Δήμαρχος Σερίφου: «Προφανώς δεν θα καθήσουμε με σταυρωμένα τα χέρια»

Γιώργος Λιάλιος

απο Cyclades Open

«Φωτιές» έχει ανάψει στη Σέριφο η κίνηση του νέου ιδιοκτήτη μεγάλων εκτάσεων των παλαιών μεταλλείων να τοποθετήσει πινακίδες με τις οποίες ορίζει την ιδιοκτησία του. Ο δήμος αφαίρεσε τις πινακίδες, ο ιδιοκτήτης τις επανατοποθέτησε και έστειλε εξώδικο στον δήμο, που δηλώνει ότι πρόκειται και πάλι να τις αφαιρέσει. Πίσω από αυτή την επιφανειακή κόντρα βρίσκεται μια παλαιά σύγκρουση ανάμεσα στον εκάστοτε ιδιοκτήτη των εκτάσεων και την τοπική κοινωνία για την κυριότητα της έκτασης, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταλήξει στα δικαστήρια. Ο νέος ιδιοκτήτης, πάντως, επιθυμεί μελλοντικά να αξιοποιήσει οικιστικά την έκταση, αφότου ξεκαθαρίσει πλήρως το καθεστώς της.

Οι πινακίδες

Η διαμάχη ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, όταν σε διάφορα σημεία στο νησί τοποθετήθηκαν πινακίδες με την ένδειξη «Ιδιοκτησία Μεταλλεία Σερίφου» και την ονομασία του ιδιοκτήτη των μεταλλείων, της γαλλικής εταιρείας Societe des Mines de Seriphos et de Spiliazeza au Laurium (Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων Σερίφου και Σπηλιαζέζας στο Λαύριο). «Έβαλαν πινακίδες σε διάφορες εκτάσεις, στις περιοχές Κουταλά και Μεγάλο Λιβάδι. Εμείς τις αφαιρέσαμε σαν δήμος και θα τις αφαιρέσουμε ξανά», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Ρεβίνθης. «Η εταιρεία αυτή φέρεται να διεκδικεί ένα τεράστιο μέρος της νοτιοδυτικής Σερίφου, περίπου 2.500 στρέμματα και κάποιες λίγες εκτάσεις στα κεντρικά, στα νοτιοανατολικά και στα βόρεια. Είναι μια παλιά, πονεμένη ιστορία για το νησί μας. Οι τίτλοι που είχε η εταιρεία, η οποία τον προηγούμενο αιώνα εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία, είναι ασαφείς. Κάθε 10-20 χρόνια επανέρχεται υπό άλλη ιδιοκτησία και προσπαθεί να κατοχυρώσει τις εκτάσεις. Μετά ακολουθεί μια… μικρή επανάσταση στο νησί και σταματάει».

Η υπόθεση αυτή έχει από ετών φτάσει στα δικαστήρια. «Υπήρχαν δικαστικές διαμάχες με περισσότερες από 100 οικογένειες εδώ και μια 20ετία. Κάποιοι πολίτες έχασαν –με αμφίβολες κατά τη γνώμη μου διαδικασίες– και τους έκαναν έξωση. ;Aλλοι είναι ακόμα στα δικαστήρια. Η υπόθεση αυτή προκαλεί το δημόσιο αίσθημα στη Σέριφο», λέει ο κ. Ρεβίνθης. «Εμείς από την πλευρά μας προφανώς δεν θα καθήσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ανάμεσα στις εκτάσεις που η εταιρεία αυτή θεωρεί ιδιοκτησία της είναι και δημόσιες εκτάσεις, κομμάτια παραλιών, δρόμοι κ.ά. Αυτά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τα διαφυλάξουμε. Ιδανικά, θα θέλαμε να δημιουργηθεί στις παλιές μεταλλευτικές εκτάσεις ένα βιομηχανικό πάρκο όπως αυτό στο Λαύριο, που να αναδεικνύει τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού μας».

Οι πινακίδες που τοποθετήθηκαν από την ιδιοκτήτρια εταιρεία ξηλώθηκαν από τον Δήμο.

Αλλαγή ιδιοκτησίας
Η γαλλική εταιρεία, η οποία ανήκε σε σχήμα συμφερόντων της οικογένειας Αγγελόπουλου, αγοράστηκε πριν από ένα έτος από ένα επενδυτικό σχήμα (fund). Διευθυντής της εταιρείας είναι πλέον ο επιχειρηματίας Χάρης Καρώνης, συνιδρυτής της Viva Wallet. Οπως αναφέρει στην «Κ», η έκταση που ανήκει στην εταιρεία αποτελείται από περίπου 300 ακίνητα και ανέρχεται σε 2.600 στρέμματα, για τα οποία υπάρχουν τίτλοι που ανάγονται στα 1880. Τα μεγαλύτερα κομμάτια βρίσκονται στην περιοχή από τον όρμο του Κουταλά έως το Μεγάλο Λιβάδι και στη Βαγιά. «Τοποθετήσαμε τις ταμπέλες για να αποτρέψουμε νέες καταπατήσεις», λέει στην «Κ». «Δεν κάναμε κάτι διαφορετικό από αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης στη χώρα μας».

Όπως εξηγεί, η εταιρεία βρίσκεται σε αντιδικία με τους τελευταίους τρεις ιδιοκτήτες για πολύ μικρά τμήματα της έκτασης. «Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες είχαν δικαστική διαμάχη με αρκετούς πολίτες στο νησί, οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει υπέρ της εταιρείας. Θέλουμε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό κομμάτι και κατόπιν οι δυνατότητες αξιοποίησης των εκτάσεων: να ολοκληρωθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή Natura, οι δασικοί χάρτες, το κτηματολόγιο, να συζητήσουμε με το ΥΠΠΟ καθώς υπάρχουν κηρυγμένα μνημεία. Η αρχική μας σκέψη είναι η ανάδειξη των μεταλλείων και η οικιστική αξιοποίηση της έκτασης με ήπιο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Αγαπώ τη Σέριφο, έχω σπίτι στο νησί και δεν θα έκανα ποτέ κάτι αντίθετο στη φυσιογνωμία της», καταλήγει ο κ. Καρώνης. Να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κομμάτι της επίμαχης έκτασης έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο και από την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων.

Πηγή: Καθημερινή

Δείτε επίσης