Διαδρομές στη Μάρπησσα-Τριήμερο βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ για εκείνους που αναζητούν την αυθεντική Πάρο

26, 27, 28 Αυγούστου Ι Θέρος στην παριανή κατοικιά

απο Cyclades Open

Το σιτάρι σπάρθηκε, έρχεται το θέρος

Μην καμαρώνεις στην αρχή αν δεν ιδείς το τέλος.

* στίχος από το ποίημα της Φοίβης Γιαννίση Τζιτζίκια Ι – Αρχίλοχος, Ραψωδία, εκδ. Gutenberg, 2016

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» είναι ένα τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ με κεντρική ιδέα τη δημιουργία θεματικών διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος και αναδεικνύεται με σεβασμό η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και οι παραδόσεις του τόπου, μέσα από μία σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά.
Κύριος στόχος είναι η βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του τριημέρου είναι ελεύθερη, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» έχουν γίνει γνωστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την αυθεντικότητα και το καλλιτεχνικό τους ύφος, αναδεικνύοντας τη Μάρπησσα ως προορισμό πολιτιστικού τουρισμού και προβάλλοντας τη συνύπαρξη της παράδοσης με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το φεστιβάλ διαμορφώνεται ανάλογα με την κεντρική ιδέα, που κάθε χρόνο είναι διαφορετική, με αποτέλεσμα κάθε φεστιβάλ να είναι μοναδικό.

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» αναπτύσσονται σε δύο άξονες: τους «σταθμούς – επισκέψιμους χώρους – εικαστικές εκθέσεις» και το «πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων».
Οι σταθμοί είναι σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και διάδρασης. Πρόκειται για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους του χωριού (αυλές, εκκλησίες, κτίρια ειδικών χρήσεων, πλατώματα, παραδοσιακά σπίτια) που περιλαμβάνουν οπτικο-ακουστικό υλικό σχετικό με την κεντρική ιδέα, τη Μάρπησσα και την Πάρο. Το υλικό αυτό, συμπληρώνεται από δράσεις με σκοπό τη συμμετοχή του επισκέπτη, ώστε η διάδοση της γνώσης να γίνεται με έναν ευχάριστο, βιωματικό τρόπο. Κατοικίες και κτήρια ειδικού ενδιαφέροντος είναι επισκέψιμα για το κοινό τις μέρες του φεστιβάλ, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με την αυθεντική φυσιογνωμία του χωριού και τους κατοίκους του.

Οι εικαστικές εκθέσεις των «Διαδρομών στη Μάρπησσα» στοχεύουν στη βιωματική προσέγγιση των έργων τέχνης από το κοινό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από εργαστήρια, performances, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, προσαρμοσμένες όλες στο περιβάλλον του οικισμού, παρουσία των καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ εμπνέονται από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του οικισμού, μετουσιώνοντας την παράδοση του τόπου σε σύγχρονα έργα τέχνης.

Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων όπως εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, διαλέξεις, εργαστήρια, παιχνίδια, συναυλίες, αφηγήσεις, και περιβαλλοντικές δράσεις.

Η ομάδα

Το φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2010 από ιδιωτική πρωτοβουλία. Μια ομάδα νέων ανθρώπων με αγάπη για τον τόπο και διάθεση για προσφορά, έκαναν πραγματικότητα το πρώτο φεστιβάλ μέσα σε τέσσερις μήνες! Ήταν μια καινοτόμος ιδέα για την Πάρο, που ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή και έκτοτε έχει γίνει θεσμός.

Η ομάδα διοργάνωσης αποτελείται από εθελοντές διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων. Με κύρια συστατικά την έμπνευση, τη δημιουργικότητα, τη συλλογικότητα, τη συνέπεια και τον ενθουσιασμό, η ομάδα εξελίσσεται κάθε χρόνο μέσα από μια δυναμική διαδικασία σχεδιασμού, ανασυνθέτοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Οι στόχοι της ομάδας είναι η αναζήτηση του αυθεντικού, η ενθάρρυνση της ομαδικότητας και της δράσης, και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, ο εμπλουτισμός της γνώσης και η ενίσχυση της ανθρώπινης επαφής και της επικοινωνίας.

Με έμπνευση το χωριό, συντροφιά τους κατοίκους και στόχο τη δράση, ελάτε να περπατήσουμε μαζί στη Μάρπησσα!

Έρευνα

Από το 2010 που διεξάγεται το φεστιβάλ, συλλέγεται ένας μεγάλος όγκος υλικού από μαρτυρίες των κατοίκων του οικισμού και Παριανούς, μέσα από συστηματική καταγραφή, μελέτη και έρευνα. Το υλικό αυτό παρουσιάζεται και αξιοποιείται κάθε χρόνο στους θεματικούς σταθμούς του φεστιβάλ.

  • σχεδιασμός του χάρτη του παραδοσιακού οικισμού της Μάρπησσας (2010),
  • έρευνα για τους αρχιτεκτονικούς τύπους των κτηρίων (2010),
  • έρευνα για τα στάδια ανάπτυξης του οικισμού (2010),
  • μελέτη για τη βιοκλιματική συμπεριφορά του παραδοσιακού κτηρίου (2011),
  • έρευνα για τους επικρατέστερους τύπους των εκκλησιών (2011),
  • καταγραφή των παραδοσιακών επαγγελμάτων (2011),
  • χωροθέτηση των παλαιών χρήσεων γης στον οικισμό (2011),
  • καταγραφή σε βάση δεδομένων των Γενεαλογικά δέντρων των οικογενειών του οικισμού (2011),
  • καταγραφή για τα προσωνύμια/παρατσούκλια των Μαρπησσαίων (2011),
  • έρευνα για τη ντοπιολαλιά – το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα με καταγραφή και παρουσίαση λέξεων, φράσεων, παροιμιών (2011),
  • καταγραφή για τα ήθη και έθιμα στον κύκλο του χρόνου και της ζωής (2012),
  • συλλογή φωτογραφικού λευκώματος με την προσφορά υλικού από τους Μαρπησσαίους (2010-σήμερα),
  • ομαδική φωτογράφιση των Μαρπησσαίων (2013),
  • έρευνα και καταγραφή της ναυτικής παράδοσης και των αλιευτικών πρακτικών του Πίσω Λιβαδιού (2016),
  • έρευνα και καταγραφή της εμπορικής δραστηριότητας και της αγροτικής παραγωγής του ντόπιου πληθυσμού τον 20ο αιώνα (2016),
  • ψηφιακές καταγραφές και δημιουργία ντοκιμαντέρ με ιστορίες Παριανών που ζουν ή έχουν ζήσει στο εξωτερικό (2016).

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για την κοινωνική ζωή, την ταυτότητα και το σύνολο της υλικής και άυλης πνευματικής παρακαταθήκης του οικισμού.

Πρόγραμμα-Το τριήμερο για το 2022

Παρασκευή 26/08/22

19:00 «Δράκοι», εικαστικό εργαστήριο από τις Μυρσίνη Αρτακιανού και Θεοδώρα Κανέλλη, για παιδιά 6-12 ετών

[Αύλειος χώρος Νηπιαγωγείου Μάρπησσας (Κ9)]

19:15 «Χάρτινα Φαναράκια», εργαστήριο από την αρχιτέκτονα Ελευθερία Καψάλη, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Arkki by AKTO (School of Architecture for children & youth), για παιδιά 4-5 ετών

[Αγροτολέσχη (Κ1)]

20:00 Φοίβη Γιαννίση, Τζιτζίκια και Σύκα, 2022, Ποιητική ομιλία – performance

[Αύλειος χώρος Μουσείου Ν. Περαντινού (Κ2)]

21:00 «Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και η σημασία της για την τοπική ανάπτυξη», ομιλία από τη Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταυρούλα-Βίλλυ Κ. Φωτοπούλου, και την αρχαιολόγο – κοινωνική ανθρωπολόγο Έλενα Μπαζίνη

[Αύλειος χώρος Μουσείου Ν. Περαντινού (Κ2)]

21:30 Προβολή ντοκιμαντέρ «Μη μου Χαλάς τις Πέτρες μου» σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πατρώνη και παραγωγή του Σωματείου Διαδρομές στη Μάρπησσα. Με αγγλικούς υπότιτλους. Πρώτη πανελλήνια προβολή

Θα ακολουθήσει συζήτηση.
[Αύλειος χώρος Μουσείου Ν. Περαντινού (Κ2)]

22:30 Συναυλία Jazz “Spiral Trio”

Σπύρος Μάνεσης | πιάνο
Αρίωνας Γυφτάκης | κοντραμπάσο
Αναστάσης Γούλιαρης | drums
[Πλατεία Ευστρατίου Αλιπράντη (Α5)]

Χώρος διεξαγωγής: Μάρπησσα Πάρου
Δωρεάν είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις
Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα αλλαγών στο πρόγραμμα.

Παράλληλα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ, το τριήμερο 26-27-28 Αυγούστου 2022, 19:00 – 22:00 στον παραδοσιακό οικισμό θα είναι επισκέψιμα:

  • Ο σταθμός βιωματικών δραστηριοτήτων που έχει σχεδιαστεί από την εθελοντική ομάδα διοργάνωσης των «Διαδρομών στη Μάρπησσα» με θέμα το «Θέρος, στην παριανή κατοικιά». [Πλατεία «Χριστού» (Α8)]
  • Η έκθεση σύγχρονης τέχνης «το στόμα μπούκωσε με λόγια*»
    Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Φοίβη Γιαννίση, Βιργινία Μαστρογιαννάκη,Μαρία Σιδέρη, Χαρά Στεργίου
    Επιμέλεια: Δέσποινα Ζευκιλή

Έργα:

  • Φοίβη Γιαννίση, ΤΕΤΤΙΞ, βίντεο, 2012
    [Πλατεία Ευαγγελισμού (Α9)]
  • Χαρά Στεργίου, Θεωρία Σακιδίου, ηχητικό αφήγημα και βιβλίο, 2022
    [Αύλειος Χώρος Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής (11)]
  • Βιργινία Μαστρογιαννάκη, 3 φορές 40 κομμάτια, βίντεο, 2022
    [Απέναντι από την οικία Τσαντουλή – Στέλλα (Τ)]

Πρέπει να το ζήσεις!

Δείτε επίσης