Διαπόμπευση διαρκείας για το 12χρονο κορίτσι από τον Κολωνό

απο Cyclades Open

Συνεχίζεται από την πρωινή –δήθεν ψυχαγωγική– ζώνη της ιδιωτικής τηλεόρασης η διαπόμπευση του 12χρονου κοριτσιού, θύματος βιασμού στον Κολωνό. Ορισμένοι ιδιωτικοί σταθμοί, αλλά όχι όλοι ευτυχώς, συνεχίζουν, υπό την ανοχή του ΕΣΡ, να παραβιάζουν τις διατάξεων του νόμου περί προστασίας της παιδικής ηλικίας.

 «Κουρελόχαρτο» ο ν. 4779/2021 για την προστασία των ανηλίκων

Σχεδόν το σύνολο των ρυθμίσεων του ν. 4779/2021, που ενσωμάτωσε την τηλεοπτική οδηγία και ειδικότερα τις διατάξεις του άρθρου 9 για την προστασία ανηλίκων, έχει κονιορτοποιηθεί από ορισμένους ιδιωτικούς σταθμούς, ενώ το ΕΣΡ περιορίστηκε απλώς στην επιβολή προστίμων στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega και στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Λιάγκα.

Δεν απέτρεψε όμως την καθημερινή ενασχόληση των εκπομπών «ψυχαγωγίας» με το θέμα, αν και ο ν. 4779/2021 αναφέρει πως «απαγορεύεται η δραματοποίηση και δραματοποιημένη παρουσίαση πληροφοριών, ειδήσεων, απόψεων ή δηλώσεων, απαγορεύεται η παρουσίαση ανήλικου δράση, η παρουσίαση ή συμμετοχή ανήλικων μαρτύρων ή θυμάτων καθώς και ανηλίκων που βρίσκονται σε μειονεκτική-ευάλωτη θέση σε όλα τα προγράμματα». Ακόμη αναφέρει πως «απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση περιστατικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανήλικου θύματος, ενώ όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών ΜΜΕ οφείλουν να μη μεταδίδουν σκηνές φυσικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας σε όλα τα ενημερωτικά προγράμματα, εάν αυτό δεν είναι αναγκαίο για την ενημέρωση του κοινού».

Επειδή αυτό το φαινόμενο υπήρξε και στην υπόθεση Πισπιρίγκου και στη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο,  μήπως υπάρχει σοβαρό θέμα όσον αφορά τη λειτουργία της Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής;

Πηγή: Τυπολογίες

Δείτε επίσης