DW-Ισπανία: Πώς αντιμετωπίζει την ξηρασία ο τουριστικός κλάδος;

απο Cyclades Open

Η τουριστική βιομηχανία της Βαρκελώνης λαμβάνει διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ξηρασίας στην περιοχή εδώ και 200 χρόνια.

Ο Φερνάντο Ματέος γράφει στην  Deutsche Welle ποιό είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο μόλις φτάνουν: ένα προειδοποιητικό μήνυμα που αναφέρει «Συναγερμός για ξηρασία. Εξοικονομήστε νερό κατά την παραμονή σας». Η γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Βαρκελώνη παραμένει, όμως η υποδοχή που περιμένει τους τουρίστες τις τελευταίες εβδομάδες είναι κάπως… διαφορετική.

Τί κάνει αλήθεια η κυβέρνηση της Καταλονίας για να εξοικονομήσει νερό, έχοντας να αντιμετωπίσει τις ορδές των τουριστών και τον ντόπιο πληθυσμό;

Νέα δέσμη περιοριστικών ρυθμίσεων

Όπως αναφέρει ο Φερνάντο Ματέος στην DW, tον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση της Καταλονίας ενέκρινε νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων σχετικά με την κατανάλωση νερού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ξηρασία που έχει βιώσει η περιοχή εδώ και 200 χρόνια. Εν αντιθέσει με προηγούμενα μέτρα οι περιορισμοί αυτοί είναι οι πρώτοι που έχουν άμεση επίδραση στον τουρισμό – μέχρι πρότινος οι αρχές πρόσεχαν ιδιαιτέρως να μη ζημιώσουν τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί το 12% του ΑΕΠ της Ισπανίας, με τη χώρα να υποδέχεται περισσότερους από 85 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023.

Oι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ από τον μήνα Ιούλιο και οι πρακτικές συνέπειές τους δεν είναι ακόμη βέβαιες – οι πισίνες για παράδειγμα θα μπορούν να γεμίσουν, καθώς θεωρούνται κλιματικά καταφύγια – πολλά ξενοδοχεία αναλογίζονται ήδη το πώς θα διαχειριστούν την όλη κατάσταση. δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που λαμβάνει μέτρα. Το ίδιο κάνουν και τα ξενοδοχεία.

Τα ξενοδοχεία λαμβάνουν ήδη τα μέτρα τους

Τα ξενοδοχεία επενδύουν σε συστήματα εξοικονόμησης νερού, ενώ με την κλιματική αλλαγή να καραδοκεί, αυτά που έχουν ήδη λάβει κάποια προληπτικά μέτρα θα είναι σαφώς σε καλύτερη θέση, διαβάζουμε στο ρεπορτάζ.

Ένα τέτοιο ξενοδοχείο είναι το St. Christopher’s Inn, ένα πανδοχείο δίπλα στην Πλατεία Καταλονίας που κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες ταξιδιώτες απ’ όλον τον κόσμο. Το ξενοδοχείο έχει ένα σύστημα ανακύκλωσης, το οποίο ανακυκλώνει για παράδειγμα το νερό από τις μπανιέρες και τους νεροχύτες ως νερό για τα καζανάκια των τουαλετών. Επιπλέον, αποσκοπώντας στη μείωση της κατανάλωσης νερού από τους πελάτες , χρεώνει 1 ευρώ για κάθε αλλαγή πετσέτας και έχει αντικαταστήσει τις κλασικές βρύσες του μπάνιου με άλλες που έχουν χρονοδιακόπτη.

[…]

Πέραν αυτού του κτηρίου υπάρχουν και άλλα στη Βαρκελώνη που παίρνουν επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας. Το Hilton Diagonal Mar για παράδειγμα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει θαλασσινό νερό στην πισίνα του, ενώ το Majestic Hotel & Spa Barcelona έχει αλλάξει τα συστήματα στις ντουζιέρες του αναμειγνύοντας περισσότερο αέρα με το νερό – και καταφέρνοντας έτσι να μειώσει την κατανάλωση νερού από 40 λίτρα το λεπτό σε μόλις 9.

Απαραίτητη όμως είναι και η συνεργασία των επισκεπτών. Αυτοί πως αντιδρούν;

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW πατώντας ΕΔΩ

📸Unsplash

Δείτε επίσης