νερού (Υδρολογικός κύκλος). Το δάσος αποτρέπει τις πλημμύρες και ταυτόχρονα εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφορέα. Το δασικό έδαφος έχει μεγάλη ταμιευτική ικανότητα, αφού συγκρατεί το νερό κατά την περίοδο των βροχών και το αποδίδει κατά την περίοδο της ανομβρίας διατηρώντας σταθερή την παροχή των πηγών.
  • Προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Το δάσος ασκεί πολύ μεγάλη επίδραση στην προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και συνεπώς από την υποβάθμιση και την ερημοποίηση, συνέπειες που έχουμε γνωρίσει στη χώρα μας
  •  Συμβάλλει στη βιοποικιλότητα. Το δάσος εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών – πανίδα- και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διατήρηση διαφόρων φυτικών ειδών, δηλαδή τη χλωρίδα.
  • Προσφέρει εκπαίδευση και αναψυχή. Το δάσος μπορεί να γίνει χώρος-πεδίο εφαρμογής της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη ζωή του δάσους, παρατηρούν, καταγράφουν, αισθάνονται, παίζουν, εξιχνιάζουν, γνωρίζουν, μαθαίνουν. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτύξουν υπεύθυνες στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στο περιβάλλον.

Πηγή: climatebook.gr/Γιώργος Κύρος

📸Arno Senoner/Unsplash

Δείτε επίσης