Δέκα μαθήματα ζωής από τον Στιβ Τζομπς

απο Cyclades Open

Ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί ως ο πλέον οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών, καθώς πολλές ιδέες του άλλαξαν την ψηφιακή τεχνολογία με χίλιους δυο τρόπους, θα ήταν σήμερα, αν ζούσε, 68 ετών.

Ο Τζομπς εγκατέλειψε νωρίς τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο Reed στο Πόρτλαντ όπου σπούδαζε και ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση στο γκαράζ του, μαζί με τον συνεργάτη του Στίβ Βόζνιακ. Οι δυο τους ήταν αυτοί που έβγαλαν στην αγορά αυτό που ουσιαστικά θεωρείται το πρώτο προσωπικό κομπιούτερ του πλανήτη, τον Apple ΙΙ.

Το 1976, στα 21 του μόλις χρόνια ίδρυσε την Apple, απ’ όπου και απολύθηκε εννέα χρόνια αργότερα, για να επιστρέψει, ωστόσο, την δεκαετία του ’90 ξανά επέστρεψε και να γίνει διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, η οποία με τα προϊόντα της άλλαξε το πρόσωπο της τεχνολογίας.

«Το να θυμάστε ότι κάποτε θα πεθάνετε, είναι ο καλύτερος τρόπος για αποφύγετε την παγίδα της βεβαιότητας ότι έχετε κάτι να χάσετε. Είστε ήδη γυμνοί. Δεν υπάρχει λόγος να μην πηγαίνετε εκεί που σας οδηγεί η καρδιά σας».

«Όταν ήμουν νέος υπήρχε ένα καταπληκτικό περιοδικό, το «The whole earth catalog”. Στο τελευταίο τεύχος ήταν μία φωτογραφία ενός εξοχικού δρόμου την ώρα της ανατολής του Ηλίου και από κάτω έγραφε: Stay hungry, stay foolish. Ήταν το αντίο τους. Και από τότε ήλπιζα πάντα αυτό και για μένα: να παραμείνω πεινασμένος και να παραμείνω ανόητος!»

«Το να είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει σημασία για εμένα. Το να πηγαίνω για ύπνο το βράδυ λέγοντας ότι “κάναμε κάτι θαυμάσιο”, αυτό είναι που έχει σημασία για μένα».

«Ο μόνος τρόπος για να κάνετε τέλεια τη δουλειά σας είναι να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Εάν δεν το έχετε βρει ακόμα, συνεχίστε να το ψάχνετε, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ερωτικές σας συντρόφους. Μόλις το δείτε μπροστά σας, θα καταλάβετε ότι ήταν αυτό που ψάχνατε».

«Δεν μπορείτε απλά να ρωτήσετε τους πελάτες τι θέλουν και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να τους το δώσετε. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, αμέσως θα θελήσουν κάτι νέο».

«Τα απλά πράγματα είναι πιο δύσκολα από τα σύνθετα. Πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να απλοποιήσεις τον τρόπο σκέψης σου. Μα αξίζει τον κόπο γιατί όταν το κατορθώσεις, τότε μόνο μπορείς να αναρριχηθείς στο βουνό».

«Πρέπει σε κάτι να έχεις πίστη. Στην διαίσθησή σου, στη μοίρα σου, στη ζωή, στο κάρμα, σε οτιδήποτε πιστεύετε ότι υπάρχει εκεί έξω. Αυτή η προσέγγιση δεν με πρόδωσε ποτέ, και έχει κάνει όλη τη διαφορά στη ζωή μου».

«Το επιχειρηματικό μου μοντέλο είναι οι Beatles. Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο και το τελικό αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το αποτέλεσμα του καθενός ξεχωριστά. Έτσι ακριβώς βλέπω και τις επιχειρήσεις. Τα καλύτερα πράγματα δεν έρχονται ποτέ από ένα μόνο πρόσωπο, αλλά από μια ομάδα».

«Έχει μεγαλύτερη πλάκα το να είσαι πειρατής, από το να καταταγείς στο Ναυτικό».

«Η ακαταμάχητη ανάγκη του κόσμου να αγοράσει έναν υπολογιστή είναι γιατί θέλει να είναι συνδεδεμένος με ένα δίκτυο παγκόσμιας επικοινωνίας».

Πηγή: OLAFAQ

Δείτε επίσης