ΔΝΤ: Οι χειρότερες προβλέψεις από το 1990 για το παγκόσμιο ΑΕΠ

απο Cyclades Open

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έκανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας ότι οι προοπτικές για την επόμενη πενταετία είναι οι πιο αδύναμες τριών και πλέον δεκαετιών και καλώντας τις χώρες να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ την επόμενη πενταετία θα είναι 3% καθώς τα επιτόκια «δαγκώνουν», τόνισε η Γκεοργκίεβα σε ομιλία της εν όψει της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη από το 1990 και επίσης είναι χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο 3,8% τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 90% των αναπτυγμένων οικονομιών

Το 2023, το παγκόσμιο ΑΕΠ πιθανόν να αυξηθεί λιγότερο από 3%, σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Η ανάπτυξη, είπε, θα είναι χαμηλότερη φέτος για περίπου το 90% των αναπτυγμένων οικονομιών καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, μεγέθυνε την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και αυξάνει την πείνα σε διάφορα μέρη του κόσμου. «Με την ένταση των γεωπολιτικών εντάσεων και τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός είναι ανέφικτη μία ισχυρή ανάκαμψη… Αυτό πλήττει τις προοπτικές όλων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ανθρώπων και χωρών», σημείωσε η Γκεοργκίεβα.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων αν είναι μικρές οι πιέσεις στις τράπεζες

Παρά τις ζοφερές προοπτικές ανάπτυξης, όμως, η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων ενόσω οι πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν περιορισμένες μετά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ και την Ελβετία.

Αν το τραπεζικό σύστημα γίνει ασταθές, οι αρμόδιοι για την πολιτική θα αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκα διλήμματα μεταξύ του πληθωρισμού και της διασφάλισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος… Πρέπει να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση και πιο γρήγοροι από ποτέ», πρόσθεσε.

Η σύνοδος του ΔΝΤ και την Παγκόσμιας Τράπεζα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου θα συζητήσουν διάφορα παγκόσμια προβλήματα, από το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών έως τον πληθωρισμό και την κλιματική αλλαγή.

Η Γκεοργκίεβα έστειλε το ισχυρό μήνυμά της μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, καθοδηγούμενος από την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία, με τις ξένες άμεσες επενδύσεις να κατευθύνονται όλο και περισσότερο σε χώρες που ανήκουν στα ίδια μπλοκ.

Επανέλαβε την προειδοποίηση του Ιανουαρίου ότι ο πιο μακροχρόνιος κατακερματισμός του εμπορίου μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά έως και 7% του ΑΕΠ, όσο είναι αθροιστικά το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

Πηγή: Ημερησία

Δείτε επίσης