Δύναμη Δημιουργίας-Πρόταση δράσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και το Λογοτεχνικό Έτος «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

απο Cyclades Open

 Πρόταση δράσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και για το λογοτεχνικό 2022 «Ιάκωβος Καμπανέλλης» προς στον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό και στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας».

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης:

Νάξος, 13 Μαΐου 2022

Προς: Τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου

Θέμα: Πρόταση δράσεων για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και για το λογοτεχνικό «Έτος Καμπανέλλη»

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ως ένδειξη σεβασμού και με αίσθηση χρέους απέναντι στην ιστορία και την εθνική μνήμη, προτείνουμε να υψωθεί σε εμφανές σημείο της Χώρας και όχι μόνο, η σημαία με το λογότυπο της επετείου, όπως αυτή δημιουργήθηκε από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, όπως άλλωστε έχουν κάνει αρκετοί δήμοι της χώρας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει λάβει χώρα καμμία πρωτοβουλία από πλευράς Δήμου, για την εθνική αυτή επέτειο και μία από τις μελανότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας και θεωρούμε ότι με τη συμβολική αυτή κίνηση, θα δείξουμε ότι τιμούμε την οδυνηρή μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Θα πρέπει δε, να διοργανωθούν και κάποιες στοχευμένες εκδηλώσεις. Άλλωστε και το νησί μας αποτέλεσε καταφύγιο Μικρασιατών Προσφύγων, απόγονοι των οποίων είναι συνδημότες, φίλοι και συγγενείς μας, έχοντας αφήσει το πολιτιστικό τους αποτύπωμα στον τόπο μας τα τελευταία 100 χρόνια.

Επίσης, προτείνουμε, άμεσα, να αναρτηθούν σε σημεία της Χώρας καλαίσθητα πανώ ή πόστερ σχετικά με το λογοτεχνικό έτος Ιακ. Καμπανέλλη. Είμαστε περήφανοί και παρά την αργοπορία, οφείλουμε πέραν των εκδηλώσεων που θα γίνουν, να το δείξουμε με εμφατικό τρόπο.

Τέλος, θα μπορούσε να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή, η δυνατότητα, για τη διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης που συνδυάζει την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και το λογοτεχνικό έτος Καμπανέλλη, καθώς η ζωή των Μικρασιατών Προσφύγων παίζει σημαίνοντα ρόλο στο ποιητικό και θεατρικό του έργο.

Σε μια εποχή που ο ξεριζωμός αποτελεί ακόμα τραγική πραγματικότητα, έχουμε υποχρέωση να μην ξεχνάμε.

Δείτε επίσης