Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης για την συλλογή Στερν: «Η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί…»

Μια εκπομπή του Aegean Voice 107,5

απο Cyclades Open

Στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή Στο βάθος κήπος με την Ειρήνη Προμπονά φιλοξενήθηκε ο αρχαιολόγος, ερευνητής διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας, Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης.

Είναι τουλάχιστον παράξενο αυτό που συμβαίνει με τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες για τις οποίες έγινε ειδική συμφωνία στη Βουλή, η οποία κυρώθηκε στις 8 του Σεπτέμβρη που μας πέρασε. Το θέμα, πριν φτάσει στη Βουλή πήρε έκταση στα ΜΜΕ και η εντύπωση όλων είναι πως οι 161 αρχαιότητες της συλλογής Στερν με κυκλαδικά ειδώλια, επαναπατρίζονται.

Η εν λόγω συμφωνία αφορά στην…επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής αποτελούμενης συνολικά από 161 αρχαιότητες του κυκλαδικού πολιτισμού και την έκθεσή της στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης με συγκεκριμένους όρους.

Κι ενώ όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται ακριβώς περί επαναπατρισμού, ούτε φυσικά για ξενιτεμένη πολιτιστική κληρονομιά που αν γυρίσει, όποτε γυρίσει, θα κοσμήσει τις προθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της χώρας μας ή το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου, παρά τις προθήκες του ιδιωτικού Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, κάτι ακόμα πιο άβολο και «γκρίζο» ήρθε να προστεθεί.

Ο Δρ. Χρ. Τσιρογιάννης έχοντας πρόσβαση σε μια τεράστια βάση δεδομένων από κατασχεμένα αρχεία διακινητών/αρχαιοκαπήλων, ταύτισε από το αρχείο Μπεκίνα το εικονιζόμενο ειδώλιο με αριθμό 29 του καταλόγου Στερν με ένα από αυτά του αρχείου Μπεκίνα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις σοβαρότατες επιφυλάξεις όλων όσοι τάχθηκαν εξ αρχής εναντίον αυτής της συμφωνίας. Τελικά έγινε ταύτιση και εξακρίβωση για κάθε αντικείμενο της συλλογής όπως ειπώθηκε;

Τί γίνεται αν κάποιο αντικείμενο είναι πλαστό και τι σημαίνει να εκτεθεί σε μουσείο της χώρας μας; Τα ερωτήματα πολλά και απαντήσεις υπάρχουν, όμως τα επίσημα χείλη σιωπούν…και όλοι αναμένουμε την έλευση των κυκλαδικών ειδωλίων που απ’ ότι φαίνεται ουδείς εκ των αρμοδίων γνωρίζει, αν είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας ή αν κάποια απ’ αυτά είναι πλαστά.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα

Δείτε επίσης