Δράση ενημέρωσης των οδηγών από το Κίνημα Πολιτών “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” στο Αλυκό

απο Cyclades Open

Το κίνημα πολιτών “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” συνεχίζει τις συνελεύσεις του κάθε Κυριακή εντός και εκτός Χώρας. Από τη Χώρα στη Μονή κι απ’ τη Μονή στο Χαλκί οι συζητήσεις γίνονται με επίκεντρο τις παραλίες που αφορούν τους πάντες στο νησί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θίγονται και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η λειψυδρία για παράδειγμα.

Στη χθεσινή συνέλευση (30/06) το κίνημα πολιτών αποφάσισε να δράσει στο Αλυκό που διαθέτει δυο από τις συνολικά 7 απάτητες παραλίες της Νάξου.: Τον Αι Γιώργη και την Χαβάη.

Διαβάστε σχετικά:

Την Κυριακή λοιπόν στις 7 Ιουλίου στις 9 το πρωί, μέλη του κινήματος “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” και όποιος άλλος επιθυμεί να συμμετάσχει, το ραντεβού είναι στην είσοδο του Αλυκού. Στόχος της συνάντησής είναι η ενημέρωση των οδηγών για την περιοχή, τη σημασία και λειτουργία της.

“Η παρουσία μας πρωί πρωί είναι απαραίτητη, γιατί ήδη νωρίς το πρωί ξεκινάει η διέλευση και η στάθμευση μέσα στο δάσος και πάνω στην αμμουδιά” αναφέρεται στην ανάρτηση της εκδήλωσης.

Πιο αναλυτικά:

Στη χθεσινή συνέλευση αποφασίσαμε να πάμε στο Αλυκό. Κυριακή, 7 Ιουλίου στις 9 το πρωί θα βρεθούμε στην είσοδο του Αλυκού. ‘Ολη η περιοχή του Αλυκού είναι αυστηρά προστατευόμενη, έχει ένα κεδροδάσος μεγάλης οικολογικής σημασίας, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, περιλαμβάνει δυο απάτητες παραλίες και είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Οι παραλίες διαβρώνονται ραγδαία, το δάσος πεθαίνει.

Θα βρεθούμε στην είσοδο, εκεί που παλιά υπήρχε μπάρα, αλλά χάλασε και δεν αντικαταστάθηκε, με αποτέλεσμα μια παράνομη καντίνα να έχει εγκατασταθεί στο δάσος, τροχόσπιτα μέσα στους κέδρους και πάνω στην αμμουδιά, αυτοκίνητα να είναι παντού, να έχουν διανοιχθεί παράνομα δρόμοι, αυτοκίνητα να συναντώνται για ντρίφτινγκ πάνω στην αμμουδιά, η διάβρωση των απάτητων παραλιών να φαίνεται με γυμνό μάτι απειλώντας την ύπαρξή τους, να έχουν βάλει τσιμέντα, κάδους και χημικές τουαλέτες μέσα στους κέδρους.

Το Αλυκό πρέπει να κλείσει τώρα για μηχανοκίνητα οχήματα. Η καταστροφή είναι τεράστια. Οι κέδροι δεν μπορούν να συνέλθουν, η άμμος αφαιρείται ραγδαία.

Στόχος της πρωινής συνάντησής μας είναι η ενημέρωση των οδηγών για την περιοχή, τη σημασία και λειτουργία της. Η παρουσία μας πρωί πρωί είναι απαραίτητη γιατί ήδη νωρίς το πρωί ξεκινάει η διέλευση και η στάθμευση μέσα στο δάσος και πάνω στην αμμουδιά.

Φέρτε καπέλα, νερά και μεταφέρετε τους μη έχοντες μεταφορικό μέσο. Όσοι περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο γρήγορη κι αποτελεσματική θα είναι η ενημέρωσή μας. Ενημερώστε όλους, ελάτε με παρέα. 

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε επίσης