Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου Νάξου μαζί με τους δασκάλους τους είναι αλήθεια πως δεν κάθονται “φρόνιμοι”. Δεν εφησυχάζουν και διαρκώς μαθαίνουν και δημιουργούν.
Βγαίνουν απ’ το σχολείο, επισκέπτονται χώρους, ελαιοτριβεία, μουσεία, μαθαίνουν να καλλιεργούν τη γη, να φροντίζουν το κήπο, φτιάχνουν κομπόστ και κάνουν άπειρα πράγματα πέρα απ’ τα μαθήματά τους και εννοείται πως έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες και ασχολούνται με τον πολιτισμό, διοργανώνουν γιορτές, θεατρικά δρώμενα, μουσικές παραστάσεις κι όλα αυτά μέσα σ’ ένα πανέμορφο φροντισμένο χώρο.
Έτσι πρέπει να είναι ένα σχολείο. Ανοικτό στη γνώση, να εξάπτει τη φαντασία και τα παιδιά να δημιουργούν και να μαθαίνουν διδάσκοντας κι εμάς.
Και επειδή οι μεγάλοι είμαστε απελπιστικά ξεροκέφαλοι σε πολλά θεωρώντας πως τώρα που μεγαλώσαμε τα ξέρουμε όλα, μας υπενθυμίζουν πολύ συχνά πως είναι πολλά αυτά που δεν ξέρουμε ή ξεχνάμε πως κάποτε τα μάθαμε και τόσο σημαντικά που κινδυνεύουμε και οι ίδιοι και ο πλανήτης. Και μας βάζουν αφοπλιστικά στη θέση μας.
Φέτος, λοιπόν, στο πλαίσιο της Φιλαναγνωσίας οι μικροί μαθητές και οι μικρές μαθήτριες ενημερωθήκαν για το πώς το πλαστικό επηρεάζει τη ζωή μας και το περιβάλλον.
Μπορεί κάποτε, χάρη στο πλαστικό να βελτιώθηκαν πολλά πράγματα στην επιστήμη και στην καθημερινότητά μας. Όμως η συνεχής υπερκατανάλωση του πλαστικού απειλεί τη ζωή στον πλανήτη.
Τα παιδιά έπρεπε να δράσουν. Να ενημερώθουν και να ενημερώσουν.
Ας δούμε λοιπόν τι έκαναν και ποιες οι εντυπώσεις τους από την επίσκεψή τους στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ) Νάξου και τι συζήτησαν με τον δήμαρχο στην “ειδική” σύσκεψη που έκαναν στο δημαρχείο στο πλαίσιο της Φιλαγνωσίας για το πώς το πλαστικό επηρεάζει τη ζωή μας και το περιβάλλον.
Από τα βιβλία που διαβάσαμε, από video που είδαμε στο διαδίκτυο, ευαισθητοποιηθήκαμε πολύ, καταλάβαμε ότι η μόλυνση από πλαστικό μάς αφορά όλους και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα.
Ζητήσαμε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας (τους οποίους ευχαριστούμε πολύ που είναι πάντα κοντά μας) και μας έφτιαξαν πάνινες τσάντες με το σύνθημά μας με σκοπό την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στο σχολείο μας και στο χωριό μας.
Κάναμε πολλές δράσεις στο σχολείο μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε προκειμένου να επικοινωνήσουμε το πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία του νησιού μας.
Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Το πλαστικό μου & εγώ» που αφορά στη ρύπανση από πλαστικό στις Κυκλάδες (Ίδρυμα για την Προστασία και την Ανάδειξη των Κυκλάδων Cyclades Preservation Fund -CPF) και στις 2 Ιουνίου θα έρθει η υπεύθυνη του προγράμματος Άννα Μαρία Βλάσση να πραγματοποιήσουμε μαζί δράσεις.
Τα παιδιά όλων των τάξεων ζωγραφίσαμε σχετικά με το θέμα και φιλοδοξούμε ότι τα έργα μας θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου, με σκοπό να στείλουμε το μήνυμά μας παντού!!!
Τυπώσαμε ενημερωτικό φυλλάδιο μεταφρασμένο και στα αγγλικά και θα το αναρτήσουμε στη σελίδα του σχολείου μας με σκοπό να ενωθεί η φωνή μας και η αγωνία μας με όλο τον κόσμο της Νάξου και όχι μόνο…
Στο σχολείο μας κατασκευάζουμε υδροβιότοπο με πλαστικά μπουκάλια και θα φυτέψουμε σε πλαστικά για να ομορφύνουμε τον χώρο μας.
Στην ημερήσια εκδρομή μας στις 26/5 αρχικά επισκεφτήκαμε το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ) Νάξου.
Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά τη διαλογή-χειροδιαλογή απορριμμάτων και να πληροφορηθούμε για τη διαδικασία της ανακύκλωσης για όλα τα υλικά/είδη που μπορούν να ανακυκλωθούν, λαμβάνοντας σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το δημαρχείο όπου συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Λιανό, προκειμένου να του επικοινωνήσουμε τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο πλανήτης από την πλαστική ρύπανση.
Καθίσαμε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου όπου έγινε μια “ξεχωριστή συνεδρίαση”. Καταθέσαμε τις απόψεις, προτάσεις, ιδέες αλλά και τους προβληματισμούς μας στον δήμαρχο ο οποίος μας άκουσε με μεγάλη προσοχή και μάλιστα κράτησε και σημειώσεις.
Εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος από την επίσκεψή μας και σημείωσε ότι η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων δίνει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να ασχοληθούν με ένα πολύ σημαντικό σύγχρονο θέμα, την ανακύκλωση και την προώθηση της σημασίας της.
Η ευαισθητοποίηση και τα κίνητρα των παιδιών είναι αξιοσημείωτα, με αποτέλεσμα μια διαφορετική στάση απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Έτσι δείχνουμε στην πράξη ότι ο ρόλος του σχολείου δεν είναι μόνο η μετάδοση γνώσεων, αλλά και η σύνδεσή του με την ίδια τη ζωή (δηλαδή το περιβάλλον, τη φύση), την κοινωνία στο σύνολό της και τα ζητήματα που την επηρεάζουν.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δημήτρη Λιανό για τη φιλοξενία, την ενημέρωση και τον χρόνο που μας αφιέρωσε.
Ελπίζουμε η φωνή μας να ακουστεί και να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας.
Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για όλους μας!
Παιδιά, μην μας αφήσετε να επαναπαυόμαστε. Κάντε μας κριτική, παρατηρήσεις διορθώστε μας…! Έχετε κάθε δικαίωμα επιθυμείτε να ζήσετε σ’ έναν πλανήτη καθαρό και υγιή. Γιατί το μέλλον είστε εσείς και ο πλανήτης μας είναι ένας και μοναδικός!