Διάστημα: Καφές ή δείπνο στην άκρη της στρατόσφαιρας

απο Cyclades Open

Το γαλλικό Zephalto προσφέρει στους επιβάτες την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη στρατόσφαιρα με ένα μπαλόνι, ξεκινώντας από 120.000 ευρώ ανά άτομο

Δείπνο στην στρατόσφαιρα

«Συνεργάστηκα με τη γαλλική διαστημική υπηρεσία και δουλέψαμε μαζί για την ιδέα του μπαλονιού», λέει ο ιδρυτής και αεροδιαστημικός μηχανικός της Zephalto, Vincent Farret d’Astiès.

Οπως αναφέρει στο Bloomberg, σχεδιάζει 60 πτήσεις το χρόνο, με μόλις έξι επιβάτες σε κάθε πτήση. Η εταιρεία στοχεύει να προσφέρει μια εμπειρία συνδυασμένη με τη γαλλική φιλοξενία – εκλεκτό φαγητό, κρασί και ντιζάιν – στα άκρα του διαστήματος για όσους μπορούν να αντέξουν οικονομικά το εξαψήφιο εισιτήριο.

Μπαλόνια γεμάτα ήλιο ή υδρογόνο θα αναχωρήσουν από τη Γαλλία με δύο πιλότους επί του σκάφους και θα ανέβουν 25 χιλιόμετρα (15,5 μίλια) στη στρατόσφαιρα για 1 1/2 ώρα. Μόλις φτάσει στο μέγιστο υψόμετρο, το οποίο είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι για ένα εμπορικό αεροσκάφος, το αερόστατο θα παραμείνει για τρεις ώρες, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν απόψεις που είχαν προηγουμένως δει μόνο οι αστροναύτες. Η κατάβαση θα διαρκέσει μιάμιση ώρα ακόμη, για ένα εξάωρο ταξίδι μετ’ επιστροφής.

«Επιλέγουμε 25 χιλιόμετρα ύψος γιατί είναι το υψόμετρο όπου βρίσκεσαι στο σκοτάδι του διαστήματος, με το 98% της ατμόσφαιρας από κάτω σου, ώστε να απολαμβάνεις την καμπυλότητα της Γης στη μπλε γραμμή. Βρίσκεστε στο σκοτάδι του διαστήματος, αλλά χωρίς την εμπειρία μηδενικής βαρύτητας», λέει ο Farret d’Astiès.

Η NASA λέει ότι το διάστημα ξεκινά επίσημα 50 μίλια πάνω από τη Γη. Άλλοι διεθνείς φορείς το έθεσαν στα 62 μίλια (100 χλμ.) σε αυτό που είναι γνωστό ως γραμμή Kármán.

Η εμπειρία

Ο Joseph Dirand, ένας Γάλλος σχεδιαστής των καταστημάτων Balmain και Givenchy στο Παρίσι, καθώς και κομψών εστιατορίων όπως το Loulou και το Monsieur Bleu, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των εσωτερικών χώρων. Ο Dirand  είναι γνωστός για το μινιμαλιστικό σχεδιαστικό του στυλ, το οποίο δεν αποσπά την προσοχή των επιβατών από το πιο σημαντικό πράγμα-τη θέα στη Γη.

Ο σχεδιασμός έχει να κάνει με τη διαμόρφωση εμπειριών και αυτή η εμπειρία θα διαμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων», λέει ο Dirand. «Ελπίζω ότι οι επισκέπτες μας θα επιστρέψουν στη Γη με νέες αντιλήψεις για τον πολύτιμο πλανήτη μας, την ομορφιά του και πώς να τον προστατεύσουμε καλύτερα».

Η εμπειρία θα είναι προσαρμοσμένη στις μεμονωμένες προτιμήσεις των πελατών, με ιδιαίτερη προσοχή στο φαγητό. Η Zephalto προσπαθεί να προσφέρει στους επισκέπτες κουζίνα ποιότητας με αστέρι Michelin, αν και η εταιρεία αρνήθηκε να κατονομάσει πιθανούς σεφ-συνεργάτες. Και ενώ ο Farret d’Astiès θέλει οι άνθρωποι να απολαμβάνουν την εμπειρία και να είναι συγκεντρωμένοι στη στιγμή, το Wi-Fi θα είναι διαθέσιμο για να μπορούν να δείχνουν την εμπειρία σε φίλους και συγγενείς στη Γη.

Ψυχολογική προετοιμασία

«Γνωρίζουμε από τους 600 ανθρώπους που έχουν πάει πάνω από αυτό το υψόμετρο ότι το να βλέπεις τη Γη στο σκοτάδι είναι μια εμπειρία που μπορεί να έχει συναισθηματική φόρτιση», εξηγεί ο Farret d’Astiès. «Το καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο της θέασης της Γης από το διάστημα μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στην περαιτέρω αντίληψη του ανθρώπου στην καθημερινότητά του», προσθέτει.

Ο William Shatner του Star Trek, ο οποίος ταξίδεψε με την Blue Origin τον Οκτώβριο του 2021, είπε ότι το να κοιτάξει κάτω τη Γη του «έβγαζε» τα πιο δυνατά συναισθήματα θλίψης που είχε βιώσει ποτέ.

Ευρωπαϊκή πιστοποίηση

Τρεις δοκιμαστικές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν από το Zephalto με πιλότους, αλλά καμία δεν έχει φτάσει ακόμη στο πλήρες ύψος των 25 χιλιομέτρων. Ο Farret d’Astiès λέει ότι μια πτήση αργότερα φέτος θα πρέπει να το πετύχει.

Είναι βέβαιος ότι θα πετύχει επειδή η γαλλική διαστημική υπηρεσία εργάζεται εδώ και καιρό με μπαλόνια μεγάλου υψομέτρου. Όταν τελειώσουν όλες οι δοκιμές, το αερόστατο θα κερδίσει την πιστοποίηση EASA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπορίας) ως εμπορικό αεροσκάφος.

Ενώ η πιστοποίηση θα επιτρέψει στα αερόστατα να προσγειωθούν οπουδήποτε στην Ευρώπη, οι αρχικές πτήσεις θα απογειωθούν και θα προσγειωθούν σε γαλλικό έδαφος.

Πηγή: ot.gr

📸ActionVance/Unsplash

Δείτε επίσης