Cyclades Preservation Fund (CPF): Σαλπάροντας υπεύθυνα στα λιβάδια Ποσειδωνίας

απο Cyclades Open

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 στις 18:30 το Cyclades Preservation Fund (CPF) διοργανώνει στη Σύρο (Ναυτικός Όμιλος Σύρου, Ερμούπολη, περιοχή Νησάκι) την εκδήλωση, Σαλπάροντας υπεύθυνα στα λιβάδια Ποσειδωνίας! για την αξία των λιβαδιών Ποσειδωνίας και την υπεύθυνη αγκυροβολία στο πλαίσιο του προγράμματος Cyclades Posidonia Alert.

Η εκδήλωση είναι ενημερωτική αλλά και εκπαιδευτική, και το CPF απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε επαγγελματίες της θάλασσας, κυβερνήτες, πληρώματα και ιδιοκτήτες σκαφών, σε κατοίκους, φορείς και επισκέπτες των νησιών των Κυκλάδων και ευρύτερα σε όλους/ες όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την προστασία της Ποσειδωνίας, στη θάλασσα και στις ακτές.

Ξεκινάει με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, βασισμένες σε ένα νέο εκπαιδευτικό πακέτο που δημιούργησε το CPF για την αξία και την προστασία της Ποσειδωνίας που περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και διασκεδαστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους του Cyclades Preservation Fund (CPF), του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ανθρώπους της θάλασσας και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η εν λόγω δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Cyclades Posidonia Alert, χρηματοδοτείται από την Edmiston Yachting και υποστηρίζεται από τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου. Ευχαριστούμε την Attica Group και την Blue Star Ferries για τις εκπτώσεις στις μετακινήσεις των συνεργατών και προσκεκλημένων μας.

Πρόγραμμα CPF εκδήλωσης 5/7/2024, Ναυτικός Όμιλος Σύρου, περιοχή «Νησάκι», Ερμούπολη

18:30-19:00     Καλωσόρισμα

19:00-20:00     Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

20:00-21:00     Ανοιχτή συζήτηση

21:00-22:30     Δικτύωση, με κέρασμα και μουσική

Το Cyclades Posidonia Alert είναι μια ενημερωτική πρωτοβουλία για την αξία της προστασίας των λιβαδιών Ποσειδωνίας, την ανάδειξη της σημασίας τους για το οικοσύστημα και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ανάγκη για υπεύθυνη αγκυροβολία των σκαφών αναψυχής. Υλοποιείται από το Cyclades Preservation Fund (CPF), με επιστημονικό συνεργάτη το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Από το 2021, έχει “ταξιδέψει” σε 14 νησιά των Κυκλάδων και έχει πραγματοποιήσει 26 ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Πάνω από 1.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν ευαισθητοποιηθεί μέσω του εκπαιδευτικού κιτ για τα λιβάδια Ποσειδωνίας και πάνω από 550 επαγγελματίες της θάλασσαςτοπικές Αρχές και κοινότητες αλλά και επισκέπτες των Κυκλάδων έχουν ενημερωθεί για την αξία της Ποσειδωνίας και τις απειλές που αντιμετωπίζει. Έχουν επίσης εγκατασταθεί 21 ενημερωτικές πινακίδες σε 20 μαρίνες, στις οποίες μοιράζεται ενημερωτικό υλικό, με την προτροπή της αποφυγής αγκυροβολίας πάνω στα λιβάδια Ποσειδωνίας.

Η πρωτοβουλίες του Cyclades Preservation Fund (CPF) για την ευαισθητοποίηση του κοινού και ειδικών ομάδων-στόχων με στόχο τη διαφύλαξη και προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας στην περιοχή των Κυκλάδων έχουν μέχρι στιγμή υποστηριχθεί από ιδίους πόρους του φορέα μέσω ιδιωτών-δωρητών καθώς και από το Seacology Foundation, την Edmiston Yachting, και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020/ΕΣΠΑ άξονας Προτεραιότητας 4, Αύξηση της Απασχόλησης και της Εδαφικής Συνοχής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, το CPF συμμετέχει ως τοπικός εταίρος στο πρόγραμμα BLUE FOREST (Μπλε Δάση της Μεσογείου) που συντονίζει η WWF Ελλάς με τη συνεργασία και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, εστιάζοντας και πάλι στην περιοχή των Κυκλάδων.


Το Cyclades Preservation Fund (CPF) είναι ένας περιβαλλοντικός οργανισμός που υποστηρίζει πρωτοβουλίες και συλλογικότητες στις Κυκλάδες με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων των νησιών. Με γνώμονα τις ανάγκες του πεδίου που θέτουν σε προτεραιότητα οι τοπικές κοινωνίες και που αποσκοπούν στην προστασία και διατήρηση του φυσικού κυκλαδίτικου περιβάλλοντος, το CPF α. παρέχει πόρους, προβολή και κατάλληλη καθοδήγηση σε τοπικούς φορείς για την υλοποίηση στοχευμένων έργων, β. προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης, επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ενεργές τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες, ενώ παράλληλα γ. σχεδιάζει, συντονίζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης τοπικών φορέων, κατοίκων και επισκεπτών των νησιών. Το CPF είναι μέλος του Conservation Collective, ενός παγκόσμιου δικτύου με 21 μέλη-οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε 12 χώρες με σκοπό την αποκατάσταση της φύσης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Μάθετε περισσότερα εδώ: www.cycladespreservationfund.org.

Δείτε επίσης