Cyclades Preservation Fund [CPF]-ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

απο Cyclades Open

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “From Movies to Cyclades Movement”, το Cyclades Preservation Fund (CPF), η Anemon Productions ( CineDoc – Greece & CineDoc Island ) και το The Hellenic Initiative προσκαλούν μη κερδοσκοπικούς- κοινωφελείς φορείς με έδρα στις Κυκλάδες να προβάλουν στο νησί τους, βραβευμένα περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ ενθαρρύνοντας παράλληλα τους κατοίκους και επισκέπτες των Κυκλάδων να εκπαιδευτούν σε περιβαλλοντικά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος μέσω ειδικών διαδικτυακών σεμιναρίων που διοργανώνει το CPF, ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε δράσεις για την προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων στα νησιά των Κυκλάδων!

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς των Κυκλάδων που επιθυμούν να συνεργαστούν με το CPF και την Anemon Productions και να φιλοξενήσουν τις προβολές των επιλεγμένων περιβαλλοντικών ταινιών (Mediterranean: Life under siege,  Inhabit  και All that breathes) με δωρεάν είσοδο για το κοινό, καλούνται να συμπληρώσουν το αίτημά τους μέσω της φόρμας στο σύνδεσμο tinyurl.com/CPFmovies2023. Επιλέξιμοι φορείς είναι οι μη κερδοσκοπικοί ή κοινωφελείς φορείς με έδρα σε νησί των Κυκλάδων, δημόσιοι και ιδιωτικοί, όπως Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΑΜΚΕ, Σύλλογοι, Κινηματογραφικές Λέσχες κλπ. Δεν είναι επιλέξιμοι φορείς με δράση θρησκευτικού, πολιτικού, συνδικαλιστικού ή εμπορικού χαρακτήρα. Για τους μη κερδοσκοπικούς ιδιωτικούς φορείς που θα φιλοξενήσουν τις προβολές προβλέπεται συμβολική δωρεά για την κάλυψη του οργανωτικού κόστους. Σημειώνουμε πως θα τηρηθεί εν γένει σειρά προτεραιότητας, αλλά θα προτιμηθεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων νησιών στην πρωτοβουλία, ενώ ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ φορέων από το ίδιο νησί.

Από την έμπνευση, στην εκπαίδευση και στην δράση!

Επιπλέον, οι διαδικτυακές εκπαιδεύσεις που διοργανώνει το Cyclades Preservation Fund (CPF) περιλαμβάνουν σύντομες παρουσιάσεις από εισηγητές που γνωρίζουν τα ειδικά θέματα και δραστηριοποιούνται στο πεδίο, προσφέρουν οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και δυνατότητα για συζητήσεις και ερωταπαντήσεις. Μεταξύ των θεμάτων της σειράς αυτής είναι τα θαλάσσια οικοσυστήματα, η χλωρίδα και η άγρια ζωή των Κυκλάδων, η αξία και η σημασία της συμμετοχικότητας, της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης με τους τοπικους φορείς, καθώς και απλοί και ενδεδειγμένοι τρόποι και δράσεις για να σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον του τόπου που αγαπάμε και να συνδράμουμε στην προστασία του ως μόνιμοι κάτοικοι, εποχικοί κάτοικοι, επισκέπτες.

Η εγγραφή και η συμμετοχή στις διαδικτυακές εκπαιδεύσεις είναι ελεύθερη, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη γνώση ή συγκεκριμένο επιστημονικό υπόβαθρο για την παρακολούθησή τους. Όσοι/ες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στις διαδικτυακές εκπαιδεύσεις του CPF μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σύνδεσμο tinyurl.com/CPFmovement.

Έχει ήδη πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση Άγρια Ζωή στις Κυκλάδες: οργάνωση και λειτουργία σταθμών πρώτων βοηθειών (η μαγνητοσκόπηση θα είναι διαθέσιμη σύντομα) και η επόμενη εκπαίδευση με θέμα Η θάλασσα των Κυκλάδων και Εμείς θα λάβει χώρα διαδικτυακά την προσεχή Πέμπτη 11/5 με την καθοδήγηση, την πολύτιμη γνώση και εμπειρία εξαίρετων εισηγητών.

Οι προβολές & οι διαδικτυακές περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “From Movies to Cyclades Movement” που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Cyclades Preservation Fund (CPF), σε συνεργασία με την ANEMON Productions, και με την υποστήριξη από το The Hellenic Initiative (ΤΗΙ).

֎Περισσότερες πληροφορίες & προϋποθέσεις για τις προβολές:

https://cycladespreservationfund.org/…/CPF-Movies-2023…

֎Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ενδιαφερόμενους φορείς:

tinyurl.com/CPFmovies2023

֎Φόρμα Εγγραφή σε περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις:

tinyurl.com/CPFmovement

Οι ταινίες που θα προβληθούν:

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (Mediterranean: Life under Siege) Σκην.: Frederic Fougea | 90’| Δείτε το trailer:

Το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του Frédéric Fougea, αναδεικνύει τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου, αλλά και τους κινδύνους που αυτή αντιμετωπίζει, μέσα από μαγευτικές εικόνες. Πρωταγωνιστούν αντιπροσωπευτικά είδη ζώων, πτηνών και θηλαστικών που ζουν στην Μεσόγειο, όπως η φάλαινα φυσητήρας, η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, μια οικογένεια πελαργών, ένας θαλάσσιος αετός και μια γάτα των Κυκλάδων.

ALL THAT BREATHES | Σκην.: Shaunak Sen |94’| Δείτε το trailer

Υποψηφιότητα Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα Βραβεία ΟΣΚΑΡ 2023

Στο Νέο Δελχί, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις στον κόσμο, που ασφυκτικά από την ατμοσφαιρική ρύπανση, δύο αδέλφια προσφέρουν καταφύγιο και περίθαλψη στα άγρια πτηνά και αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στην προστασία του τσίφτη. Αυτό το μικρό αλλά μεγαλόπρεπο αρπακτικό, παίζει σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα της περιοχής, όμως η ρύπανση απειλεί σοβαρά τη ζωή του. Τόσο τα μικρά αρπακτικά, όσο και οι δύο αφοσιωμένοι φροντιστές τους, προσπαθούν να ανασάνουν και να ανοίξουν τα φτερά τους, σε μια μεγαλούπολη που μοιάζει να τους στερεί το οξυγόνο και τον καθαρό ουρανό. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τον τραυματισμένο αλλά άρρηκτο δεσμό του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και τη συναρπαστική σχέση συμβίωσης ανθρώπων και ζώων, παρά τις αντιξοότητες.

ΙΝΗΑΒΙΤ | Σκην.: Costa Boutsikaris | 92’| Δείτε το trailer

Συχνά επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης του αντίκτυπου των ανθρώπινων παρεμβάσεων στον πλανήτη και η σημασία της ελαχιστοποίησης του αποτυπώματός μας. Τι θα γινόταν όμως αν τα ίχνη μας ήταν ευεργετικά; Αν μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανθρώπινες ανάγκες προωθώντας παράλληλα την υγεία μας και την ευημερία του πλανήτη; Αυτή είναι η αρχή πίσω από την περμακουλτούρα (permaculture), μια διαδικασία σχεδιασμού βασισμένη στα μοτίβα που βρίσκονται στη φύση. Το INHABIT διερευνά τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και εξετάζει τις λύσεις που εφαρμόζονται χρησιμοποιώντας τον οικολογικό σχεδιασμό της περμακουλτούρας, σε αγροτικά αλλά και αστικά τοπία.

Δείτε επίσης