Διαχείριση νερού: Η Αμαλία Ζέπου εξηγεί το παράδειγμα της Πουλάτης στη Σίφνο και πόσα μπορούμε να μάθουμε απ’ αυτό

Μια εκπομπή στον Aegean Voice 107.5

απο Cyclades Open

Όπως κοιτάζοντας το σύμπαν μπορούμε να δούμε δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, έτσι κοιτάζοντας το παρελθόν μπορούμε ν’ αποκομίσουμε γνώση που αν την εμπλουτίσουμε με σύγχρονα δεδομένα, την συνδυάσουμε με την τεχνολογία, την επιστήμη και την τέχνη μπορούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος που ζούμε.

Η Αμαλία Ζέπου από την “Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/UrbanDig Project” φιλοξενήθηκε στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» με την Ειρήνη Προμπονά, για να μας εξηγήσει πως μπορούμε να μάθουμε από την Πουλάτη της Σίφνου και τί ήταν η Πουλάτη.

Η περιοχή της Πουλάτης στη Σίφνο, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση για τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι κάτοικοί της είχαν επινοήσει έναν βιώσιμο τρόπο για τη διαχείριση του νερού, ο οποίος ξεκινά αιώνες πριν και αποτελεί στοιχείο της τοπικής παράδοσης και κληρονομιάς του νησιού.

Η κληρονομιά αυτή τείνει σήμερα να ξεχαστεί. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες της Σίφνου σχετικά με τα θέματα σπατάλης νερού στο νησί, να αναδείξει τις παραδοσιακές πρακτικές κοινής χρήσης και διαχείρισης του νερού που συναντώνται στην περιοχή της Πουλάτης και να εμπλέξει τους κατοίκους σε μια κοινή εύρεση λύσεων για τις σύγχρονες προκλήσεις σε σχέση με το νερό.

Έτσι στις 22 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας στη Σίφνο παρουσιάστηκε το έργο «Μαθαίνοντας από την Πουλάτη», που υλοποιείται απο τον πολιτιστικό οργανισμό “Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/UrbanDig Project” και την αρχιτεκτονική ομάδα DECA Architecture, σε συνεργασία με τον Δήμο Σίφνου και τον Σύνδεσμο Σιφναίων, στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect) και συγκεκριμένα του έργου STARTS4Water.

Ο οργανισμός εντόπισε στη Σίφνο δύο βασικές προκλήσεις: Πρώτον, την ελλιπή αποτύπωση των υδάτων του νησιού και δεύτερον, την ανάγκη τόνωσης των παλιών παραδοσιακών συνηθειών εξοικονόμησης και ορθολογικής διαχείρισης νερού. Το έργο θα εκτίθεται στην πλατεία μέχρι τέλος Αυγούστου.

Τελικά κοιτάζοντας πίσω έχουμε να μάθουμε πολλά για το μέλλον και την διαχείριση των φυσικών πόρων των νησιών μας.

Δείτε επίσης