Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας από τους διαβητικούς για τις τιμές των αναλώσιμων

απο Cyclades Open

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας προχωρούν τη Δευτέρα διαβητικοί και γονείς διαβητικών παιδιών μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων για να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους για τη μείωση στις τιμές των αποζημιώσεων που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στις εταιρίες που πωλούν τα απαραίτητα αναλώσιμα για την καταπολέμηση του διαβήτη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει αναφέρει και πριν από μερικές ημέρες σε ρεπορτάζ του το NEWS24/7, στις τάξεις των διαβητικών υπάρχει έντονος φόβος ότι αυτή η μείωση στις τιμές των αποζημιώσεων (με το ΦΕΚ 4204 Β’/08.08.2022) θα αποθαρρύνει τις εταιρίες οι οποίες θα αποσύρουν τα προϊόντα τους από το μητρών των αποζημιούμενων προϊόντων, γεγονός που με τη σειρά του θα αναγκάσει τους ασθενείς να προμηθεύονται τα απαραίτητα για τη ζωή τους προϊόντα με δικές τους δαπάνες.

Οι τιμές των εν λόγων προϊόντων (αντλίες ινσουλίνης τελευταίας τεχνολογίας και αισθητήρες γλυκόζης) είναι ιδιαίτερα υψηλές και είναι σαφές ότι ο μέσος Ελληνας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε καμία περίπτωση στο κόστος. Μία αντλία σταθερής έγχυσης ινσουλίνης στοιχίζει περίπου 6000 ευρώ ενώ το μηνιαίο κόστος για τους αισθητήρες γλυκόζης μπορεί να φτάσει τα 250 ευρώ (κάθε ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες το μήνα).

Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί επίσης ότι η αντλία σταθερής έγχυσης ινσουλίνης δουλεύει και παράγει το αποτέλεσμα που πρέπει να παράγει μόνο όταν υπάρχει και ο αισθητήρας γλυκόζης στην εξίσωση. Είναι δηλαδή ξεκάθαρο ότι αυτά τα δύο προϊόντα πηγαίνουν πάντα μαζί καθώς χωρίς το ένα, αχρηστεύεται το άλλο.

Η ανησυχία των διαβητικών, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και προσωπικά του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη (που απάντησε σε ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού) ότι η συμμετοχή των πασχόντων στα συγκεκριμένα προϊόντα είναι μηδενική, κρίνεται ως δικαιολογημένη. Και αυτό γιατί αν μία από τις τρεις εταιρίες επιμείνει στην εξεφρασμένη πρόθεσή της να αποσύρει τα προϊόντά της από το μητρώο, θα δημιουργηθεί κενό το οποίο θα πρέπει να καλύψουν οι πάσχοντες από τη δική τους τσέπη.

Ηδη η εταιρία που εισάγει στην Ελλάδα αναλώσιμα τελευταίας τεχνολογίας για τους διαβητικούς (απαραίτητα και σε παιδιά) έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται, μέχρι νεωτέρας, να εκτελεί συνταγές παγώνοντας τη διάθεση των προϊόντων και ότι απλώς θα εξυπηρετεί οριακές ανάγκες των πασχόντων για το προσεχές χρονικό διάστημα (έτσι ώστε να μην διακοπεί απότομα κάποια θεραπεία) με δικό της κόστος. Πηγές της ίδιας εταιρίας εκφράζουν δε την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η αποζημίωση για τους δικούς της αισθητήρες μειώθηκε στο 55%.

Απαντήσεις, μέχρι στιγμής, του ΕΟΠΥΥ στις αιτιάσεις της εταιρίας δεν υπάρχουν με συνέπεια θύματα αυτής της διαμάχης να κινδυνεύουν να πέσουν οι χιλιάδες διαβητικοί και οι οικογένειές τους. Η εν λόγω εταιρία έχει στην Ελλάδα πελατολόγιο που “χωρά” 2500 διαβητικούς.

Στο σχετικό δελτίο τύπου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, μεταξύ άλλων, σημειώνει: “Στις 8 Αυγούστου δημοσιεύθηκε απόφαση του ΕΟΠΥΥ που μειώνει την αποζημίωση των αισθητήρων μέτρησης σακχάρου με οριζόντιο τρόπο, ανεξάρτητα της τεχνολογίας τους, ανεξάρτητα με το αν συνδέονται ή όχι με αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, χωρίς να εφαρμόζεται κανένα επιστημονικό κριτήριο.

Συγκεκριμένα αποζημιώνει τους αισθητήρες αυτούς με τιμές έως και 60% μειωμένες με τραγικές συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας και τον ενηλίκων με διαβήτη τύπου 1. Οι αισθητήρες αυτοί είναι άκρως απαραίτητοι γιατί λειτουργούν σε συνεργασία με την αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης και από αυτούς εξαρτώνται όλοι οι αυτοματισμοί της αντλίας.

Λόγω αυτών ο ασθενής προφυλάσσεται από τις υπογλυκαιμίες και υπογλυκαιμικό κώμα, λόγω αυτών δεν φτάνει το σάκχαρο του αίματος στα ύψη, με ότι συνεπάγεται αυτό για την υγεία του.Χωρίς τους αισθητήρες, αχρηστεύετε τα προηγμένα ιατροτεχολογικά μηχανήματα”.

Πηγή: NEWS247/Νίκος Γιαννόπουλος

📸Towfiqu barbhuiya/Unsplash

Δείτε επίσης